Ukrainalaisista laitilalaisia

0

Ensimmäiset sotapakolaiset Ukrainasta tulivat Laitilaan vuosi sitten. He voivat hakea tässä kuussa kotikuntaa Suomesta. Kotikunta on edellytys tiettyjen palvelujen ja rahallisten etuuksien saamiselle, siksi voi olettaa, että useimmat ukrainalaiset sitä hakevat. Se ei silti tarkoita, että he jäävät tänne pysyvästi asumaan. Niin voimme kuitenkin toivoa.

Laitilaan on tullut Ukrainasta yli 300 pakolaista. Kuinka paljon Ukrainasta tulleita on tällä hetkellä Laitilassa, sitä on vaikea tietää, sillä tilanne muuttuu koko ajan. Osa on palannut kotimaahansa tai lähtenyt toiseen maahan, jossa on sukulaisia tai ystäviä. Laitilassa on ukrainalaisia asukaslukuun suhteutettuna silti enemmän kuin useimmissa muissa Suomen kunnissa. Esimerkiksi Uudessakaupungissa ukrainalaisia on vain 225.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) huomioi myönteisesti Laitilan tilanteen vieraillessaan Uudessakaupungissa tällä viikolla. Hän toi esille, miten ukrainalaiset ovat levittäytyneet ympäri Suomen, vaikka muualla Euroopassa pakolaiset ovat keskittyneet suuriin kaupunkeihin. Mikkosen mielestä tilanne on hyvä, se antaa potentiaalia maaseutukunnille. Ukrainalaiset voivat elävöittää pieniä maalaiskuntia ja -kaupunkeja.

Suomeen tuli kaikkiaan viime vuonna noin 50 000 pakolaista Ukrainasta. Tänä vuonna odotettiin noin 40 000 lisää. Mikkonen kertoi, että sisäministeriö on jo alentanut arviota, koska mitään merkittävää liikehdintää Suomen suuntaan ei ole ollut. Tällä hetkellä Suomessa on noin 42 000 ukrainalaista.

Jos ukrainalaisista toivotaan väen lisäystä, meidän pitää kaikin keinoin viestittää, että he ovat lämpimästi tervetulleita joukkoomme.

Teija Uitto