Laitilassa PS sinetöi valtansa suurimpana puolueena– Keskusta menetti ykkösasemansa viime eduskuntavaaleissa

0
Raili ja Pekka Sarkki Untamalasta tulivat käyttämään äänioikeuttaan. Vaalivirkailijoina heitä palvelivat Jenni Julin (oik.) ja Tanja Raisto-Elo. Kuva: Pirkko Varjo

Viime eduskuntavaalien isoin yllätys Laitilassa oli, että keskustapuolueen suvereeni asema kannatetuimpana puolueena murtui. Tuolloin vuonna 2019 Perussuomalaisista tuli Laitilan äänestetyin puolue ja tuo muutos sai vahvistuksena eilen, kun PS sai Laitilasta jälleen eniten ääniä.

Laitilassa Perussuomalaisille äänensä antoi lähes 30 prosenttia kaikista äänestäneistä, keskustan ehdokkaiden taakse ryhmittyi puolestaan miltei 26 prosenttia. Edellisissä eduskuntavaaleissa ero oli vielä hiuksen hieno, sillä tuolloin PS kokosi taakseen 25,5 prosenttia laitilalaisäänestäjistä ja keskusta 24,9 prosenttia.

“Kokoomuksen kannatus on pysynyt Laitilassa edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna samana, demareiden kannatuksesta puolestaan on haihtunut vajaat kaksi prosenttiyksikköä.”

KÄRKIKAKSIKON asema Laitilassa on vahva, sillä kolmannelle sijalle yltänyt kokoomus kauhoi laariinsa annetuista äänistä 16 prosenttia. Sen kintereillä muutaman kukonaskelen jäljessä punaista helttaansa heiluttelee SDP, joka sai laitilalaisäänestäjien äänistä rapiat 13 prosenttia.

Kokoomuksen kannatus on pysynyt Laitilassa edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna samana, demareiden kannatuksesta puolestaan on haihtunut vajaat kaksi prosenttiyksikköä.

Valtakunnallisesti kokoomus voitti vaalit ja sai eduskuntaan 48 paikkaa. Niinpä puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ryhtyy tekemään hallitustunnusteluja.

VALTAKUNNALLISEKSI ääniharavaksi nousseen Riikka Purran luotsaamana Perussuomalaiset sinetöi asemansa maan kakkospuolueena, kun heidän joukoistaan kipuaa Arkadianmäelle 46 edustajaa.

Tämän vaalikauden pääministeripuolue SDP jäi siis kolmanneksi, ja puolue saa läpi 43 kansanedustajaa.

Pääministeri Sanna Marinin johtamat demarit tekivät sikses harvinaisen tempun, että puolue onnistui kasvattamaan kannatustaan, mikä pääministeripuolueelle ei ole lainkaan yleistä. Lisäpaikkoja SDP saa ensi kaudelle kolme.

MUITA hallituksessa istuneita puolueita äänestäjät ajattelivat uurnilla vähemmän lämpimin tuntein, sillä keskustapuolue, vasemmisto ja vihreät menettivät valtakunnan tasolla edellisvaaleihin verrattuna kannatustaan reilulla 8 prosenttiyksiköllä.

Keskustalla on tulevalla kaudella 23 kansanedustajaa eli 8 vähemmän kuin nyt. Vihreillä romahdus on lähes yhtä suuri: 7 kansanedustajaa vähemmän ja edustajia Arkadianmäellä 13. Vasemmistoliittokin koki karvaan pettymyksen, kun se sai vaaleissa läpi 11 edustajaa eli viisi vähemmän kuin sillä on nyt ollut.

“LAITILASSA yksi ehdokas nousi selvästi yli muiden, kun Uusikaupunkilainen Mauri Kontu veti magneetin lailla ääniä.”

LAITILASSA yksi ehdokas nousi selvästi yli muiden. Uusikaupunkilainen keskustan ehdokas Mauri Kontu veti magneetin lailla ääniä. Hänen numeronsa äänestyslippuun raapusti peräti 16,8 prosenttia kaikista äänestäjistä, mikä tarkoittaa 696 äänen pottia.

Kontu sai kaikkiaan 3 470 ääntä, mikä ei aivan kirittänyt häntä Arkadianmäelle: hän jäi tuloksella ensimmäiselle varasijalle.

Vakka-Suomi sai kuitenkin oman kansanedustajan, sillä taivassalolainen Milla Lahdenperä (kok.) kuuluu 4 523 äänellään läpimenijöiden joukkoon. Laitilassa hänen vauhtiaan kansanedustajaksi kiritti 144 äänestäjää.

“Vihreiden kannatus on Laitilassa aina ollut laimeaa, kuten keskustan sydänmailla tapaa olla.”

LAITILASSA pienpuolueiden asemaan jääneiden joukossa kävi kuhina. Siinä missä Vasemmistoliitto ja vihreät menettivät kannatustaan yhteensä 2,2 prosenttiyksikköä, nostivat kristilliset asemaansa lähes yhtä paljon, 2,1 prosenttiyksikköä.

KD:n kannatus onkin hilautunut Laitilassa hieman yli maan keskivertokannatuksen, 4,3 prosenttiin (valtakunnallinen tulos 4,2 prosenttia).

Vihreiden kannatus on Laitilassa aina ollut laimeaa, kuten keskustan sydänmailla tapaa olla – Laitilan paikallispolitiikassahan keskustapuolue nauttii vertaansa vailla olevaa luottamusta. Viime vaaleissa vihreille liputti 3,1 prosenttia äänestäjistä, nyt vain 2,4 prosenttia.

Vasemmistoliiton kannatus nousi viime vaaleissa Laitilassa ennätyskorkeaksi, 6 prosenttiin, mutta tippui näissä vaaleissa 4,5 prosenttiin, mikä vastaa vuosien 2011 ja 2015 eduskuntavaalien tasoa.

“laitilan taajama-alueella äänestysprosentti jäi vain 60,2 prosenttiin, mutta haja-asutusalueella asuvista äänioikeutetuista vaaliuurnien kutsuun vastasi 71,2 prosenttia.”

KAHDEN äänestysalueen Laitilassa on kaupungin taajama-alueen ja haja-asutusalueen asukkaiden välillä yksi selvä ero. Nimittäin kaupungin keskusta-alueella äänestysprosentti jäi vain 60,2 prosenttiin, mutta haja-asutusalueella asuvista äänioikeutetuista vaaliuurnien kutsuun vastasi 71,2 prosenttia.

Laitilan äänestysprosentti oli 65,3. Ilahduttavaa on, että siinä on nousua edellisiin eduskuntavaaleihin 1,5 prosenttiyksikköä. Laitila kuitenkin laahaa silti äänestysaktiivisuudessa edelleen koko vaalipirin hännillä. Valtakunnallinen äänestysprosentti oli 71,9.

Kummallakin alueella kärkipuolueiden keskinäinen järjestys oli sama, mutta haja-asutusalueella sekä ykköspuolueen asemaan nousseen PS:n että aivan sen kintereille kirineen keskustan tuki oli isompaa.

Siinä missä Laitilan taajama-alueella asuvat keskittivät tukeaan enemmän kokoomukselle ja demareille, eivätkä niinkään keskustapuolueelle, oli haja-asutusalueella asuvien äänestyskäyttäytyminen juuri päinvastaista: keskusta imi ääniä selvästi hanakammin kuin kokoomus ja etenkin demarit.

Näin Laitilassa äänestettiin

 • PS: 29,7%
 • KESK: 25,8 %
 • KOK: 16%
 • SDP: 13,1%
 • VAS: 4,5%
 • KD: 4,3%
 • VIHR: 2,4%
 • LIIKE NYT: 2,1%

Ääniharavat Laitilassa

 • Mauri Kontu, KESK: 696 ääntä
 • Vilhelm Junnila, PS: 298 ääntä
 • Petteri Orpo, KOK: 255 ääntä
 • Ritva ”Kike” Elomaa, PS: 250 ääntä
 • Ville Tavio, PS: 229 ääntä
 • Annika Saarikko, KESK: 202 ääntä