Varha keräsi esimerkkejä ikäystävällisistä teoista: kimppakävelyt, kaveripenkki, kotikäynnille tuleva kampaaja

0
Ikäystävällinen nyt -kampanjassa ehdotettiin yhteisiä marjaretkiä ikäihmisille. Arkistokuva: Mikael Rydenfelt

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Ikäystävällisyys nyt -kampanja tuotti yli 70 ilmiantoa ja ideaa ikääntyneiden hyvinvointia edistävistä teoista. Näitä olivat esimerkiksi liukuesteet ikääntyneille, kävelyteiden kunnossapito, kimppakävelyt, marjastusretket ja tanssitapahtumat.

– Yhteisöllinen ote ja yhdessä tekeminen olivat yhteinen nimittäjä monessa ideassa ja ilmiannossa. Minulle on tämän projektin aikana erityisesti valjennut aika konkreettisestikin se, kuinka pandemia-aika on osaltaan vaikuttanut ikäihmisten eristäytymiseen ja yksinäisyyden kokemukseen. Tämä on tullut ilmi monissa tapaamisissa esimerkiksi eläkeläisjärjestöjen kanssa. Ehkä se näyttäytyy nyt myös näissä vastauksissa, joissa yhteisöllisyys ja toisen ihmisen läsnäolon tärkeys on tuotu monessa kohtaa esille, pohtii projektipäällikkö Mari Luonsinen Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeesta.

Yhteisöllisyyden ja yhdessä tekemisen lisäksi vastauksissa nostettiin esille pieniä arkielämää helpottavia tai rikastuttavia asioita. Ikäystävällinen teko voi olla vaikkapa keltainen “kaveripenkki”, jonka ajatus on, että siihen voi istahtaa, kun toivoo juttuseuraa. Normaalia hitaammin toimiva kassalinja voisi puolestaan helpottaa asiointia ruokakaupassa.

– Ideoista minua kosketti vastaus ”kysy naapurilta, tarvitseeko hän apua”. Tässä ollaan ihan perusasian äärellä, että huomataan lähellä olevat ihmiset, heidän mahdolliset avuntarpeensa ja ollaan valmiita auttamaan, Luonsinen sanoo.

Kampanja-aika on ohi, mutta ilmiantoja ja ideoita voi antaa edelleen täältä.

Poimintoja Ikäystävällisyys nyt -kampanjan vastauksista:

Ilmiantoja

”Kustavin kunta järjesti 2022 useita tapahtumia ikäihmisille: kesäiltamat, “Älä ny vaa liikkumast lakkaa” -luennot ja liikuntahetket, konsertin ja ikäihmisten lempiruokaviikon palvelukodilla. Näihin tuli henkilökohtainen kutsu jokaiselle yli 70 vuotiaalle ja niihin osallistui paljon väkeä. Kuljetus oli myös järjestetty, jos tarvitsi.”

”Karaoke Turun Portsakodissa ja musiikkipainotteiset tapahtumat siellä, Ystäväntupa ja eläkkeensaajien toiminta Runosmäessä. Mielekästä käsillä toteutettua askartelua/puu-puhdetöitä, kuoro- ja kuntosalitoimintaa eri kuntoisille kaivataan lisää.”

”Menovinkit-esite on hyvä.”

”Selkokieliset uutiset! Selkokielisyys muutenkin erilaisissa tilanteissa ja palveluissa.”

”Kaveripenkki: keltainen penkki, joka kannustaa juttelemaan vieressä istuvan kanssa. Kun istahtaa penkille, niin se tarkoittaa, että haluaa jutella muiden kanssa.”

Ideoita

”Lisää ulkokuntosalilaitteita, jotta niihin ei olisi pitkä matka.”

”Seniorirannekkeisiin lyhyempiä jaksoja myyntiin, esimerkiksi 1–2 kuukauden pätkiä. Joskus eläkeläisellä on tiukkoja kuukausia tai toisaalta aikoja, kun on pidempään vaikka mökillä ja ei käytä palveluita. Ei tule sitten ostettua välttämättä pidempiaikaista senioriranneketta.”

”Saataisiinko me koko Varsinais-Suomeen joka kuntaan samalle viikonpäivälle jotain yhteistä toimintaa, minkä ei tarvitsisi olla ikään rajoittunut. Esim. joka kunnassa olisi vaikka kävelyporukka ja/tai käsityökerho ja/tai luontoretki + eväät samana päivänä ja samana aikana. Tällöin tiedottaminen helpottuisi, kun kaikki tietäisivät, että joka kunnassa olisi sama asia samaan aikaan. Tällä saavuttaisimme varmasti niitä, joita emme nyt saavuta.”

”Kodeissa kiertävä kampaaja/hyvinvointi expertti. Kaupassa hidas kassalinja. Ikäihmisille kahvittelu/seurustelu kahvipiste kauppaan.”

”Voisiko tehdä alkukesästä, kesällä ja loppukesästä kampanjan, johon voisi kuka tahansa ilmoittautua “ulkoiluapua vanhusten palvelutaloon”. Monet vanhukset kaipaavat ulkoiluapua, henkilökunta ei ehdi kaikkia ulkoiluttamaan samana päivänä. Eli olisi vanhusten palvelutaloissa samoina päivinä ns. ulkoilupäivät (toivotaan tietysti hyvää ilmaa).”