Pääsiäisenä yhteiseen ruokapöytään – Katso resepti vihersalaattiin, paahdettuihin kasviksiin, lammaspyöryköihin ja britaleivoksiin

0
Vihersalaatti, paahdetut kasvikset ja britaleivokset maistuvat pääsiäispöydässä. Kuva: Henri Uotila
  • Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on kerännyt verkkosivuilleen pääsiäisreseptejä.– Pääsiäisen vapaat mahdollistavat hetken hengähdyksen, yhdessäolon perheen ja ystävien kanssa ja kiireettömän ruuanlaiton. Huippulaadukkaat, turvalliset, vastuulliset ja maistuvat suomalaiset raaka-aineet sopivat moneen, MTK tiedottaa.

    Laitilan Sanomat poimi verkkosivuilleen MTK:n laatimat reseptit kevään vihersalaattiin, paahdettuihin kevätjuureksiin, lammaspyöryköihin ja britaleivoksiin.

    Kevään vihersalaatti

    ½ ruukkua salaattia valintasi mukaan
    1 ruukku herneenversoja
    ½ ruukkua lehtipersiljaa, muutama oksa minttua
    noin 100 g voimakasta, kovaa juustoa, esimerkiksi Jukolan cheddar
    1 keitetty kananmuna / ruokailija
    öljyä, suolaa ja pippuria

  • Revi salaatti käsin paloiksi
  • Leikkaa herneenversonippu irti ruukusta juuresta, ja pätki versot kolmeen – neljään osaan
  • Hienonna lehtipersilja ja mintun lehdet karkeaksi silpuksiKokoa salaatti: asettele laakealle vadille salaatti ja yrtit rennosti sekaisin, pirskottele päälle öljyä, rouhi suolaa ja pippuria, lopuksi höylää päälle juustolastuja ja asettele puolikkaat munat päällimmäiseksi.

    Paahdetut kevätjuurekset

    500 g porkkanoita
    500 g palsternakkaa
    500 g raitajuurta
    3 rkl hunajaa
    suolaa ja pippuria
    ½ dl öljyä

  • Pese juurekset hyvin juuresharjalla, leikkaa päädyt pois, juureksia ei tarvitse kuoria
  • Leikkaa porkkanat ja palsternakat pitkittäin neljään osaan, puolita raitajuuret vaakasuuntaisesti, oikein isot raitajuuret voit leikata kolmeen osaan
  • Laita juurespalat muovipussiin, mittaa päälle hunaja, öljy, suola ja pippuri
  • Kääntele ja pyörittele pussia niin, että maut leviävät tasaisesti juureksiin
  • Siirrä juurekset leivinpaperoidulle pellille yhteen kerrokseen ja paahda uunissa 200 asteessa 25 minuuttia, juurekset saavat jäädä napakoiksi ja ruskistua hieman.

    Lammaspyörykät

    Lammaspyörykät ovat pääsiäisruokaa parhaimmillaan. Kuva: Henri Uotila

     

     

     

    1 kg kotimaista lampaan jauhelihaa
    2 kananmunaa
    ½ ruukku lehtipersiljaa
    ½ ruukku tuoretta minttua
    4 valkosipulinkynttä tai 2 tl valkosipulijauhetta
    2 tl suolaa
    1 tl jauhettua mustapippuria

  • Hienonna yrtit hienoksi silpuksi, lehtipersiljan voit käyttää varsineen, mintusta käytetään varsista riivityt lehdet
  • Jos käytät tuoretta valkosipulia, kuori ja hienonna kynnet hienoksi murskaksi
  • Mittaa isoon kulhoon jauheliha, yrttisilppu, valkosipuli, kananmunat, suola ja pippuri
  • Vaivaa lihapullataikina käsin tasaiseksi massaksi
  • Paista halutessasi koepulla ja lisää makuja tarvittaessa
  • Pyörittele taikina pyöryköiksi ja kypsennä pannulla öljyssä paistaen tai uunissa, noin 200 asteessa 25 minuuttia, riippuen pyöryköiden koosta.

    Britaleivokset

    Voit valmistaa pohjan ja herkulliset täytteet valmiiksi ja koota annokset juuri ennen ruokailua.

    Pohja
    150 g pehmeää, huoneenlämmintä voita
    1 ½ dl sokeria
    3 keltuaista
    2 dl vehnäjauhoja
    2 ½ tl leivinjauhetta
    1 ½ dl maitoa

    Marenki
    3 valkuaista
    1 ¾ dl sokeria

    Täytteeksi
    2 dl sulatettuja, sokeroituja pakastemarjoja, hilloa tai näiden yhdistelmää
    rahkakemavaahtoa, 2 dl vispikermaa ja 1 prk maustettua rahkaa, esim. sitruuna tai appelsiini

  • Ensin valmistetaan kakkupohja, sen jälkeen sen päälle tuleva marenki
    Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset vaikkapa kahteen kahvikuppiin.
    Vaahdota kulhossa voi ja sokeri
  • Lisää voivaahtoon kananmunankeltuaiset yksitellen vatkaten.
  • Sekoita vehnäjauhoon leivinjauhe
  • Yhdistä voi- sokeri- munavaahtoon vuorotellen jauhoseosta siivilän läpi ja maitoa, sekoita tasaiseksi, mutta älä enää vaivaa tai vaahdota taikinaa, ettei se sitkisty
  • Levitä kakkutaikina leivinpaperoidulle pellille noin 20 x 30 cm kokoiseksi levyksi
  • Esikypsennä pohjaa 180 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia
  • Pohjan esikypsyessä valmista marenki vaahdottamalla ensin valkuaisia ja lisäämällä valkuaisvaahtoon sokeri. Valkuaisvaahto on valmiina kovaa ja kiiltävää ja pysyy vispilässä
  • Lisää marenkivaahto esipaistetun pohjan päälle rennosti lusikalla nostellen, paista kakkua vielä 180 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes marenki on herkullisen ruskeaa
  • Jäähdytä huoneenlämmössä
  • Valmista rahka-kermavaahto vaahdottamalla vispikerma kovaksi vaahdoksi ja yhdistämällä se maustettuun rahkaan
  • Juuri ennen tarjoilua leikkaa kakkulevy neliöiksi ja asettelemalla niiden päälle marjaseosta ja rahkakermavaahtoa.
Reseptit: Heidi Siivonen