Urheilutalon sisäänkäynti palautetaan alkuperäiselle paikalleen – Mikäli kaikki etenee suunnitelmien mukaan, julkisivuremontti päästään aloittamaan syksyllä

0
Pihasuunnitelmassa näkyy, että pääsisäänkäynti tulee päätyyn. Kuva: Laitilan kaupunki

11 vuotta sitten Laitilan valtuusto järjesti 100-vuotisjuhlakokouksen, jossa valtuusto päätti käynnistää suunnittelun Urheilutalon ulkoasun palauttamisesta alkuperäiseen muotoonsa. Nyt juhlapäätöksen toteutus on nytkähtänyt eteenpäin. Tekninen valiokunta hyväksyi hiljattain valmistuneet Urheilutalon julkisivusuunnitelmat, joiden pohjalta urakkatarjoukset on pyydetty.

– Suunnitelmissa on, että julkisivun lisäksi samalla saataisiin myös salaojat ja sadevesiviemärit uusittua, kiinteistöpäällikkö Eva Nurmi kertoo.

Urheilutalon kunnostustöihin on talousarviossa varattu tälle vuodelle 400 000 euroa. Lisäksi ensi vuodelle on suunniteltu 600 000 euron määrärahaa.

Sekä Nurmi että tekninen johtaja Mika Raula ovat kuitenkin epävarmoja siitä, riittävätkö talousarvioon ja suunnitelmavuodelle varatut määrärahat julkisivuremonttiin. Tämä selviää, kunhan kaupunki saa urakkatarjoukset.

Julkisivuremontin merkittävin muutos on pääsisäänkäynnin palauttaminen alkuperäiselle paikalleen eli rakennuksen päätyyn. 1960-luvulla silloisen suojeluskuntatalon sisäänkäynti päätettiin siirtää nykyiselle paikalleen eli Urheilutien puolelle.

– Nyt julkisivu on tarkoitus ennallistaa, Nurmi sanoo.

Sisätiloissa tämä merkitsee nykyisten narikkatilojen poistamista.

– Kun sisäänkäynti vaihdetaan, sen lähelle tulee uudet vähän pienemmät narikkatilat, johon saa ulkotakit säilöön eli tilat eivät poistu kokonaan, Nurmi lisää.

Toinen näkyvä muutos tulee olemaan rakennuksen väri.

– Värit vaihtuvat päittäin. Nyt ikkunanpokat ovat olleet valkoiset ja rakennus rusehtava. Rakennuksesta tulee vaalea ja ikkunanpielistä rusehtavat, Nurmi sanoo.

Julkisivuremontti ei juurikaan vaikuta rakennuksen käyttöön edes korjaustöiden aikana.

– Pyrimme siihen, että joku sisäänkäynti olisi aina käytössä, Nurmi kertoo.

Ainoastaan sali jouduttaneen pitämään jonkin aikaa pois käytöstä.

– Salin isot ikkunat entisöidään. Kun ne otetaan alas, ne huolletaan ja maalataan, jolloin salia voidaan joutua pitämään pidempään pois käytöstä, Nurmi sanoo.

Remontin yhteydessä sekä rakennuksen pääsisäänkäynnin yhteyteen että Urheilutalon kellarikerroksessa oleviin tiloihin tulee myös esteetön sisäänkäynti.

– Urheilutalolla on ollut tarvetta pyörätuolirampille. Meillä on varastossa olemassa siirreltävä luiska, jota on siellä käytetty tarpeen tullen, mutta se ei ole ihan asianmukainen, Nurmi kertoo.

Korjaustöiden urakkatarjoukset on pyydetty. Saapuvien tarjousten pohjalta valitaan urakoitsijat tehtäviin töihin. Mikäli kaikki etenee suunnitelmien mukaan, korjaustöiden on määrä alkaa syksyllä.

Lopputulos paljastuu kaupunkilaisille vasta kun työt on saatu valmiiksi. Korjaustyöt on nimittäin tehtävä suojahupun alla.

Julkisivun muodonmuutos ei tule vaikuttamaan Urheilutalon tilojen käyttömahdollisuuksiin. Sitä voidaan käyttää sen jälkeen samoihin toimintoihin kuin tähänkin asti.

Myös Urheilutalon sisätilat pitäisi kuitenkin jollain aikavälillä kunnostaa. Ongelmana on ollut, ettei ole täysin selvää, millaiseen käyttöön tilat pitäisi kunnostaa. Raulan mukaan etenkin Urheilutalon yläkerran tilojen käyttöä on pohdittu jo useamman vuoden ajan.

– Talo pitäisi remontoida, mutta ei tiedetä, mitä tarkoitusta varten remontoidaan. Se on aika paha yhtälö, Raula sanoo.

Urheilutalo



Rakennus on valmistunut vuonna 1939

suojeluskuntataloksi.

Talon on suunnitellut arkkitehti Heikki Enko.

Talo palveli sotien aikana sotasairaalana.

Vuonna 1944 lakkautettu suojeluskunta lahjoitti talonsa Laitilan Yhteiskoulun kannatusyhdistykselle, joka piti koulua talossa vuoteen 1958 asti.

Yhteiskoulun kannatusyhdistys myi talon Laitilan

Urheilutalo -säätiölle, jossa olivat osakkaina muun

muassa Laitilan Jyske, Laitilan maamiesseura sekä

maataloustuottajain paikallisyhdistys.

Urheilutalossa liikuttiin, mutta sen lisäksi sitä

hyödynnettiin varainkeruussa.

Koska Urheilutalossa haluttiin järjestää tansseja, se

peruskorjattiin ja laajennettiin vuonna 1964. Tuolloin

sisäänkäynti siirrettiin sille paikalle, jossa se nykyisin on.

Kaupungin omistukseen talo päätyi 1980-luvulla.

Nykyisin talo palvelee nimensä mukaisesti urheilijoita

ja liikkujia, mutta sitä vuokrataan myös juhlakäyttöön.

Rakennuksen alakerrassa on kaupungin punttisali,

jonka käyttö on maksutonta.

Lisäksi Urheilutalolta löytyy myös judosali ja ampumarata.

Talon yläkerrassa toimii Patria-Killan perinnetila, jossa on esillä laitilalaista sota-ajan historiaa. Näyttely avattiiin

talvisodan syttymisen 80-vuotismuistopäivänä 30.11.2019.

Lähde: Laitilan Sanomien arkisto, Laitila 1900-luvulla -kirja,

Laitilan kaupungin kotisivut