Juttu on julkaistu Laitilan Sanomissa viisi vuotta sitten eli 28.4.2017. Osa testissä esitellyistä herkuista on voinut poistua myynnistä, mutta toiset ovat pitäneet pintansa. Joka tapauksessa testi virittelee mukavasti vapun tunnelmaan.
Mari Loikkanen
Rapsakka tippaleipä ja sihahtava sima. Siinä on makujen liitto, joka kestää vapusta toiseen.
Laitilan Sanomat päätti laittaa tippaleivät paremmuusjärjestykseen. Ja ei kun tippaleivät riviin ja maistamaan!
Vaikka ensisilmäyksellä kaikki tippaleivät näyttävät aika samanlaisilta, ilmenee, että maussa on yllättävän suuria eroja.
Ulkoasua tarkastellessa Laitilan Sanomien raatilaisten näkemykset jakautuivat heti alkuunsa.
Yhtä miellytti villi ulkoasu, joka ei ole liian tasaisen ja teollisen oloinen. Toinen taas peukutti symmetrisyyttä ja runsautta. Yhdelle oli tärkeää irtonaiset osat, joita on helppo ottaa, kun taas seuraava arvosti rapsakan näköistä taikinaa.
Keskusteluun nousi myös tapa, miten tippaleipiä kannattaa syödä. Onko tarkoitus vain puraista reippaasti reunasta vai pitäisikö ensin murtaa sopivia napsittavia paloja lautaselle?
Testin selväksi voittajaksi suoriutui laitilalaisen Tiihosen leipomon tippaleipä.
– Täydellinen tippaleipä, oikea herkku! Tässä ei häiritse mikään, raati arvioi.
Tiihosen tippaleipä oli päältä rapea ja sisältä pehmeä. Raati kuvaili sitä munkkimaiseksi, sopivan makeaksi ja tasapainoiseksi makuelämykseksi.

Tiukasti voittajan perässä tulivat Tiihosen kinuskipäällysteinen tippaleipä ja Malvialan vähälaktoosinen tippaleipä, jotka jakoivat kakkossijan.
Kinuskipinta oli hyvin makea ja toi mieleen piispanmunkin. Se nähtiin oivalliseksi kaveriksi kahvikupposen kanssa.
Malvialan tippaleipä koettiin rapeaksi, maultaan tasapainoiseksi ja koostumukseltaan kevyeksi. Hinnaltaan se oli testin tippaleivistä edullisin.
Fazerin tippaleipä oli kevyt, tomusokerinen ja muistutti maultaan lettujen pitsireunaa. Se poikkesi pienellä röpelöisellä ulkonäöllään merkittävästi muista.
Leipomo Rostenin tippaleipä antoi ensialkuun hyvän vaikutelman, mutta sitten yllätti rasvaisella jälkimaullaan. Rasvaisuus verottikin sen pisteitä.
Perheleipuri Salosen tippaleipä ja Jokioisten tippaleipä eivät olleet raadin mieleen. Molemmat olivat niin kovia, että niitä oli kerrassaan ikävä syödä. Makukaan ei ollut suuri elämys.
– Kuin vappuaamuna pöydälle kuivuneita munkin rippeitä, kuului tuomio.
Kuten kinuskikuorrutteinen tippaleipä, myös Jokioisten Kuningastippaleipä tarjoili vappupöytään jotain uutta: suklaalla kuorrutettua tippaleipää. Raati innostuikin ajatuksesta tuunata tippaleipiä. Ehkä tippaleipiin voisi laittaa vappuun sopivasti vähän väripursotusta?
Kuningastippaleipä maistui pääasiassa suklaalta ja siihen sen menestys kompastuikin: itse tippaleipä jäi yhdistelmässä taka-alalle. Mieleen tulivat suklaamurot.
– Hyvää suklaata, mutta ei tämä tippaleipää ole. Suklaanystävälle tämä on oiva valinta.
Tiihosen leipomon kinuskikuorrutteinen tippaleipä
– Erittäin makea ja tuo mieleen munkkikahvit. Kuin piispanmunkki. Herkullinen. Varmasti ihana kahvin kanssa.
– Paino: irtomyynti
– Hinta: 3,20 e (1 kpl)
– Arvosana: 4,5/5
Perheleipuri Salonen tippaleipä
– Ei liian makeaa, mutta aika kovaa. Kuin vappuaamuna pöydälle kuivunutta munkkia. Ulkoasu mukavan villi.
– Paino: 2 kpl/90 g
– Hinta: 3,95 e
–Arvosana: 2/5
Leipomo Rosten tippaleipä
– Sokerinen ja rapea, mutta jälkimaku on liian rasvainen. Perushyvä tippaleipä, mutta suuhun jäävä rasva harmittaa.
– Paino: 2 kpl/100 g
– Hinta: 3,70 e
– Arvosana: 3/5
Malviala vähälaktoosinen tippaleipä
– Rapea, kevyt koostumus, tasapainoinen. Miellytti koko raatia. Sopivan rapsakka ja hyvänmakuinen.
– Paino: 2 kpl/110 g
– Hinta: 2,19 e
– Arvosana: 4,5/5
Jokioisten tippaleipä
– Tähän tarvitsee jo vasaraa! Kivikovaa koppuraa. Ei mikään makuelämys. Tippaleipä on rikkoutunut palasiksi jo paketissa.
– Paino: 2 kpl/90 g
– Hinta: 2,89 e
– Arvosana: 1,5/5
Kuningastippaleipä
–Tämä jakoi mielipiteet. Suklaasta pidettiin, mutta samalla suklaa kadotti makukokemuksen tippaleivästä. Toi mieleen suklaamurot. Sopii suklaanystäville.
– Paino: 2 kpl/160 g
– Hinta: 4,00 e
– Arvosana: 3/5
Fazer tippaleipä
– Kevyt ja tomusokerinen. Muistuttaa maultaan lettujen pitsireunaa. Tasapainoinen makuelämys, ehkä hieman rasvaa jää suuhun.
– Paino: 2 kpl/120 g
– Hinta: 3,99 e
– Arvosana: 4/5
Tiihosen leipomon tippaleipä
– Testivoittaja. Koko raati ylisti. Todellinen herkku. Rapea pinta, pehmeä sisältä. Munkkimainen. Täydellinen tippaleipä.
– Paino: irtomyynti
– Hinta: 3 e (1 kpl)
– Arvosana: 5/5
Perinteinen juhlaleivos
- Tippaleivällä on pitkä historia. Se tunnettiin jo keskiaikaisissa juhlapöydissä.
- Tippaleipä oli hieno juhlaleivos, jota tarjottiin muun muassa hautajaisissa 1700-luvulla.
- Siman ja tippaleivän yhdistäminen yleistyi 1800-luvulla.
- Jo 1900-luvun alussa kaupattiin tippaleipiä vappuleivoksina. Esimerkiksi Vasabladetissa mainostettiin 29. huhtikuuta 1905 tippaleipiä ja Åbo-simaa.
- Kaiken kansan herkuksi tippaleipä päätyi viimeistään 1907 Helsingissä, jolloin juuri perustetun Elannon leipomon ensimmäinen tuote oli tippaleipä.