Papp paina pisim puski: Hanhet ja harrastajat valtasivat Valkojärven

0
Tarkkasilmäinen harrastaja löysi valko-otsaisten tundrahanhien joukosta Suomen kaikkien aikojen kolmannen maaliskuisen kiljuhanhen. Kuva Hannele Ahonen

Juha Kylänpää

Joskus osuu oikeaan, kun härskisti ennustaa. Kuten minä viime jutussa. Kevääntulon katkaissut kylmä korkeapaine stoppasi hanhimuuton ja Laitilankin pellot saivat siitä osansa. Mutta eipä mennä asioiden edelle.

Retkeilyni torstaina 23.3. oli leppoista. Valkojärven–Untamalan maisemista löytyi kolme Laitilassa vähälukuista lajia: lyhytnokkahanhi, merimetso ja mustavaris. Kulorastaskin näkyi.

Lauantaina 25.3. muutkin pääsivät osingoille. Pahojoelle oli ilmaantunut räkättirastas, Sorolassa ihailtiin 200 kottaraisen parvea.

Lauantaina alkoi myös se, mitä liioitellen kutsuttiin takatalveksi, vaikka ilmiö on aivan normaalia alkukevättä. Tapansa mukaan töyhtöhyypät, kiurut ja peipot pakenivat paksua lunta. Varhokylässä nähtiin 62 hyypän kääntäneen kelkkansa, mutta se oli pientä. Pakomuuton SE-lukema rikottiin ensin Paimiossa ja heti perään tuo uusi Hangossa yli 3 000 vaappusiiven voimin.

Varppeessa kerääntyi ruokinnalle yhdeksän peippokoirasta ja monilla muillakin ruokinnoilla nähtiin talven suurimmat peippojen ja mustarastaiden määrät. Valkojärvellä laskettiin enimmillään 4 200 metsä- ja 300 tundrahanhea. Suuresti harvinaistuneita pulmusia pyöri Sorolassa sadan yksilön parvi ja Ruotjärvellä jopa maakunnallisesti merkittävä 450 kiurun jengi.

Talven paluu keräännytti Kasitien varteen hanhien lisäksi bongareita. Sunnuntaina 26.3. sieltä löytyi kiljuhanhi, joka muiden hanhien tavoin jäi pyörimään alueelle. Laji on erittäin harvinainen, tämä oli Suomen toiseksi aikaisin koskaan ja vasta kolmas maaliskuinen. Niinpä se on vetänyt puoleensa putkimiestä ja -naista.

Korkeapaineesta huolimatta uusiakin muuttajia on tullut. Puiden pinoamisen ohessa sain kaksi uutta kevätlajia. Selkälokki muutti 28.3.

Pari päivää myöhemmin tajuntaan iski kesä. Jäätelöauton kutsuhuuto!

Enemmän iloa silti tuotti hetken päästä koivunlatvasta kaikanut vuoden ekan hempon hyrinä. Kiljuhanhibongarit kekkasivat sinisuohaukan ja Untamalasta löytyi lehtokurppa.

Peipot, mustarastaat ja sepelkyyhkyt laulavat aamupakkasessa. Uusia muuttajia tulee pikkuhiljaa. Perhosia lienee jo lähtenyt liikkeelle ja tulee lähipäivinä lähtemään.

Juttu perustuu omiin havaintoihini sekä BirdLife Suomen ylläpitämästä Tiira-havaintotietokannasta hakemiini tietoihin, joiden käyttöön olen saanut luvan.

Papp paina pisim puski -juttusarjassa Laitilan seurakunnan papin virasta eläköitynyt Juha Kylänpää seuraa luonnon tapahtumia.