Energiamessut vetivät ennätysmäärän kävijöitä ja näytteilleasettajia Laitilaan 

0
Matti Nieminen ja Joni Saine esittelivät täyssähköautoja ja tarjosivat mahdollisuutta koeajeluun.

Tinja Jalonen

Laitilan jäähallin pihalla on vilskettä. Uusia ihmisiä saapuu paikalle kaikista ilmansuunnista.

Hallin edustalla on ihmisten lisäksi klassikkoautoja, koneita, sähköautoja, sekä paljon muuta. Aurinko lämmittää ja ilmassa tuoksuu grillimakkara. Kaikkialla kaikuu iloinen puheensorina, ja tuulikin on mukavan leuto.

Laitilan kahdennettoista Energiamessut ovat alkaneet. Iloinen tunnelma levittäytyi koko jäähallin ylle.

Lauantaina järjestetyt messut keräsivät ennätysmäärän kävijöitä, peräti 3000 henkeä. Myös näytteilleasettajia oli sankoin joukoin, ja sisäpaikat olivatkin loppuunmyydyt.

Heti kello kymmenen messujen alettua paikka täyttyi ihmisillä ja kävijöitä riitti neljään asti, joskin väkimäärä hieman pieneni iltapäivään mennessä.

– Meni 15 minuuttia ja paikka oli jo täynnä väkeä, kertoo Messupäällikkö  Sami Lohisto aamun tunnelmista.

Uusimpien energiaratkaisujen lisäksi messuilla oli kaikenlaista muutakin nähtävää ja tehtävää. Kaikenikäisille löytyi jotakin, ja messuilla olikin paljon perheitä.

Ulkona oli nähtävillä muun muassa hinausauto, kaivinkone, paloauto, pellettilämmitin ja kantojyrsijä. Lisäksi nuoremmille kävijöille oli hauska golf-piste, jossa lyötiin palloa jättikokoiseen tauluun.

Sisällä eri alojen yritykset esittelivät toimintaansa. Uutta tietoa oli tarjolla laidasta laitaan. Hallissa kiertelyyn kului huomaamatta pitkäkin aika. Konkreettista tekemistäkin oli arvontojen, onnenpyörien, kasvomaalauksen ja laserase-ammunnan muodossa.

Sisällä oli myös ihasteltavana Hyundai Nexo, Suomen ainoa vetyauto. Sen lisäksi ulkona olevilla kahdella sähköautolla oli mahdollista käydä koeajelulla.

– Täällä näyttää tosi kivalta, kun on niin paljon kaikkea, sanoo  Elli Kaitila.

Niila Karpeeki sekä Oskar ja Elli Kaitila viihtyivät messuilla eri aktiviteettien parissa.

Elli Kaitila oli messuilla yhdessä  Oskar Kaitilan  ja  Niila Karpeekin  kanssa. He viihtyivät jäähallilla hyvin ja olivat innoissaan näytteillä olevista asioista.

Erityisen hauskaa heidän mielestään oli golffaus ulkona, sekä vanhojen autojen tutkailu. Kaitiloille Energiamessut olivat jo ennestään tutut, mutta Karpeeki oli messuilla ensimmäistä kertaa.

Nimensä mukaisesti Energiamessuilla esitellään tuoreimpia energiantuotantomuotoja kotitalouksille, ja esimerkiksi Abo Wind oli messuilla kertomassa toiminnastaan. Ihmisiä kiinnosti etenkin yrityksen Laitilaa koskeva hanke, jossa Laitilan ja Mynämäen rajalle rakennettaisiin yhdentoista voimalan tuulipuisto.

Karoliina Oksanen sekä Janne Ristolainen Abo Windiltä kertovat ihmisten olevan hyvin kiinnostuneita ja tietoisia hankkeesta, ja tulevan mielellään keskustelemaan aiheesta. Yrityksen pisteellä pääsi keskustelemisen lisäksi rakentamaan legoilla tuulipuistoa sekä osallistumaan tuulivoimavisaan.

– Monen kävijän kanssa ollaan juteltu ennenkin, ja tällaisesta ajankohtaisesta asiasta on aina kiva keskustella, Oksanen kertoo.

Messupäällikkö Lohiston mukaan kaikki sujui suunnitelmien mukaan. Jo syksyllä aloitettu laaja suunnittelutyö tuotti hyvin tulosta.

– Pelkkää positiivista palautetta on tullut, niin kävijöiltä kuin näytteilleasettajilta, Lohisto hymyilee.

Raumalaiset Kimmo ja Jaana Luotokari olivat Energiamessuilla ensimmäistä kertaa.

Raumalta messuille tulleet  Kimmo ja Jaana Luotokari viihtyivät aurinkoisessa messupäivässä hyvin. Ensi kertaa Energiamessuilla käyvä pariskunta oli tullut paikalle moottoripyörällä, mikä rajoitti mukaan tarttuvien ostoksien määrää.

– Oli oikein kiva kierrellä ja katsella mitä kaikkea löytyy, varsinkin kun on näin lämmintä, Jaana Luotokari kertoo.

Sisällä hallissa toimintaansa esittelemässä oli  Johanna Haijanen Villilän mehiläistarhasta. Haijasella oli tarjolla muun muassa lajihunajaa, kennohunajaa, siitepölyä sekä mehiläisvahatuotteita.

Tuotteista sai myös maistiaisia, jotka kelpasivat kävijöille erityisen hyvin. Haijanen on ollut näytteilleasettajana messuilla jo kahtena vuotena aikaisemminkin.

– Täällä on niin kiva tunnelma ja pääsee näkemään paljon tuttuja. Ihanaa, että tällaisia tapahtumia järjestetään, Haijanen sanoo.

Johanna Haijasesta on todella kivaa osallistua tapahtumiin ja tavata ihmisiä sitä kautta.

Monia kiinnosti paikalla oleva vetyauto. Ulkona kahta sähköautoa esittelivät  Matti Nieminen ja Joni Saine. Miehet olivat ensi kertaa Laitilassa ja messuilla.

Auringonvalossa kiiltelevillä täyssähköautoilla pääsi koeajelulle, ja molemmat autot saivat päivän aikana kokeilunhaluisia kuljettajia rattiinsa. Niemisen mukaan ihmisillä on välillä kynnys kokeilla sähköautoa, mutta tapahtumissa se kynnys madaltuu ja on helpompaa kokeilla uutta. Etenkin ostopaineen puuttuminen helpottaa autoon tutustumista.

– Monen mieli sähköautoista muuttuu vasta, kun pääsee itse rattiin ja huomaa, että se on ihan oikea auto ja niin kävi täälläkin monen kanssa, Nieminen kertoo.