Papp paina pisim puski: Vauvabuumi Vaimarossa?

0
Kattohaikara on Suomessa vähälukuinen kevätvieras. Vaimarossa käyneen kaksikon vierailu oli Laitilan kenties vasta viides. Kuva: Juha Salminen

Juha Kylänpää

Kevään eteneminen on ottanut lujille. Paikallaan pysyvän korkeapaineen aiheuttamat itäiset tuulet ja pakkasyöt ovat hidastaneet sekä lumen sulamista että lintujen tuloa. Edellisen katsauksen (Laitilan Sanomat 4.4.) jälkeen tavattiin viikon aikana vain kolme keväälle uutta lajia: naurulokki Valkojärvellä 8.4. sekä punarinta ja räkättirastas Varppeessa 11.4.

Parin raumalaisen lintumiehen ajelu Vaimaron suunnalla keskiviikkona 12.4. oli onnekas heidän huomatessaan kylän peltoaukealla kaksi kattohaikaraa. Linnut patsastelivat paikalla vielä seuraavana aamuna.

Muuta parempaa lajistoa edustaa pitkäperjantaina Valkojärvellä muuttanut maakotka. Kyhmyjoutsen puolestaan on tavallinen lintu rannikolla, mutta eksyy harvoin sisemmäs. Laitilassa niitä nähdään keskimäärin kerran kolmessa vuodessa, vaikka lähimmät parit pesivät vain reilun kymmenen kilometrin päässä. Niinpä Valkojärven tulvassa 17.4. prohjannut aikuinen kyhmäri voidaan liittää tähän näiden harvinaisempien lajien rinnalle.

Ennen kattohaikaroille osumistaan samaiset raumalaiset äkkäsivät Hirslahdella taivaanvuohen sekä laulu- ja punakylkirastaita. Seuraavana aamuna Raumalta haikaroita bongaamaan tullut toinen kaksikko poikkesi Nuuskin lintulavalle: nokikanoja ja kaksi tiltalttia. Illemmalla sinä päivänä Palttilan kartanon takaisella tulvapellolla lutrasi reippaasti vesilintuja, uusina valkoposkihanhi, haapana, tavi ja jouhisorsa.

Minäkin pääsin täällä maastoon vihdoin 14.4. Valkojärven ja Ruotjärven tulvilta irtosi satojen sorsien ja hanhien lisäksi kevään ensimmäiset kuovit, suokukot ja metsäviklot. Odottamiani uusia tulijoita olivat myös västäräkki, niittykirvinen ja pajusirkku.

Kangaskiurun sulosävelet kantautuivat työmatkalaisen korviin Torrella 14.4. Seuraavana päivänä käväisi Palttilan tulvalla ruskosuohaukka nostattamassa sorsat ilmaan.

Sunnuntaina 17.4. sama tulva tarjoili harrastajaparille kaksikin uutta kahlaajaa, punajalkaviklon ja tyllin. Minä puolestani pääsin Tomassa määrittämään retkeilijän kameran näytöltä rautiaisen, joka oli laulanut näkyvästi juuri ennen saapumistani, mutta ei sitten enää suostunut näkymään eikä kuulumaan.

Kyseisellä pyöräreissulla näkyi sentään ilahduttavan monia suruvaippoja sekä nokkos- ja sitruunaperhosia.

Juttu perustuu omiin havaintoihini sekä BirdLife Suomen ylläpitämästä Tiira-havaintotietokannasta hakemiini tietoihin, joiden käyttöön olen saanut luvan.

Papp paina pisim puski -juttusarjassa Laitilan seurakunnan papin virasta eläköitynyt Juha Kylänpää seuraa luonnon tapahtumia.