Talouden epävarmuus näkyy taas lomautuksina: Laitilassa työttömyys pienessä nousussa, mutta huonoin tilanne on Uudessakaupungissa – katso kaikki kuntakohtaiset tiedot

0
Talouden hiipuminen näkyy erityisesti maanrakennusalan, rakennusalan ja kuljetusalan työttömien määrässä. Esimerkiksi maanrakennusalan työttömyys on noussut 10 prosenttia viime vuodesta. Hoiva-alalla, tekniikassa ja opetusalan tehtävissä taas työttömien määrä väheni voimakkaimmin viime vuoteen verrattuna. Kuvituskuva: Ari-Matti Ruuska.

Työttömien määrä on pienessä nousussa Laitilassa ja myös muualla Varsinais-Suomessa.

Vauhdikkainta työttömyyden nousu on kuitenkin Uudessakaupungissa, kertoo keskiviikkona julkaistu Varsinais-Suomen Ely-keskuksen Työllisyyskatsaus.

Vakka-Suomessa työttömien määrä nousi peräti 52 prosenttia vuoden takaiseen. Alueella työttömyys kasvoi erityisesti ulkomaalaisten ja miesten kohdalla.

Laitilassa oli maaliskuussa 300 työtöntä työnhakijaa. Se on reilu kymmenen enemmän kuin vuosi sitten, mutta 30 enemmän kuin helmikuussa.

Työttömien määrä siis nousi koko Varsinais-Suomessa maaliskuussa, vaikka kuukausi tunnetaan yleensä työttömyyttä vähentävänä kuukautena.

Helmikuuhun verrattuna työttömiä oli muutama enemmän, mutta viime vuoden maaliskuuhun verrattuna 400 enemmän.

TYÖTTÖMYYDEN nousua selittää erityisesti lomautettujen määrän kasvu. Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä nousi 300 henkilöllä eli 28 prosentilla viime vuoden maaliskuuhun verrattua.

Helmikuussa lomautettujen määrä Varsinais-Suomessa oli 2 063 ja maaliskuussa 2 315.

– Lomautettujen määrän kasvu johtuu yritysten tuotantokustannusten kallistumisesta, epävarmoista tulevaisuuden näkymistä ja Uudenkaupungin autotehtaan tilanteesta, arvioi Ely-keskuksen työelämäkoordinaattori Timo Vahtonen tiedotteessa.

Lomautettujen määrä oli maaliskuussa koholla, kun tilannetta verrataan koronaa edeltäneeseen aikaan, kertoo keskiviikkona julkaistu Varsinais-Suomen Ely-keskuksen Työllisyyskatsaus.

Työllisyyskatsauksessa lomautetut merkitään työttömiksi.

Uudessakaupungissa lomautettuna oli maaliskuussa 444 henkilöä, kun helmikuussa lomautettuna oli vain 140.

Valmet Automotive käynnisti tammikuussa muutosneuvottelut Uudessakaupungissa tilauskannan laskun takia.

Yhtiön mukaan noin puolet 940 henkilön vähennystarpeesta hoidetaan irtisanomisin ja puolet lomauttamalla henkilöstöä toistaiseksi. Yhtiön mukaan autotehtaalla jatkaa noin 1 400 työntekijää muutosneuvotteluiden jälkeen. Valmet Automotiven akkuliiketoiminnot eivät olleet muutosneuvotteluiden piirissä.

Lomautukset ja irtisanomiset tulevat voimaan huhti–toukokuun vaihteessa.

VAIKKA TYÖTTÖMIEN työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Varsinais-Suomessa nousussa, valtakunnallisessa vertailussa maakunta pärjäsi kuitenkin keskimääräistä paremmin. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Varsinais-Suomessa 9,0 prosenttia ja koko maassa 9,6 prosenttia.

Uudenmaan työttömyysaste oli 9,4 ja Pirkanmaan 8,6.

Varsinais-Suomen alin työttömyysaste oli Ruskolla, 3,9 prosenttia.

Korkein työttömyysaste oli Uudessakaupungissa, jossa työttömänä oli 12,7 prosenttia työvoimasta.

Toiseksi korkein työttömyysaste oli Turussa, 11,6 prosenttia.

Työ- ja elinkeinotoimistoissa ja kuntakokeiluissa oli maaliskuun lopussa koko maassa yhteensä 253 900 työtöntä työnhakijaa, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilasto. Luku on 3 200 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Edelliskuusta työttömien työnhakijoiden määrä väheni 4 200:lla koko maassa.

 

Varsinais-Suomi ja työttömyystrendit

  • Työttömyysaste oli koko maan tasoa (9,6 prosenttia) alempi 25 varsinaissuomalaisessa kunnassa.
  • Koko maan tasoa korkeampi se oli ainoastaan Turussa ja Uudessakaupungissa.
  • Nuorten työttömyys nousee. Nuoria oli työttömänä enemmän kuin vuotta aiemmin 17:ssä 27 varsinaissuomalaisesta kunnasta.
  • Pitkäaikaistyöttömien kokonaismäärä oli Varsinais-Suomessa vuoden takaista selvästi pienempi (­16 prosenttia), mutta kuudessa Varsinais-Suomen kunnassa määrä oli kuitenkin suurempi.

AVOIMIEN työpaikkojen määrä on pudonnut rajusti Laitilassa vuoden aikana. Viime maaliskuussa oli auki lähes 400 työpaikkaa, mutta tänä vuonna vain 134. Myös helmikuun 166 avoimesta työpaikasta jäätiin.

Maaliskuun viimeisenä päivänä oli avoimia työpaikkoja tarjolla 8 400 kappaletta Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa. Se oli 27 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. ¨

Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 28 200 kappaletta eli 16 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna maaliskuun aikana 18 100 kappaletta, joista 9 300 oli uusia, maaliskuun aikana avautuneita työpaikkoja. Uusia työpaikkoja tuli siis maaliskuussa tarjolle 20 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Varsinais-Suomen avoimien työpaikkojen määrä on kuitenkin edelleen suhteellisen korkealla tasolla, kertoo työelämäkoordinaattori Timo Vahtonen tiedotteessa.

ENITEN työpaikkoja on ollut Varsinais-Suomessa auki hoitosektorilla. Alan työvoiman kysyntä on ollut 13 prosenttia kovempaa tänä vuonna verrattuna vuoden takaiseen.

Paikkoja on ollut määrällisesti runsaasti auki myös teollisuudessa, hotelli­ ja ravintolasektorilla ja palvelualalla.

Prosentuaalisesti eniten työvoiman kysyntä on noussut hoitotehtävissä ja opetuspuolella. Kummassakin nousua viime vuodesta on 13 prosenttia.

KOKO MAASSA uusia avoimia työpaikkoja 31 000 vähemmän kuin edellisvuonna.

Jos huhtikuu etenee tavallisen kaavan mukaan, työttömien työnhakijoiden määrä laskee jonkin verran maaliskuuhun verrattuna.