Dna-näytteiden uudelleenanalyysissä löytyi kolme uutta koirasutta – Yksi Uudestakaupungista

0
Laitilan seudulla havaitaan susia aina silloin tällöin. Arkistokuva Maarit Yli-Kaila

Luonnonvarakeskus eli Luke kävi läpi vanhoja susien dna-näytteitä uudella analyysimenetelmällä, joka tunnistaa koirasudet aiempaa tarkemmin. Aineistosta on tunnistettu kolme uutta koirasusiyksilöä, jotka eivät ole enää elossa.

─ Nyt tehdyssä analyysissä löytyi kolme uutta koirasusiyksilöä: kaksi Raaseporista ja yksi Uudestakaupungista. Raaseporin tunnistetuista koirasusista ensimmäinen yksilö oli ehtinyt saada jälkeläisiä suden kanssa ja toinen yksilö oli yksi näistä jälkeläisistä. Yksikään kolmesta koirasudesta ei ole enää elossa, kertoo erikoistutkija Mia Valtonen Lukesta.

Länsi-Suomen mukaan Uudenkaupungin koirasusi oli Pyhämaassa lampaita tappanut susi joka lopetettiin poliisin määräyksestä vuonna 2020. Lehden mukaan koirasudella ei ollut jälkeläisiä. Jutussa Mia Valtonen arvioi, että Lounais-Suomessa ei liiku muita koirasusia.

Luke kehittää suden kannanarvioinnissa käytettävää dna-analyysiä käymällä uudelleen läpi vanhoja näytteitä. Vuonna 2021 otettiin käyttöön uusi koirasusipaneeli, joka erottaa koiran ja suden risteymät aiemmin käytettyä mikrosatelliittimenetelmää tarkemmin.

Koirasusien risteytyessä takaisin suteen koiran geenit laimenevat. Koiraesivanhempien geenit siirtyvät satunnaisesti seuraavien sukupolvien jälkeläisille ja sattumanvaraisen periytymisen vuoksi osa jälkeläisistä voi olla geneettisesti enemmän suden kaltaisia kuin toiset. Muut mainitun koirasuden analysoidut jälkeläiset menetelmä määritti susiksi.

Jatkossa mahdolliset uudet koirasusiyksilöt pystytään tunnistamaan entistä tarkemmin ja nopeammin, koska kaikki vuosittaiset analyysit tehdään jo uudella menetelmällä.

Koirasusi on Suomessa harvinainen ja haitallinen vieraslaji

  • Suden ja koiran risteymät ovat Suomessa erittäin harvinaisia.
  • Yhtään puhtaan koiran ja suden jälkeläistä ei analyyseissä löydetty, vaan tunnistettujen koirasusien vanhemmat ovat olleet susi ja koirasusi.
  • Myöskään maastohavainnoinnissa reviireiltä ei ole löydetty koiran ja suden muodostamia pareja.
  • Koirasusi on vieraslajilaissa määritetty haitalliseksi vieraslajiksi.
  • Risteymät on tärkeää tunnistaa susikannan geneettisen puhtauden suojelemiseksi.
  • Luke suosittelee koirasusien poistamista luonnosta, jotta Suomen susikanta säilyisi terveenä ja elinvoimaisena.
Lähde: Luke