SM-maantiekävelyt Lappeenrannassa – Maria Antolalle Suomen mestaruus ja N22 EM-kisaraja, Venla Laiholle SM-hopea

0
Maria Antolan ja Venla Laihon kävelyvauhti nosti Jyskeen kolmannelle sijalle SM-maantiekävelyjen Kalevan maljapisteissä Espoon Tapioiden ja Lappeenrannan Urheilumiesten jälkeen. Kuvassa vasemmalla naisten sarjan mestari Elisa Neuvonen. Kuva: Kari Laiho

Ilkka Simola

Jyskeen kävelijät onnistuivat Lappeenrannassa lauantaina pidetyissä SM-maantiekävelyissä erinomaisesti Maria Antolan kävellessä N22-sarjan 20 kilometrin ensikokeilussaan mestaruuteen ajan 1.46.51 viedessä myös alle nuorten EM-kisarajan. Venla Laiho otti hopeaa naisten 20 kilometrillä ajalla 1.49.00. Seuran SM-pistepotti karttui komeasti 14 pisteellä.

Marialle mestaruus oli ensimmäinen ulkoratakaudella. Vuosi sitten Laitilassa pidettyihin kisoihin Maria ei voinut osallistua sairastumisen takia. Meriittilistalla on toki kaksi kultaa nuorten hallikisoista.

N22 kisa oli ennakolta kahden kauppa Turun Weikkojen puolustavan suomenmestarin Venla-Nora Nirkkosen kanssa. Venla-Nora paransi Laitilan aikaansa viidellä minuutilla, mutta se ei auttanut Marian ollessa 30 sekuntia nopeampi kummankin alittaessa tavoitteena olleen Espoossa heinäkuun puolivälissä pidettävien nuorten EM-kisojen tulosrajan.

Venlalla oli puolustettavanaan kotikisojen pronssisija. Lähtökohta ei kuitenkaan ollut otollinen viikon vaivanneen flunssan jälkeen. Niinpä Venla päättikin tarjota vetoapua N22-sarjan kärkikaksikolle EM-kisarajavauhtiin ja katsoa miten pitkälle omat voimat riittävät. Maan ykköskävelijän ja puolustavan mestarin Espoon Tapioiden Enni Nurmen keskeyttäessä ja Oulun Pyrinnön Elina Heikkisen tultua hylätyksi avautui kuitenkin hopeasauma ja Venla jatkoi maaliin asti omaa vauhtia. Voittaja Lappeenrannan Urheilumiesten Elisa Neuvonen tuli maaliin ajassa 1.41.19 Venlan jäädessä kauas Laitilan kisan aina Munchenin EM-kisoihin vieneestä ajasta.

Myös Kalannin Vankka pääsi mitalin makuun Linda Ellän ottaessa N19 10 kilometrin pronssin ajalla 72.27. Lähellä mitalia olivat myös N17 5 kilometrillä neljänneksi ajalla 29,35 tullut Emilia Ellä ja T15 vitosella samalle sijalle ajalla 33.04 kävellyt Ellen Ellä . Näin Vankalle Kalevan maljapisteitä kertyi seitsemän.

Kisojen yhteydessä ratkottiin myös Aikuisurheiluliiton Suomen mestaruudet. Varsinais-Suomen Veteraaniurheilijoita edustava Kari Laiho oli kaikki ikämiessarjatkin huomioiden kisojen nopein voittaessaan M60 10 kilometrin mestaruuden ajalla 61.27. Vankan Jutta Ellän kohtaloksi N40 sarjassa tuli hylkäys.

Venla Laihon osalta kisakausi jatkuu parin viikon kuluttua Naantalin Aurinkokävelyillä ja kesäkuun alussa Espoossa. Oulussa lääketiedettä opiskelevan Maria Antolan kisareissujen järjestely vaatii enemmän junailua.