Hyvää kevään juhlaa

0

Suomalaisen Työn Liitto ja SAK teettivät Taloustutkimuksella kymmenkunta vuotta sitten tutkimuksen vapun merkityksestä.

Yhtenä kysymyksenä tutkimuksessa oli, minkä arvosanan vastaajat antaisivat vapulle. Vappu hävisi joululle, se sai kouluarvosanan 7,20. Eniten vappua arvostivat opiskelijat, mikä on helppo ymmärtää. Vappu antaa nuorille syyn juhlia riemukkaasti ja riehakkaasti.

Valtaosa vastaajista arvosti vapussa kaikkea muuta kuin poliittisia puheita tai edes vappuhumua turuilla ja toreilla. Parasta vapussa oli vastaajien mielestä yhdessäolo ystävien, tuttavien ja läheisten kanssa. Peräti 77 prosenttia vastaajista halusi viettää vapun lempi-ihmistensä kanssa kotona. Karnevaalitunnelma oli tärkeää 30 prosentille vastaajista. Vain kolme prosenttia odotti vapun poliittisia puheita.

Vaikka tutkimuksen ajankohdasta on aikaa, tuskinpa vastaukset ovat paljon muuttuneet. Yhä harvempi kokee vapun työväen juhlaksi. Opiskelijat ottavat vapusta ilon irti, mutta niin me muutkin. Vapusta on tullut kaikkien yhteinen kevään juhla, johon kuuluvat kuohujuoma, ilmapallot ja serpetiini. Vappuna käydään ystävien kanssa piknikillä tai avataan kotona grillauskausi.

Jokaisella paikkakunnalla on omia vappuperinteitään. Laitilassa on useana vuonna lakitettu Kattesen Kivi ja torilla on nautittu Laitilan Soittokunnan ja Laitilan Mieslaulajien esityksistä. Tulevana viikonloppuna Jyskeen voimistelujoukkue Kolibrit järjestää Opistotalolla myös lapsille omat vappubileet.

Vapussa kaikkein ihaninta on kevät: mullan tuoksu, puhkeava vihreys, valkovuokot, lintujen laulu ja nokkosperhosten liihottelu.

Laitilan Sanomien toimitus toivottaa kaikille hyvää vappua!