Ruokavinkki: Ne terveellisemmät lihapullat

0
Broilerin ja muun siipikarjan liha on runsasproteiinista ja vähärasvaista.

Koska siipikarjan liha on vähärasvaista ja kuormittaa ympäristöä vähemmän kuin punainen liha, monessa perheessä käytetään yhä enemmän broileria. Niin meilläkin. Fileitä ja kanan koipia tulee syötyä usein, mutta kanan jauhelihalle meillä ei ole oikein keksitty käyttöä.

Kotikeittiössämme on kokeiltu sitä kastikkeeseen. Se ei saanut suosiota. Ainakin spagetti bologneseen sopii sittenkin paremmin perinteinen paistinjauheliha. Seuraavaksi kokeilimme kanan jauhelihaa risotossa. Sen suutuntuma ei oikein miellyttänyt, risotossa broilerisuikaleet tuntuvat sittenkin mukavammilta.

Tällä kertaa testiin laitettiin lihapullareseptit. Kotikokin resepti suosittelee kanapulliin tuhdisti mausteita: barbequemaustetta, cayannepippuria, valkosipulia ja tabascokastiketta. Mehevyyttä pulliin tuo lisäksi pekoni, mutta sehän taas ei sovi terveelliseen ruokavalioon.

Ravintoloitsija Kari Aihinen neuvoo MTV:n ruokasivuilla maustamaan kanapullat chilillä, valkosipulilla ja inkiväärillä. Kuulostaa hyvältä, mutta Marttojen resepti houkutteli sittenkin enemmän, kun siinä on makeaa chilikastiketta. Niinpä päädyin testaamaan Marttojen broileripyörykäisiä.

Resepti osoittautuikin hyväksi. Pieniä tuunauksia tekisin silti seuraavalla kokkauskerralla. Taikina jäi niin löysäksi, että lihapullista ei saanut sieviä pyöryköitä, vaan ne muistuttivat väriltään ja muodoltaan enemmänkin perunamuusista tehtyjä duchesse-perunoita. Ehkä lisäisin hiukan korppujauhoja tai vaihtaisin veden kermaviiliin tai turkkilaiseen jogurttiin. Mausteita myös lisäisin. Makea chilikastike toi pulliin pientä makeutta, curry myös maistui, mutta silti yhdistelmä jäi latteaksi. Ehkä pientä potkua lisää valkosipulista?

Soppa 365:n reseptissä kananlihapullat maustetaan ras-el-hanout -mausteseoksella. Sitäkin voisi kokeilla. Se sopisi turkkilaisen jogurtin kanssa hyvin. Pientä tottumusta makuyhdistelmä kuitenkin voi vaatia.

Jonain viikonloppuna testaan, miten sinihomejuusto tai feta sopii broileripyörykäisiin. Myös Marttojen resepti broileripyöryköistä tomaattikastikkeessa pitää testata. Smetanan ja tomaattimurskan yhdistelmä vaikuttaa lupaavalta.

Lihapallerot voi hukuttaa myös nuudeliliemeen ja pääsee thaikeittiön hurmaan. Resepti löytyi Kariniemen sivuilta.

BroileripyörykätValmistusohje (4 annosta)

2 dl vettä

1 kananmuna

2 rkl makeaa chilikastiketta

1 tl suolaa

1 tl currya

1 tl broilerimaustetta

1 dl korppujauhoja

1 sipuli

400 g broilerin jauhelihaa

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Mittaa kulhoon vesi, muna, mausteet ja korppujauhot. Sekoita keskenään ja anna turvota.

3. Kuori ja hienonna sipuli.

4. Lisää korppujauho-munaseokseen sipuli ja broilerin jauheliha. Sekoita tasaiseksi massaksi.

5. Pyörittele broileripyörykkämassasta pyöryköitä vedellä kostutetuin käsin (taikina on pehmeää).

6. Nostele pyörykät leivinpaperin päälle uunipellille.

7. Paista pyöryköitä uunin keskitasossa noin 15 minuuttia.

Broileripyörykät tomaattikastikkeessaValmistusohje (6 annosta)

Tomaattikastike:

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

1 rkl rypsiöljyä

70 g tomaattisosetta

500 g tomaattimurskaa

2 dl vettä

1 tl sokeria

1 tl kuivattua basilikaa

¾ – 1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

120 g smetanaa tai kaurafraichea

Pyörykät:

1 dl vettä

1 dl pikakaurahiutaleita

1 kpl kananmuna

400 g (1 pkt) broilerinjauhelihaa

1 tl suolaa

1 tl currya

0,5 tl rouhittua mustapippuria

1 tl kuivattua basilikaa

Lisäksi:

n. 500 g pastaa tai perunamuusia

1. Aloita valmistamalla kastike.

2. Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet.

3. Kuullota sipulit öljyssä, kattilassa. Lisää tomaattisose ja -murska. Mittaa vesi tomaattimurskapakkaukseen ja huuhtaise sen avulla loput murskasta kattilaan. Lisää mausteet.

4. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä pyöryköiden valmistumisen ajan noin10 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä ja smetana. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.

5. Valmista broileripyörykät. Sekoita kulhossa vesi ja kaurahiutaleet. Anna turvota 5 minuuttia. Lisää muna, jauheliha ja mausteet ja sekoita tasaiseksi.

6. Kaada kastike uunivuokaan. Asettele pyörykät kahdella lusikalla kastikkeen päälle.

7. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

8. Tarjoa lihapullat keitetyn pastan tai perunamuussin kanssa.

Reseptit: Martat

Nuudeliliemi2 tl chiliä hienonnettuna

2 tl inkivääriä raastettuna

1 kpl sitruunaruoho paloiteltuna

1 sipuli suikaloituna

1 porkkana suikaloituna

tilkka öljyä

200 g sokerihernettä suikaloituna

7 dl kanalientä

2 dl kookosmaitoa

1 lime

2 rkl soijakastike

150 g muna- tai riisinuudeleita

Kuori ja suikaloi sipuli ja porkkana. Suikaloi sokeriherneet. Lämmitä öljy kattilassa ja lisää mukaan chili, inkivääri, sitruunaruoho sekä porkkana- ja sipulisuikaleet. Anna seoksen kuullottua hetki. Lisää kanaliemi ja anna sen kiehahtaa. Pistä kattilaan nuudelit, sokeriherneet ja kookosmaito sekä limen mehu ja soijakastike. Kuumenna seos kiehuvaksi.

Tee lusikalla jauhelihataikinasta pieniä pyöryköitä ja pudota ne hiljaa poreilevaan keittoon. Älä keitä lientä liian kovaa, jotta pyörykät eivät hajoa. Hauduta keittoa noin viisi minuuttia ja tarjoile lämpimänä.

Resepti: Kariniemen.fi