Maissin taimia heikun keikun – Pääsiäisruohon kasvatus meni överiksi

0
Tomi Tuominen tykkää seisoa päällään paikassa kuin paikassa. Edessä näkyvät maissin taimet, jotka vielä haastatteluhetkellä etsivät uusia omistajia.

– Lehden on kannettava vastuunsa, aloitti laitilalainen Helka Tuominen puhelun Laitilan Sanomien toimittajalle, tämän jutun kirjoittajalle.

Selvisi, että hänen poikansa Tomi Luoman opettaja oli inspiroitunut lehdessä ennen pääsiäistä olleesta jutusta, jossa oli vertailtu erilaisia pääsiäisruohoja. Lapset olivat kylväneet pääsiäiseksi koulussa maissin jyviä, joista voisi tehdä kattilassa popcornia.

Kodjalan koulussa kolmatta luokkaa käyvä Tomi toi kotiin margariinirasiaan kylvetyt jyvät. Tomi oli kylvänyt reippaalla otteella, jyviä oli rasiassa paksulti. Siemenet kuitenkin itivät hyvin ja kasvoivat paksuiksi maissin aluiksi.

– Koulimme Tomin kanssa pääsiäisruohosta 80 tainta, Helka kertoo.

Eikä siinä ole kaikki. Noin 40 maissin alkua jätettiin purkkiin ja nostettiin terraarioon perheen Late-liskon syötäväksi. Yhdessä margariinirasiassa kasvoi siis 120 maissin alkua.

Koulitut taimet asetettiin kasvamaan keittiön pöydälle. Perheen muilta jäseniltä tuli kuitenkin kommenttia, että taimet vievät liikaa tilaa.

– Olen puutarhuri, enkä malta niitä heittää poiskaan varsinkin kun nämä ovat ruokakasvin taimia, Helka sanoo.

Nyt Tuomiset ovat jakaneet taimia Tomin koulun opettajalle ja sukulaisille. Muutaman he jättävät kotiin testinä kasvatettavaksi, mutta loput he aikoivat jakaa naapurustolle.

Tomi on ennenkin tuonut koulusta kasvatettavaa. Ensimmäisellä luokalla lapset istuttivat äitienpäivälahjaksi rönsyliljaa.

Vaikka Tomi unohti rönsyliljan alun viikoksi reppuunsa, joten alkuun oli epäselvää, että alkaako huonekasvi kasvaa. Alun sinnittelyn jälkeen se kuitenkin röyhähti kasvuun ja on ottanut paikkansa olohuoneen ikkunan edestä.

– Olemme vieneet koululle kymmeniä rönsyliljan alkuja seuraavien oppilaiden istutettavaksi, Helka kertoo.

Tomi sanoo pitävänsä puutarhahommista. Kuitenkin jäljet takapihan nurmikolla kertovat, että Tomi harrastaa myös mönkijällä ajelua. Isänsä kanssa hän on rakentanut myös crosskart -ajoneuvoa.

Hän käy myös Turussa sirkuskoulussa. Harrastus tuli sitä kautta, että muutama vuosi sitten koulusta tuli palautetta, että poika seisoi päällään matikan tunnilla tai luistelemassa. Päälläseisonta näyttää olevan Tomille mieluisaa, pyydettäessä hän menee ketterästi seisomaan päällään taimien viereen valokuvaa varten.

Niin, ja palataanpa vielä siihen lehden vastuuseen. Helka Tuominen otti lehteen yhteyttä tarjotakseen taimia lehdentekijöille. Jutun kirjoittaja ei kuitenkaan luvannut ottaa maissin alkuja vastaan. Niitä kun on kotona kasvamassa useampi omista, pääsiäisruohojuttua varten kasvatetuista maisseista.

On siis syytä varoittaa lukijoita, että maissin kasvatus saattaa mennä överiksi.

Korjattu 18.4. kello 14.30: Korjattu Tomin sukunimi Luomaksi.