Miten hoidat mieltäsi?

0

Tällä viikolla vietetään Euroopan mielenterveysviikkoa sekä valtakunnallista Hyvän mielen viikkoa. Teemaviikolla Laitilan Seudun Mielenterveysyhdistys rohkaisee pohtimaan, mitä mielen hyvinvointi itselle merkitsee ja miten omasta mielen hyvinvoinnistaan voi pitää huolta tai miten sitä voi vahvistaa.

Yhdistys on myös pyytänyt tunnettuja laitilalaisia vastaamaan näihin kahteen kysymykseen ja vastauksia kuullaan yhdistyksen toritapahtumassa perjantaina.

“Mielenterveys on voimavaroja ja toimintakykyä.”

Vankka mielen hyvinvointi on tärkeä voimavara, joka tukee arjessa ja lisää tyytyväisyyden tunnetta omaan elämään. Se myös kannattelee silloin, kun elämässä tulee vastoinkäymisiä. Suomen Mielenterveys ry (Mieli ry) muistuttaakin, että monista eri tekijöistä rakentuva mielenterveys on luonteeltaan myönteinen varanto; se on voimavaroja ja toimintakykyä.

Olennainen kysymys on: tiedätkö sinä, millaiset asiat vahvistavat mielesi hyvinvointia?

Mieli ry:n nettisivuilla aihetta voi pohtia konkreettisten kysymysten avulla. Mielenterveyden eri osa-alueita kuvataan Mielenterveyden käsi -kuviolla, jossa ranne sekä jokainen sormi symboloi jotakin mielenterveyteen keskeisesti vaikuttavaa osa-aluetta.

Esimerkiksi ranne kuvaa arvoja ja päivittäisiä valintoja. Siihen liittyen Mieli-sivusto ohjaa pohtimaan esimerkiksi sitä, ovatko päivittäiset tekosi olleet enimmäkseen arvojesi mukaisia, onko elämässäsi riittävästi merkityksellisiä asioita ja ovatko sinulle tärkeät asiat näkyneet ajankäytössäsi. Samaan tapaan jokaiselle sormelle on oma aihealueensa ja siihen liittyviä kysymyksiä, joiden kautta voi arvioida, miten hyvin tai huonosti omassa arjessaan vaalii mielensä hyvinvointia.

Ihminen on monimutkainen kokonaisuus, eikä syyn ja seurauksen oivaltaminen aina suju ilman pysähtymistä ja pohtimista.

Solina Saarikoski
solina.saarikoski@laitilansanomat.fi