Pellot ovat kuivuneet vauhdilla

0
Lukija ikuisti ketun käyskentelemässä pellon laitaa Laitilassa viime sunnuntaina. Kuva: Pasi Salminen.

Sään lämpeneminen on vauhdittanut kevään etenemistä. Pro Agrian mukaan pellot kuivuvat nyt vauhdilla, ja Etelä-Suomessa on jo tehty ensimmäisiä syyskasvustojen ja nurmien kevätlannoituksia. Maan valmistumista kylvökuntoon vauhdittaa myös vähäinen routa.

– Kasvukauden alkaminen on vielä normaalissa aikataulussa. Suotuisilla alueilla ensimmäisille kevätkylvöille päästäneen ennen vappua, jos säät jatkuvat lämpiminä, sanoo kasvintuotannon liiketoimintapäällikkö Juha-Matti Toppari Pro Agriasta.

Pohjoiseen päin mentäessä kevättöiden alkua joudutaan vielä odottamaan, sillä peltoja peittää vielä lumipeite. Etelässäkin on varjoisilla metsänreunoilla edelleen lunta, ja Pohjois-Suomessa on vielä lähes täysi talvi.

Pro Agrian mukaan syyskasvustot ovat paljastumassa lumen alta pääosin hyväkuntoisina.

– Toisin oli viime talvena, jolloin suuri osa tuhoutui talven aikana erityisesti eteläisessä Suomessa, Pro Agria tiedottaa.

Syyskasvustojen osalta on kuitenkin vielä kriittisiä vaiheita edessä, jos päivä- ja yölämpötilojen erot ovat suuret.

– Parasta olisi, jos yölämpötilat eivät laskisi kovin alas pakkasen puolelle eikä kuivattavia tuulia esiintyisi ennen kuin juuret pääsevät kasvun alkuun ja veden ulottuville.