Kansanterveys ylöspäin

0

Monet mittarit osoittavat suomalaisten kunnon laskua. Kaikki tietävät, että nykyinen istuva elämäntapa on huonoksi terveydelle.

Tutkimukset nuorten mielenterveysongelmien kasvusta ovat hälyttäviä. Koululaisten kuntoa mittaavat Move-testit osoittavat, että lasten ja nuorten kunto on huolestuttavalla tasolla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Kela julkaisivat tällä viikolla hyvinvointikatsauksen, jonka tulokset eivät ole mairittelevia. Katsauksen mukaan ihmisten työ- ja toimintakyvyn myönteinen kehitys on kääntynyt 2010-luvulla alaspäin.

THL ja Kela korostavat, että yhteiskunnan taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys perustuvat sille, että ihmiset voivat fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti hyvin. Virastot vaativat, että ihmisten toimintakyvyn heikkeneminen on pysäytettävä tulevalla hallituskaudella.

Uusi eduskunta on tällä viikolla aloitellut työtään. Ennen vaaleja Ylen puoluejohtajien tv-väittelyssä Anna-Maja Henriksson (rkp) totesi, että valtio säästäisi kolme miljardia, jos jokainen kävelisi 500 askelta enemmän päivässä.

Ylen faktantarkistusuutisessa (31.3.) todettiin väittelyn jälkeen, että Henrikssonin väite on osittain tosi. UKK-instituutin mukaan jo pienellä päivittäisellä liikunnan lisäämisellä yksittäisen ihmisen hyvinvointi lisääntyy.

500 askelta tarkoittaa noin 250 metriä eli paria korttelia, maalaismaisemissa ehkä matkaa postilaatikolle ja takaisin. Lääke liikkumattomuuden ongelmaan on todella yksinkertainen. Ihmisten peffa ei vaan tunnu ylös tuolista nousevan.

THL ja Kela ehdottavat hyvinvoinnin lisäämiseksi esimerkiksi sokeri-, suola- ja rasvaveroja. Hienoa olisi, jos valtiovalta keksisi rankaisun sijaan myös kannustavia tapoja liikuttaa ihmisiä. Porkkana voisi toimia keppiä paremmin.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi