Kukon askeleen verran maailmalla – Ihodelaisen kukkoherran pyrähdys ohi kotiportin päätyi sosiaaliseen mediaan

0
Noora Härmä ruokkii kukkoa kädestä. Ennen kuin Rouva tuli taloon, Herra oli hyvin seurankipeä ja kulki ihmistensä perässä. Nyt kun lajitoveri on saapunut, kukko viihtyy sen seurassa.

Hanna Hyttinen

Komea on kukon askel, kun se saapastelee Ihoden Kylätietä pitkin. Kukko kyllästyi odottelemaan, että kanalaan saapastelisi uusia rouvia. Jos naiset eivät löydä kukon luokse, on kukon mentävä niiden luokse.

Kenties nämä aatokset mielessään ihodelaisen Noora ja Jussi Härmän lemmikkikukko oli lähtenyt tutustumaan kotikylänsä naistarjontaan.

Herran karkureissu onnistuttiin kuitenkin ikuistamaan aivan sen alkumetreillä ja kuva julkaistiin sosiaalisessa mediassa. Koska kukko alkaa olla jo naapurustossa tuttu näky, Noora linkattiin julkaisuun nopeasti ja Herra käytiin hakemassa kotiin.

Rakkaalla kukolla on monta nimeä ja siispä tätäkin kukkoherraa on kutsuttu Hemuliksi ja Onniksi entisen kukon mukaan. Nyt viimemmäksi häntä on kuitenkin alettu nimittää Herraksi.

Mutta palataanpa siihen karkureissuun…

– Ei se ihan hukkareissu ollut, sillä kukko sai naisseuraa jo pari päivää reissunsa jälkeen. Tässä lähellä olevalla naapurilla on kanoja ja hän sanoi, että häneltä voisi löytyä kukolle naisseuraa, Noora kertoo.

Ja toden totta, kanalaan kurkistava saattaa todeta, että sinne on löytänyt tiensä eräs tumma kaunotar. Tällä hetkellä kanaa ja kukkoa kutsutaan nimillä Herra ja Rouva. Rouva on talostellut Herransa kanssa haastatteluhetkellä vasta muutaman päivän ja arastelee vähän uuteen kotiinsa tunkeutuvaa uteliasta toimittajaa.

Rouva ei suinkaan ole kukon ensimmäinen kana. Vielä toissa syksynä kukolla oli peräti kaksikin rouvaa, mutta toinen niistä kuoli syksyllä ja toinen saman talven aikana.

Noora kertoo, että kanojen menehtymisen jälkeen he ehtivät jo ajatella, että kanalan pito oli siinä. Kukko tepasteli pihapiirissä kesän ja kaipasi selvästi enemmän ihmisseuraa jäätyään yksin kanalaan. Terassista se teki oman reviirinsä ja usein se patsasteli myös pariskunnan ekohoitolan edustalla.

Komea eläin ei jäänyt asiakkailtakaan huomaamatta.

– Ehkei se ole enää niin tavanomaista, että taloissa on kanoja ja kukkoja. Osa myös varoo sitä, ja olen kuullut asiakkailta kertomuksia lapsuudessa kohdatuista vihaisista kukoista. Meillä ei ole kyllä koskaan ollut vihaista kukkoa.

Härmien kotona on ollut kanoja jo noin 13 vuotta. Rodultaan ne ovat aina olleet maatiaiskanoja. Ensimmäiset kanat ja kukko otettiin kahdesta eri paikkaa.

– Ihan aluksi meillä oli seitsemän kanaa, mutta koska toisesta paikasta tulleet kanat olivat kovia hautomaan, kanoja oli pian parikymmentä.

Tällöin he saivat munia niin paljon, että niistä pääsivät osallisiksi myös naapurit ja muut läheiset. Viime vuosina kanalasta ei ole saatu munia edes kotitarpeisin, koska kanat olivat jo iäkkäitä.

Tähän saattaa kuitenkin tulla nyt muutos, kun Rouva on tullut taloon.

– Ensimmäinen muna on jo löytynyt.

Aika näyttää, montako munaa Rouva lahjoittaa Härmien pääsiäispöytään.

Herralla näyttää riittävän kiirusta uuden morsmaikun kanssa näin pääsiäisen alla. Jos kuitenkin ihan pikkiriikkisen saa häiritä, kun toimittajaa alkoi pari asiaa kiinnostamaan.

– Niin?

Että mitäs sinä siellä Ihoden Kylätiellä oikein teit?

– No lähdin katsomaan, että onko tässä kylässä enää yhtään kanaa vai mistä se kiikasti, että kanala oli ollut jo toista vuotta ihan tyhjä.

No löytyikö sitä seuraa?

– En minä kovin pitkälle vielä ehtinyt, kun joku mokoma oli napannut kuvan ja laittanut sosiaaliseen mediaan. Toisaalta ymmärtäähän sen, että kuvia otetaan, kun on näin komea kukko liikenteessä…

Tuleeko tällaisia irtiottoja tehtyä useammin?

– Kesällä en viitsi omasta pihasta poiketa mihinkään. Kuopsutettavaa ja nokittavaa on yhden kukon tarpeiksi, mutta kunhan tuossa naapurissa alkaa aroniamarjat kypsymään niin silloin meikäkukko etsiytyy apajille.

Vielä yksi juttu. Mitä ajattelet uudesta rouvasta?

– Noo, kyllähän tuota kelpaa katsella. Vähän aranpuoleinen, mutta ymmärtäähän sen, kun on vasta pari päivää meillä oleskellut. Oikein mukavasti me on tultu juttuun.