Ykkösmökissä pääsee luonnon helmaan – Petri Lalla ehdottaa Vakka-Suomeen mökkikylää

0
Petri Lalla esittelee Ykkösmökkiään, jossa kaksi henkilöä majoittuu mukavasti. Talvikuvat Iida Kauppi, kesäkuvat Petri Lallan arkistoista

Laitilan Rakennuslasin yrittäjässä Petri Lallassa on keksijän vikaa, jos sitä viaksi nyt voi sanoa. Kymmenisen vuotta sitten hän sai Vakka-Suomen yrityshautomon innovaatiopalkinnon juurespesurista, jonka harjaosa kiinnitetään sähkövatkaimen taikinakoukkuun.

Mies on kehitellyt myös lasiseinäisiä grillikatoksia ja huvimajoja, joista yksi muokattiin pahimpaan korona-aikaan palvelutalon pihalla toimivaksi ikäihmisten terveysturvalliseksi tapaamispaikaksi. Lallan kehitystyön tulosta ovat myös sairaalasänkyihin kiinnitettävät vuodetarjottimet.

– Kehittelytyö on hidasta. Vuodetarjottimesta pitäisi seuraavaksi tehdä leveämpi muotti, josta osan ehkä maksaa Ely-keskus, Lalla sanoo.

Nyt kevätkauden kynnyksellä Lalla on kuitenkin innoissaan kolmiomökin muotoisesta Ykkösmökistään.

– Se on numero yksi, ensimmäinen ja paras vaihtoehto, Lalla kertoo nimen taustoista.

Noin yhdeksän neliön mökissä on yksi seinä kokonaan lasia. Siitä voi ihailla maisemaa ja nauttia Suomen luonnosta ilman hyttysen ininää. Mökki on lämpöeristetty, ja ilma vaihtuu koneellisen poistoilmanvaihdon avulla.

– Ihan hyvin mökissä voi talvellakin olla.

Liiallisen auringonpaisteen suodattaa pois auringonsuojalasi. Lsäksi lasin eteen voidaan asentaa aurinkosuojakangas, joka vähentää kuumuutta ja estää näkyvyyden ulkopuolelta mökin sisälle.

Ykkösmökkiä viilentää myös sen kattorakenne, jossa hyödynnetään hormi-ilmiötä. Kattorakenteessa kulkeva ilma poistaa lämpöä.

Mökkiin sopivaa ilmastointikonettakin Lalla on miettinyt.

– Asuntoautoihin tarkoitettu ilmastointikone voisi toimia, mutta muitakin vaihtoehtoja mietitään, hän sanoo.

Ykkösmökkiin mahtuu hyvin kaksi sänkyä, ja halutessaan sinne voi vetää sähköt.

– Mökki voidaan toimittaa avaimet käteen -periaatteella. Kuljetuksista täytyy erikseen sopia.

Kuljetukset ovatkin olleet moninaisia. Mökkejä on kuljetettu niin maa- kuin merikohteisiin. Ykkösmökkejä voi testata vaikkapa Rauman edustalla sijaitsevalla Kylmäpihlajan majakkasaarella.

– Kiinnostusta nämä mökit ovat herättäneet ihan valtavasti.

Ykkösmökin eduksi Petri Lalla laskee perustusten minimaaliset kustannukset.

– Mökin voi helpoimmillaan laskea pihalaattojen päälle.

Lalla uskoo, että Vakka-Suomessa olisi mahdollisuuksia vaikka mökkikylälle. Seudulla on kymmeniä järviä, meren rantaa, mutta myös muita hienoja kohteita kuten esimerkiksi laajoja suoalueita.

– Ulkomaalaiset vieraat arvostavat suomalaista hiljaisuutta ja luontoa. Lumikin on erikoista monelle.

Lalla on esittänyt mökkikyläideaansa niin Laitilan kuin Uudenkaupungin kaupungin edustajille. Toistaiseksi ehdotukset ovat jääneet ilman vastakaikua.

Hänen omat kokemuksensa turisteista Airbnb-majoittajana ovat positiivisia.

– 200 vieraan joukosta ehkä yhdestä jäi hiukan huono maku, olivat vieraat sitten ulkomaalaisia tai suomalaisia.

Petri Lallan haaveena on saada valmistaa Ykkösmökkejä sarjatuotantona. Nyt Ykkösmökkejä tehdään aina silloin tällöin.

Käymme kuvaamassa Lallan Ykkösmökin järvimaisemassa. Tosin kuvaushetkellä jään peittivät valkoiset hanget. Maisema on kaunis, mutta kesällä ihan erilainen, joten Lalla lupaa lähettää kesäkuvia sähköpostitse.

Keksinnöistä kun oli puhe, lähettää Lalla kuvien mukana myös videon kokeilustaan. Videolla hän polkee veden pinnalla olevaa pyörää, jossa renkaiden tehtävää toimittavat muovitynnyrit.

Pyörä liikkuu eteen ja taaksepäin, mutta varsinainen vauhtipeli se ei ole. Ehkä tästäkin keksinnöstä kuullaan vielä.

 

KUVAT: