Makaronilaatikko muuntuu kivasti, kun sitä tuunaa. Sekaan voi laittaa kaikenlaista maistuvaa: paprikaa ja savukinkkua, jotain juustoa, kuten tuorejuustoa, homejuustoa tai juustoraastetta, aurinkokuivattu tomaatti ja pekoni ovat myös mainio yhdistelmä.
Munamaidon voi korvata sekoittamalla kananmunat lihaliemeen tai käyttää makaronien keitinveden ja maustaa sen soijalla. Kuohukerma muuttaa arkiruuan juhlavammaksi.
Naudan jauhelihan sijasta makaronilaatikossa voi käyttää vaikkapa karitsan jauhelihaa. Lihan voi jättää myös kokonaan pois.
Jos taas kaipaa terveellisempää vaihtoehtoa, makaronit voi vaihtaa tummiin makaroneihin tai kauramakaroneihin. Gluteeniton makaronilaatikko valmistuu korvaamalla makaronit maissimakaroneilla.
Kasvismakaronilaatikko
Kasvis-makaroniseos:
4 dl makaronia
1½ l vettä
1 tl suolaa
Pala purjosipulia
200 g porkkanaa
100 g selleriä
150 g parsakaalia
150 g kukkakaalia
1 dl soijarouhetta
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja tölkissä (+ öljyä)
1 maustekurkku
150 g kauratuorejuustoa
1½ tl rouhittua mustapippuria
1½ tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
Uunivuokaan neste:
7-8 dl kauramaitoa
Uunivuoan voiteluun:
1 rkl rypsiöljyä
Kiehauta vesi kattilassa, lisää makaronit ja mausta suolalla. Kypsennä makaroneja 7 minuuttia poreilevassa vedessä.
Suikaloi kypsymisen aikana sipulit, porkkanat ja selleri. Valuta aurinkokuivattujen tomaattien öljyä pannulle ja paista kaikki kasvikset siinä. Laita ensin pannulle sipulit ja juurekset. Leikkaa kaalit pieniksi paloiksi ja lisää ne ja soijarouhe pannulle paistumaan. Pilko aurinkokuivatut tomaatit ja maustekurkku, lisää ne viimeiseksi pannulle. Sekoita hetki ja lisää vielä kauratuorejuusto ja mausta seos mieleiseksi.
Valuta makaroneista keitinvesi pois ja kaada puolet niistä yhteen isoon tai kahteen pienempään öljyttyyn uunivuokaan. Jaa vuokiin kevyesti paistettu kasvisseos, jaa päälle loput makaronit. Sekoita ainekset keskenään.
Kaada kauramaitoa kasvis-makaroniseoksen joukkoon uunivuokaan. Nestettä tulee olla sen verran, että makaronien pinta melkein peittyy. Kypsennä 200-asteisessa uunin alimmalla tasolla 45-50 min. Anna laatikon vetäytyä 5-10 minuuttia ennen ruokailua.
Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy
Liha-makaronilaatikko
6 annosta
1 ½ l vettä
400 g makaronia
Jauhelihaseos
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
¾ tl rouhittua mustapippuria
1 – 2 tl basilikaa tai timjamia
100 g tuorejuustoa
Munamaito
2 munaa
7 dl maitoa tai kasvijuomaa
1 tl suolaa
(Pinnalle 100 g kirsikkatomaatteja)
Valmistusohje
Keitä makaronit kypsäksi vedessä. Kypsymisajan löydät pakkauksesta.
Tee makaronin kypsennyksen aikana jauhelihaseos. Silppua sipuli. Ruskista jauheliha ja sipuli öljyssä. Mausta seos suolalla, mustapippurilla, basilikalla ja timjamilla. Lisää loppuvaiheessa myös tuorejuusto. Sekoita, kunnes juusto on sulanut jauhelihan joukkoon. Sekoita lihaseos ja kypsä makaroni. Kaada isoon uunivuokaan (tilavuus noin 3 l).
Sekoita munamaidon ainekset keskenään ja kaada seos vuokaan. Koristele pinta halutessasi puolitetuilla tomaateilla. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia
Resepti: Sydänmerkki.fi
Mehevä makaronilaatikko
8 annosta
400 g eläinkuvio- tai kierremakaronia
1 lihaliemikuutio
vettä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
400 g jauhelihaa
70 g tomaattipyreetä
2 tl pippurisekoitusta
2 tl oreganoa
1 tl paprikajauhetta
2 rkl soijakastiketta
Juustokastike:
3 rkl voita
¾ dl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1½ dl juustoraastetta
Pinnalle: 1½ dl juustoraastetta
Keitä makaronit lihaliemessä. Pilko sipulit pieneksi. Ruskista jauheliha, lisää sipulit ja mausteet. Jätä hautumaan ja valmista juustokastike: sulata voi ja sekoita siihen vehnäjauhot.
Lisää maito vähitellen koko ajan sekoittaen ja anna lopuksi kiehua muutaman minuutin ajan. Lisää mausteet ja juustoraaste.
Kaada voideltuun uunivuokaan ensin puolet makaroneista, sitten koko jauhelihaseos ja puolet juustokastikkeesta. Lisää loput makaroneista ja juustokastikkeesta. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
Paista uunissa 200°C:ssa puoli tuntia.
Resepti: Martat.fi