Laitilassa on moni asia hyvin –Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Maija Tiihonen kertoo oppineensa nuvan kautta paljon päätöksenteosta

0
Laitilalainen Maija Tiihonen, 16, on nuorisovaltuustossa jo kolmatta kauttaan.

Kolmatta kauttaan Laitilan nuorisovaltuustossa istuva Maija Tiihonen valittiin nuvan puheenjohtajaksi nyt alkaneeneelle kaudelle.

Hän päätyi nuvan toimintaan mukaan vietettyään paljon aikaa nuorisotalolla.

– Siellä henkilökunta tuli siellä tutuksi ja kysyi, että oletko miettinyt nuorisovaltuustoon liittymistä. Mietin ensin, että mikäköhän homma se on, mutta sanoin, että kuulostaa hauskalta. Ehkä lähden kokeilemaan, Tiihonen muistelee.

Nuorisovaltuustotoiminnan lisäksi Tiihonen on toiminut yläkoulussa tukioppilaana.

– Nyt lukiossa olen oppilaskunnan hallituksessa mukana.

Nuorten kannalta Laitila on Tiihosen mukaan hyvä paikkakunta, koska Laitilassa on hyvät harrastusmahdollisuudet. Jokaiselle löytyy jotakin.

– Nuorisotoimi on ihan superhyvä ja järjestää kauheasti kaiken näköistä.

Lisäksi Tiihonen pitää hyvänä, että paikkakunnalta löytyy sekä lukio että ammatillista opetusta Winnovan kautta.

Mitään isompia kehityskohteita Tiihonen ei Laitilasta äkkiseltään löydä.

– Paitsi ehkä se, että täällä ei saa opiskelija-alennusta paljon mistään.

Nuorisovaltuusto on parhaillaan järjestämässä kesäksi tapahtumia.

– Frisbeegolf-kisat ovat olleet tykättyjä ja lisäksi suunnittelemme kesäksi Rantapäivää Särkijärvelle.

Nuorisovaltuustossa toiminen on Tiihosen mukaan ollut kivaa ja opettavaista.

– Muistan, kun menin ensimmäistä kokoukseen ja mietin, että miten siellä kuuluu olla ja mitä tapahtuu. Sitten meille näytettiin kädestä pitäen, että istut siinä niin, kuuntelet ja nostat käden kun haluat puhua.

Sittemmin kokouskäytänteet ovat tulleet tutuiksi ja nuvan kautta Tiihonen on saanut nähdä, miten asioista kaupungissa päätetään.

Nuorisovaltuustolla on Laitilassa läsnäolo-oikeus valiokunnissa, kaupunginhallituksessa ja valtuustossa. Tällä hetkellä Tiihonen ei istu missään valiokunnassa, mutta aiemmin hänellä oli läsnäolo-oikeus nyttemmin lakkautettuun sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

– Se oli vielä pelottavampaa kuin nuorisovaltuuston ensimmäinen kokous. Siellä oli aikuisia, jotka ihan oikeasti olivat päättämässä asioista eivätkä vain järjestä rantabileitä.

Tiihonen kertoo kuitenkin, että hänet otettiin valiokunnan kokouksissa lämpimästi vastaan ja kyseltiin kuulumisia.

– Sote-valiokunnan päätöksentekoa kuuntelin mielenkiinnolla, koska haluaisin tulevaisuudessa sote-alalle opiskelemaan ja tekemään töitä.

Nuorten kannalta iso hanke, skeittipuisto, on ollut vireillä pitkään. Tiihonen muistelee, että hanke tuli vireille aikanaan Nuori, vaikuta! -päivän aikana ja nuorisovaltuusto on sen jälkeen pitänyt asiaa esillä.

Tiihonen myöntää, että nuoria on ärsyttänyt hankkeen jämähtäminen.

– Itse olen nuvassa ja tiedän, että jotkut päätökset saattavat välillä kestää tosi kauan, koska niiden täytyy mennä monien ihmisten ja valiokunnan kautta. Pitää päättää, mitä tehdään, minne tehdään ja milloin. Kaikki pitää suunnitella ja budjetoida.

Nuorisovaltuusto


Nuorisovaltuustot ovat puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattomia nuorten vaikuttajaryhmiä, jotka toimivat kunnissa ja hyvinvointialueilla ajamassa paikallisten nuorten etuja.

Nuorisovaltuustot kirjattiin vuonna 2015 uuteen kuntalakiin takaamaan nuorten mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa. Jokaisessa kunnassa tulisi siis olla nuorisovaltuusto.

Lisäksi vuodesta 2023 alkaen kaikilla hyvinvointialueilla tulee olla alueellinen nuorisovaltuusto.

Lähde: nuva.fi

Maija Tiihonen


Ikä: 16 vuotta

Perhe: Äiti, isä ja seitsemän vuotta vanhempi isosisko. Lisäksi perheeseen kuuluu kaksi lemmikkiä Ela-koira ja Suffeli-kissa.

Opiskelu: Laitilan lukio

Harrastukset: Liikkuminen etenkin luonnossa ja kavereiden kanssa hengailu.