Pelien hyödyt haittojen ohella

0

Kun puhutaan digitaalisesta pelaamisesta, keskustelu ajautuu äkkiä siihen, miten sitä voi ja pitäisi rajoittaa. Liian usein unohtuu, että pelaaminen on hauska ajanviete ja toisille jopa harrastus siinä missä joku muukin.

Erityisasiantuntija Inka Silvennoinen Ehkäisevästä päihdetyöstä (Nuortenlinkki.fi) muistuttaa, että pelaamisella on todettu olevan myös myönteisiä vaikutuksia muun muassa kielelliseen kehitykseen, tilan hahmottamiseen ja silmä-käsikoordinaatioon.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilla pelien hyötyjen joukkoon luetaan myös se, että se helpottaa stressiä ja tarjoaa positiivisia kokemuksia. Koska pelaaminen on nykypäivänä yhä useammin yhteisöllistä, pelaaminen vahvistaa myös sosiaalisia taitoja.

No milloin pelaamisesta sitten kuuluu olla huolissaan? Silvennoisen mukaan liiallinen pelaaminen voi sekoittaa lapsen vuorokausirytmin ja heikentää hyvinvointia. Liialliselle pelaamiselle ei hänen mukaansa voi määritellä tarkkaa aikarajaa. Tärkeämpää olisi miettiä, pystyykö nuori hallitsemaan omaa pelaamista ja siihen liittyviä haittoja.

Toinen asia, johon vanhempien kannattaa kiinnittää huomiota, ovat digitaalisten pelien ikärajat. Nuortennetti -sivustolla muistutetaan, etteivät ikärajat kerro pelin haastavuudesta vaan haitallisuudesta. Ikärajat eivät myöskään ole suosituksia vaan niitä pitää noudattaa.

Laitilan Sanomat aloitti uuden juttusarjan, jossa esitellään pelaajia ja heidän pelaamiaan pelejä. Ensimmäisenä esittelyvuorossa on Fortnite.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän