Ongelmia sähköisissä lastensuojeluilmoituksissa – Vakka-Suomen Soihtu-tiimiin voi olla yhteydessä, jos on huolissaan itsestään tai läheisistään

0

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on havaittu ongelmia sähköisten lastensuojeluilmoitusten käsittelyssä. Syynä ovat inhimilliset virheet lastensuojeluilmoitusten kirjaamisessa asiakastietojärjestelmään, Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta kerrotaan.

Ongelman selvitystyö on aloitettu heti sen tultua ilmi, ja työtä jatketaan edelleen, Varha tiedottaa.

Varsinais-Suomessa tehdään keskimäärin 600 lastensuojeluilmoitusta kuukaudessa ja tehtyjen tarkastusten perusteella ongelmia on ollut viiden lastensuojeluilmoituksen kirjaamisessa maaliskuun puolivälin jälkeen.

– Valtaosa ilmoituksista on käsitelty normaalisti, mutta yksikin käsittelemätön ilmoitus on liikaa ja suhtaudumme tilanteeseen vakavasti. Jatkamme selvitystyön tekemistä, jotta voimme varmistaa kaikkien lasten asiakasturvallisuuden, sosiaali- ja vammaispalvelujen palvelujohtaja Emilia Heikkilä Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta sanoo.

Selvitystyön tueksi lastensuojeluilmoitusten tekijöitä pyydetään olemaan yhteydessä hyvinvointialueelle, mikäli on epäilys, että tehty ilmoitus ei ole johtanut toimenpiteisiin asian ratkaisemiseksi. Muissa tilanteissa yhteydenotto ei ole tarpeen.

Epävarmoissa tilanteissa ilmoituksen tekijää pyydetään olemaan yhteydessä hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystykseen (puh. 02 262 6003, arkisin klo 8–16).

– Uutta organisaatiota muodostettaessa emme ole osanneet etukäteen ottaa huomioon nyt havaittuja ongelmia ilmoitusten käsittelyssä. Toimintakäytäntöjä tullaan kehittämään, ja ilmoitusten käsitteleminen keskitetään tämän vuoden aikana alueellisiin alkuvaiheen palveluiden Soihtu-tiimeihin, Emilia Heikkilä kertoo.

Soihtu-tiimit ovat monialaisia sote-yksiköitä, jotka arvioivat muun muassa lastensuojelutarvetta. Vakka-Suomen Soihtu-tiimiin voi olla yhteydessä, jos on huolissaan omasta tai läheisten tilanteesta. Vakka-Suomen Soihtuun saa yhteyden soittamalla 040 6637001.