Monta erilaista makaronilaatikkoa

0
Makaronilaatikko ei aina kaipaa lihaa.

Lihamakaronilaatikko on joka lapsiperheen perusruokaa. Kun lapset kasvavat, makaronilaatikko ei enää niin maistukaan. Usein nuorille maistuu paremmin lasagne tai muu pastaruoka. Tai ehkä jauheliha pitää vaihtaa soija- tai härkäpapurouheeseen.

Makaronilaatikko muuntuu kivasti, kun sitä tuunaa. Sekaan voi laittaa kaikenlaista maistuvaa: paprikaa ja savukinkkua, jotain juustoa, kuten tuorejuustoa, homejuustoa tai juustoraastetta, aurinkokuivattu tomaatti ja pekoni ovat myös mainio yhdistelmä.

Munamaidon voi korvata sekoittamalla kananmunat lihaliemeen tai käyttää makaronien keitinveden ja maustaa sen soijalla. Kuohukerma muuttaa arkiruuan juhlavammaksi.

Naudan jauhelihan sijasta makaronilaatikossa voi käyttää vaikkapa karitsan jauhelihaa. Lihan voi jättää myös kokonaan pois.

Jos taas kaipaa terveellisempää vaihtoehtoa, makaronit voi vaihtaa tummiin makaroneihin tai kauramakaroneihin. Gluteeniton makaronilaatikko valmistuu korvaamalla makaronit maissimakaroneilla.

Kasvismakaronilaatikko



Kasvis-makaroniseos:

4 dl makaronia

1½ l vettä

1 tl suolaa

Pala purjosipulia

200 g porkkanaa

100 g selleriä

150 g parsakaalia

150 g kukkakaalia

1 dl soijarouhetta

1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja tölkissä (+ öljyä)

1 maustekurkku

150 g kauratuorejuustoa

1½ tl rouhittua mustapippuria

1½ tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

Uunivuokaan neste:

7-8 dl kauramaitoa

Uunivuoan voiteluun:

1 rkl rypsiöljyä

Kiehauta vesi kattilassa, lisää makaronit ja mausta suolalla. Kypsennä makaroneja 7 minuuttia poreilevassa vedessä.

Suikaloi kypsymisen aikana sipulit, porkkanat ja selleri. Valuta aurinkokuivattujen tomaattien öljyä pannulle ja paista kaikki kasvikset siinä. Laita ensin pannulle sipulit ja juurekset. Leikkaa kaalit pieniksi paloiksi ja lisää ne ja soijarouhe pannulle paistumaan. Pilko aurinkokuivatut tomaatit ja maustekurkku, lisää ne viimeiseksi pannulle. Sekoita hetki ja lisää vielä kauratuorejuusto ja mausta seos mieleiseksi.

Valuta makaroneista keitinvesi pois ja kaada puolet niistä yhteen isoon tai kahteen pienempään öljyttyyn uunivuokaan. Jaa vuokiin kevyesti paistettu kasvisseos, jaa päälle loput makaronit. Sekoita ainekset keskenään.

Kaada kauramaitoa kasvis-makaroniseoksen joukkoon uunivuokaan. Nestettä tulee olla sen verran, että makaronien pinta melkein peittyy. Kypsennä 200-asteisessa uunin alimmalla tasolla 45-50 min. Anna laatikon vetäytyä 5-10 minuuttia ennen ruokailua.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Liha-makaronilaatikko



6 annosta

1 ½ l vettä

400 g makaronia

Jauhelihaseos

400 g jauhelihaa

1 sipuli

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

¾ tl rouhittua mustapippuria

1 – 2 tl basilikaa tai timjamia

100 g tuorejuustoa

Munamaito

2 munaa

7 dl maitoa tai kasvijuomaa

1 tl suolaa

(Pinnalle 100 g kirsikkatomaatteja)

Valmistusohje

Keitä makaronit kypsäksi vedessä. Kypsymisajan löydät pakkauksesta.

Tee makaronin kypsennyksen aikana jauhelihaseos. Silppua sipuli. Ruskista jauheliha ja sipuli öljyssä. Mausta seos suolalla, mustapippurilla, basilikalla ja timjamilla. Lisää loppuvaiheessa myös tuorejuusto. Sekoita, kunnes juusto on sulanut jauhelihan joukkoon. Sekoita lihaseos ja kypsä makaroni. Kaada isoon uunivuokaan (tilavuus noin 3 l).

Sekoita munamaidon ainekset keskenään ja kaada seos vuokaan. Koristele pinta halutessasi puolitetuilla tomaateilla. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia

Resepti: Sydänmerkki.fi

Mehevä makaronilaatikko



8 annosta

400 g eläinkuvio- tai kierremakaronia

1 lihaliemikuutio

vettä

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

400 g jauhelihaa

70 g tomaattipyreetä

2 tl pippurisekoitusta

2 tl oreganoa

1 tl paprikajauhetta

2 rkl soijakastiketta

Juustokastike:

3 rkl voita

¾ dl vehnäjauhoja

8 dl maitoa

1 tl suolaa

ripaus mustapippuria

1½ dl juustoraastetta

Pinnalle: 1½ dl juustoraastetta

Keitä makaronit lihaliemessä. Pilko sipulit pieneksi. Ruskista jauheliha, lisää sipulit ja mausteet. Jätä hautumaan ja valmista juustokastike: sulata voi ja sekoita siihen vehnäjauhot.

Lisää maito vähitellen koko ajan sekoittaen ja anna lopuksi kiehua muutaman minuutin ajan. Lisää mausteet ja juustoraaste.

Kaada voideltuun uunivuokaan ensin puolet makaroneista, sitten koko jauhelihaseos ja puolet juustokastikkeesta. Lisää loput makaroneista ja juustokastikkeesta. Ripottele pinnalle juustoraastetta.

Paista uunissa 200°C:ssa puoli tuntia.

Resepti: Martat.fi