Laitilan arkeologiset aarteet kiehtovat mielikuvitusta ja herättävät kysymyksiä

0
Kotiseutuneuvos Jukka Vehmas kertoi Laitilasta tehdyistä muinaislöydöistä kansalaisopiston järjestämässä tilaisuudessa.

Nästin Krouvinummi tunnetaan nykyään äänekkäistä ja vauhdikkaista moottoriurheilukilpailuista. Kesällä 1979 siellä elettiin varsin toisenlaisissa tunnelmissa:  alue oli jaettu suuriin ruutuihin, joiden sisällä muinaistutkijat kaivoivat varovasti hiekkaista maata ja etsivät todisteita kampakeraamisesta asuinpaikasta.

Työ tuotti tulosta. Paikasta, jossa noin 3900-3000 ennen ajanlaskun alkua on tehty ruokaa ainakin 33 liedellä löytyi kymmeniätuhansia keramiikanpaloja, kiviesineitä ja hylkeenluita sekä yhdeksän hautaa.

Yksi kaivauksiin osallistuneista oli nykyinen kotiseutuneuvos Jukka Vehmas. Hänen osakseen tuli kääntää muuan merkittävä kivi.

– Olin juuri nostanut kiven maasta ja pidin sitä kädessäni, kun tutkimusjohtaja sanoi, että hetkinen, mitä tuolla toisella puolella on, Vehmas kertoo.

Kiveen on piirretty punaisella värillä hyvin erottuva ristikko, joka ulottuu miehen kämmentä suuremman pyöreän kiven laidoille. Kivi tunnetaan Nästinristin kuvakivenä ja se on yksi Laitilan arkeologisista aarteista.

– Maalaus irtokivessä on ainutlaatuinen Suomessa ja se auttaa myös kalliomaalausten ajoittamisessa.

Kuka kiven maalasi ja mihin tarkoitukseen, sitä voi vain arvailla. Se kuitenkin tiedetään, että Nästinristillä asuttiin satojen vuosien ajan ja että tuohon aikaan asuinpaikka oli vielä meren ympäröimä saari.

Laitilan Kulttuuriseura Walo on parhaillaan kokoamassa Ulla Kivimäen ja Jukka Vehmaksen toteuttamaa aarretaulua Laitilan ainutlaatuisista arkeologisista löydöistä. Tauluja tehdään kaksi, joista toinen tulee yleisön nähtäville kirjastoon ja toinen opetus- ja matkailukäyttöön.

– Esihistoriasta saatu tieto perustuu aina arkeologiaan, koska kirjallisia lähteitä ei ole. Siksi tutkimukset ovat tärkeitä ja se, että kaivauksista tai irtolöytöinä saadut esineet tutkitaan ja konservoidaan. Piironginlaatikossa oleva löytö ei kerro mitään. Joskus käy niinkin, että kun pellosta muokkauksen yhteydessä löytyy jokin muinaisesine, se viedään äkkiä piiloon siinä pelossa, että viljely loppuu siihen. Pelko on kuitenkin turha, Vehmas vakuuttaa.

Laitilasta tehtyihin harvinaisiin esinelöytöihin kuuluvat myös kivikautinen hirvenpääkoristeinen liuskeveitsi, Suontaan pronssikautinen olkakirves, Salon Sonkkilasta löydetty viinikauha, Soukaisten lasinen juomasarvi, Kodjalan miekan kouraimen hela, Kansakoulunmäestä löytynyt esihistoriallinen kultarengas, joka on paikallisesti ainoa laatuaan, samasta paikasta löytynyt harvinainen viikinkiajan Q-tyypin miekka, sekä Untamalasta viime sodan aikana löytynyt ohdakeneula.

– Neulaa luultiin ensin venäläisen lentokoneen osaksi. Se ehti olla jonkun aikaa pystyssä aidanseipäässä, kunnes eräs janoinen kulkumies otti sen, vei Laupiaisen kauppaan ja halusi vaihtaa juotavaan. Kauppias vei neulan nimismiehelle ja lopulta kävi ilmi, että kyseessä on ainutlaatuinen 900-luvun hopeaesine.

37 senttiä pitkää neulaa on saatettu aikoinaan käyttää raskaan turkisviitan kiinnitykseen olkapäällä. Irlantilaisperäiseksi arvellun neulan omistaja on ollut huomattavan arvovaltainen ja varakas, sillä Brittein saarilla yhdellä neulalla olisi tuohon aikaan voinut hankkia kokonaisen maatilan.

Museovirasto saa nykyään paljon ilmoituksia irtolöydöistä. Niitä tulee etenkin metallinetsinharrastajilta. Suurin osa harrastajista toimii vastuullisesti, mutta kaikki eivät tunne tai noudata pelisääntöjä. Muinaismuistoalueille ei saa mennä etsinten kanssa eikä esimerkiksi pronssikautisia hautaröykkiöitä, joita Laitilastakin tunnetaan noin 240,  saa mennä koskemaan.

– Näitä hautoja ei ole paljon tutkittu, mikä johtuu siitä, että se on tavattoman tarkkaa, hidasta ja kallista työtä. Jokainen kivi on kuvattava ja dokumentoitava ja palautettava tutkimuksen jälkeen täsmälleen samaan paikkaan, Vehmas kertoo.

Museovirasto on parhaillaan kokoamassa valtakunnallisesti merkittävien arkeologisten kohteiden luetteloa. Siihen on Laitilasta ehdotettu yhdeksää kohdetta. Ne ovat Hautvuori, Leinmäen kivikautinen diabaasilouhos, Salon Mäen muinaispelto, Rukoushuone – Kansakoulunmäki, Savemäki, Suomensaari 1 eli röykkiöalue Mynämäen rajalla, Untamalan kirkonmäki, Untamalan Myllymäki ja Vainionmäen kalmistoalue Kodjalan koulun vieressä.

Jukka Vehmas kertoi Laitilan arkeologisista aarteista Vakka-Suomen kansalaisopiston järjestämässä tilaisuudessa.