Tavoitteena kyykyn suomenennätys – Laitilalainen Markku Koivukari, 71, kannustaa kaikkia kuntosalille ikään ja kuntoon katsomatta

0
Hämeenlinnassa helmikuussa käydyissä kisoissa laitilalainen Markku Koivukari kyykkäsi 167,5 kiloa.

Laitilalainen Markku Koivukari on voimanoston tuore suomenmestari. 70-vuotiaiden ja alle 93-kiloisten sarjassa kilpaillut Koivukari voitti Hämeenlinnassa järjestetyt voimanostot SM-kisat. Kyseessä olivat niin sanotut varustekisat eli kilpailijat saivat käyttää muun muassa suoritusta helpottavia trikoita. Koivukari kuitenkin kilpaili ”raakana”, mikä tarkoittaa, ettei hän käyttänyt helpottavia varusteita.

– Minusta raakana on helpompi kilpailla. Varusteet ovat hankalia käyttää, Koivukari perustelee ratkaisuaan.

Koivukari edustaa Porin Voimailijoita ja osallistuu Suomen Voimanostoliiton järjestämiin kilpailuihin. Tämä tarkoittaa sitä, että hän on solminut antidoping-sopimuksen eli hänen täytyy olla valmis ennalta antaa doping-näyte. Tämän kauden seuraava tavoita siintää toukokuun kansallisissa voimanostokisoissa.

– Tavoittelen kyykyn uutta suomenennätystä. Samalla on mahdollista tehdä myös yhteistuloksen uusi suomenennätys. Siihen on vielä 10 kiloa matkaa, mutta kunnon pitää olla kohdallaan.

Joulukuussa Kankaanpäässä järjestetään klassisen voimanoston suomenmestaruuskilpailut, joista Koivukari tavoittelee jälleen mestaruutta.

Koivukari olisi halunnut osallistua alkuvuodesta järjestettyihin EM-kisoihin, mutta valitettavasti sairastuminen esti aikeet. Hänen ystävänsä kehotti olemaan katsomatta tuloksia, mutta Koivukari katsoi silti.

– Harmitti, koska olisin voittanut siellä, jos olisin päässyt osallistumaan.

Koivukarin huoltajana kisoissa toimii hänen puolisonsa Tuula Läspä.

– Huoltajalla tulee olla seuran verrytteluasu päällä. Sinne ei voi tulla farkut jalassa.

Koivukari treenaa kuntosalilla viisi kertaa viikossa. Tässä vaiheessa kevättä hän vähentää toistojen määrää ja kasvattaa tankoon laitettavia painoja. Hän suunnittelee treeninsä itse.

Koivukari muistuttaa, että kuntosaliharjoittelu on tärkeää kaikille ikään katsomatta. Erityisen tärkeää se on ikäihmisille, joiden lihaskunto heikkenee iän myötä.

– Kuntosaliharjoittelu sopii myös vanhemmille ihmisille. Kilpailuareenoilla näkee yli 80-vuotiaita nostajia.

Kuntosalille lähtemistä ei kannata jännittää, vaikka kokemusta ei etukäteen olisikaan. Koivukari kuvailee Nurkkagymin kävijöitä yhteisöksi, joka auttaa kyllä ensikertalaisia.

– Täällä kaikki tervehtivät toisiaan.

Oli kyseessä sitten nuori tai vanhempi ensikertalainen, tekniikka on syytä hioa kuntoon ennen kuin tankoon ladataan isoja painoja.

– Mitä isommat painot, sitä tärkeämpää on osata tekniikka.

Toisaalta Koivukari kertoo, että kun hän laittaa kyykkypainoksi 110 kiloa, se tuntuu hänestä kevyeltä.

– Suoritukseen pitää silti keskittyä, muuten voi loukata itsensä.

Loukkaantumisia voi ehkäistä myös sisällyttämällä treeniohjelmaan aikaa kehonhuollolle. Koivukari kertoo, että hän lämmittelee huolellisesti ennen suoritusta ja venyttelee sekä ennen että jälkeen harjoitusten.

Kuntosaliharjoittelun ohella suoritukseen vaikuttaa myös ruokavalio. Koivukari kertoo, että hänen ruokavalionsa koostuu muun muassa kaurapuurosta, ruisleivästä, vihanneksista, kanasta ja riisistä.

– Hiilareita tarvitaan, mutta ylimääräistä sokeria ja suolaa pitäisi välttää.

Koivukari uskoo, että elämäntapavalinnat vaikuttavat ihmisen terveydentilaan.

– Olen aina pyrkinyt syömään terveellisesti ja liikkumaan, eikä minun tarvitse tällä hetkellä syödä yhtään pilleriä. Kaikki arvot ovat kohdillaan.

Koivukarin ainoa herkku on tumma suklaa. Yksi levy voi kestää hänellä kuukauden, koska hän ottaa palasen silloin toisen tällöin.

– Kun olemme kylässä, voin syödä esimerkiksi kakkuja, mutta kotona en niitä kaipaa.