Vakka-Suomen pienimmät eläkkeet Laitilassa – Suomalaisten keskieläke 1 845 euroa kuukaudessa

0
Kustavilaisella eläkeläisellä on keskimääri Vakka-Suomen suurin eläke, 1891 euroa, laitilalaisella taas pienin, 1576 euroa.

Katja Kaartinen

Suomalaisten keskimääräinen kuukausieläke nousi viime vuonna ensimmäistä kertaa yli 1 800 euroon. Keskieläke oli 1 845 euroa kuukaudessa, kun se edellisvuonna oli 1 784 euroa. Tiedot selviävät tällä viikolla julkaistusta Eläketurvakeskuksen ja Kelan selvityksestä.

Kustavilaisilla on Vakka-Suomen suurimmat eläkkeet. Kustavissa asuva eläkeläinen sai viime vuonna keskimäärin 1 891 euroa kuukaudessa. Toiseksi suurimmat eläkkeet maksettiin alueella Uudessakaupungissa, jossa eläkkeiden keskisumma oli 1 762 euroa.

Pyhärannassa keskimääräinen kuukausieläke oli 1 749 euroa ja Taivassalossa 1 669 euroa. Pienimmät eläkkeet Vakka-Suomessa oli Vehmaalla ja Laitilassa. Vehmaalaiset saivat keskimäärin 1 591 euroa ja laitilalaiset 1 576 euroa.

Koko Suomen keskimäärin suurimmat eläkkeet maksettiin Uudellamaalla ja pienimmät Etelä-Pohjanmaalla. Uudellamaalla keskieläke oli 2 177 euroa ja Etelä-Pohjanmaalla 1 607 euroa. Suurimmat eläkkeensaajat asuivat viime vuonna Kauniaisissa, jossa keskieläke oli 3 311 euroa. Suomen pienin keskieläke oli Soinin kunnassa, 1 366 euroa.

Kokonaiseläkemenot olivat Eläketurvakeskuksen mukaan viime vuonna yhteensä 35 miljardia euroa.

– Sukupuolten välinen ero keskimääräisen eläkkeen tasossa muuttuu hitaasti. Ero on kymmenessä vuodessa kaventunut kaksi prosenttiyksikköä, tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino toteaa.

Eläke-ero heijastaa tehtyä työuraa, sen pituutta ja palkkatasoa. Suomessa oli viime vuonna 1,6 miljoonaa eläkkeensaajaa. Eläkkeensaajien osuus koko maan väestöstä oli 34 prosenttia, kun tilastointiperusteena käytetään yli 16-vuotiaita. Valtaosa eläkkeistä maksettiin vanhuuseläkkeinä.