Liikunta- ja elämysleiri Dream Spark taklaa monta mörköä kerralla – Olympiamitalisti Mira Potkonen: ”Kun liikkuu, mielikin voi paremmin”

0
Dream Spark -leiri on tarkoitettu niille nuorille, joilla ei muuten olisi mahdollista päästä liikunta- ja elämysleirille. Laitilasta Lohjan Kisakallliolle on parin tunnin ajomatka. Kuva: Tom Lahti/FoTom Photography.

Huono-osaisuus ja syrjäytyminen, yleinen liikkumattomuus sekä liikuntaharrastusten korkea hinta ovat olleet viime aikojen isoja lapsiin ja nuoriin liittyviä puheenaiheita. Liikunta- ja elämysleiri Dream Spark taklaa kaikkia näitä haasteita kerralla.

Dream Spark on tarkoitettu vähävaraisista perheistä tai muuten haasteellisista oloista tuleville 10–14-vuotiaille lapsille ja nuorille, joilla ei ole perheensä tilanteen vuoksi mahdollisuutta osallistua maksullisiin harrastuksiin. Leiri on osallistujille ilmainen.

Tulevan kesän leirin paikkojen haku on auki Dream Sparkin verkkosivuilla www.dreamspark.fi huhtikuun loppuun asti. Leiri järjestetään Lohjan Kisakalliossa 17.–19.7. Leirille otetaan hakemusten perusteella noin 100 osallistujaa.

Dream Spark -leirin tarkoitus on nimensä mukaisesti sytyttää nuorissa kipinä johonkin harrastukseen. Leirin jälkeen osallistujat voivat hakea SOS-Lapsikylän harrastustukea, jonka turvin he pystyvät aloittamaan tai jatkamaan itselleen mieluisaa harrastusta.

Suurista lajiliitoista Salibandyliitto tukee leiriä vahvasti. Tulevan kesän Dream Sparkilla kaikki osallistujat saavat liitolta salibandymailat, ja lajin ohjaajina toimii nimekkäitä pelaajia. Leirin urheilijakummeja ovat jääkiekon olympiavoittaja ja maailmanmestari Marko ”Mörkö” Anttila, nyrkkeilyn kaksinkertainen olympiamitalisti Mira Potkonen sekä autourheilija Emma Kimiläinen. Potkonen myös vetää leirillä supersuosittua kuntonyrkkeilyrastia.

– On tärkeää, että nuoret pääsevät kokeilemaan eri lajeja ja nauttimaan liikuntaharrastuksista. On hienoa, jos he löytävät itselleen sopivan liikuntamuodon, mutta ehkä jopa tärkeämpää on päästä mukaan johonkin yhteisöön ja tuntea kuuluvansa johonkin porukkaan, Potkonen sanoo.

– Liikkumattomuuteenhan on lääke: liikunta. Ja kun lähtee liikkumaan, mielikin voi paremmin. Onhan tutkittu, että liikunta voi toimia jopa masennuslääkkeenä, olympiamitalisti jatkaa.

Myös Kimiläinen korostaa liikunnan olevan parhaimmillaan koko elämän läpi kantava voima.

– Itselläni on ollut pienenä mahdollisuus kokeilla eri lajeja ja etsiä sitä itselleni oikeaa. Liikunnan ja urheilun kautta olen saanut itseluottamusta, terveyttä, ystäviä. Liikunta on oikeastaan määritellyt koko elämäni, hän kertoo.

– Dream Spark -leirillä hienonta on, että siellä innostetaan tekemään ja liikkumaan yhdessä ja korostetaan ryhmähengen merkitystä. Se on innostamista hyvinvointiin liikunnan kautta. Ihan parasta on, jos leiriltä löytyy uusia samanhenkisiä kavereita ja virikkeitä siihen, mitä nuoret voivat yhdessä vapaa-aikanaan touhuta. Se ehkäisee syrjäytymistä. Ja tietenkin leiri itsessään on nuorille loppuelämäksi mieleen jäävä kokemus, Kimiläinen tietää.