Nukkuvien kannatus kaventui niukasti

0

Eduskuntavaalien tulos ei valtakunnallisesti ollut ainakaan mikään valtava yllätys. Vaikka kolmen kärki kävi gallupeissa keskenään kovaa kilpailua viime viikkoina, kokoomuksen ykköspaikkaa povattiin gallupeissa jo pitkään.

Laitilassa vahva keskusta joutui toistamiseen luovuttamaan paikkakunnan ykköspuolueen paikan perussuomalaisille, jotka keräsivät Laitilasta jo liki kolmanneksen äänistä. Tosin keskusta paransi tulostaan edellisvaaleihin verrattuna. Siinä veturina toimi kalantilainen Mauri Kontu (kesk.), joka oli Laitilan ääniharava. Kontun äänet eivät ihan riittäneet kansanedustajan paikkaan, mutta Vahteruksen yrittäjä lunasti niillä varasijan.

Äänestysaktiivisuus pysyi Laitilassa ja Pyhärannassa entisenlaisena eli sekä valtakunnallisessa että maakunnallisessa vertailussa keskivertoa alhaisempana. Laitilan äänestysaktiivisuus jäi 65,3 prosenttiin. Tosin nukkuvien puolueen kannatus kaventui hiukan, sillä äänestysaktiivisuus kasvoi 1,5 prosenttiyksiköllä edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna.

Varsinais-Suomessa äänestysprosentti oli 73,1, ja koko maassa 68,5 prosenttia käytti äänioikeuttaan. Pyhärannassa äänestettiin Laitilaa ahkerammin, joskaan siellä ei käyty vaaliuurnilla yhtä ahkerasti kuin maakunnassa keskimäärin. Pyhärantalaisista 70,3 prosenttia kävi äänestämässä.

Jokainen kansanedustaja nousee Arkadianmäen rappuset oman kotiseudun mullat kengänpohjissaan. Myös eduskuntaan ensikertalaisena noussut taivassalolainen Milla Lahdenperä (kok.) myöntää, että vaikka eduskuntaan mennään päättämään koko maan asioista, myös alueelliset kysymykset ovat tärkeitä. Ja jo pelkästään se, että kansanedustaja tuntee Vakka-Suomen kolkat ja erityispiirteet, on seudun etu.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi