Crusell-viikko unelmoi paremmasta huomisesta

0
Viime vuoden Crusell-kilpailun voittaja Jonathan Leibovitz palaa ensi kesänä Uuteenkaupunkiin.

Crusell-viikko soi Uudessakaupungissa 22.–29.7. teemalla Unelmia huomisesta. Festivaalin teemakonserteissa puupuhallinmusiikki sekä ihmiselämälle korvaamattomat maapallon ekosysteemit kietoutuvat yhteen.

Crusell-viikko tekee yhteistyötä WWF Suomen kanssa. WWF:n lisäksi tutkittua tietoa viikolle tuo Ilmastopaneeli. Yleisradio radioi kaksi konserttia.

Crusell-viikko on siirtynyt vuonna 2023 kokonaan Crusell-seura ry:n järjestettäväksi. Toiminnanjohtaja Elina Aho-Kuusamalle kesän Crusell-viikko on ensimmäinen laatuaan:

– Festivaalin onnistuminen tietysti jännittää, mutta odotan kesää innolla. Tavoitteeni on, että ukilaiset voisivat olla ylpeitä festivaalistaan ja innoissaan siitä, miten kansainväliset musiikkivieraat ja huipputason konsertit tuovat värinsä kaupungin kesäelämään, Elina kertoo.

– Yhteistyö WWF Suomen kanssa mahdollistaa taiteen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen vuoropuhelua, jota haluamme Crusell-viikolla olla edistämässä.

Festivaalille saapuu suuri joukko kansainvälisesti tunnettuja taiteilijoita, kuten Crusell-kilpailun viimeisin voittaja, klarinetisti Jonathan Leibovitz, oboisti Juri Vallentin, huilisti Christina Fassbender ja fagotisti Mor Biron. Kamarikonserttien rinnalla luvassa on myös Lastenmusiikkiorkesteri Loiskiksen koko perheen Eläimellistä menoa -elokuvakonsertti ja Timo Lassy -trion Jazzilta.

Uutena konserttipaikkana debytoi Wallilan Kartano. Festivaalin Arkits-pääkonserttia Uudessa kirkossa 27.7. tähdittää basso Nicholas Söderlund. Konsertissa Sibeliuksen ja Griegin musiikki juhlistavat pohjoisen luontoa.

– Koko festivaalin laajuudelta luvassa on puupuhallinmusiikkia maailman eri kolkista. Teema on ollut ajatuksissa jo pitkään, ja kuvastaa festivaalia osana aikaansa, kertoo taiteellinen johtaja Olli Leppäniemi.

Viikon avajaisia vietetään Uudenkaupungin torilla lauantaina 22.7. kello 12, jossa viikon jokaisena päivänä järjestetään ilmaiskonsertti Päivän puhallus. Lyhtyjen yö -pikniktapahtuma kokoaa kaupunkilaiset Vallimäelle nauttimaan hämärtyvästä kesäillasta hyvän musiikin ja herkkujen kera.

Crusell-viikko kantaa Uudessakaupungissa syntyneen, kansainvälisen uran luoneen klarinetistin ja säveltäjän, Bernhard Henrik Crusellin nimeä.