Voimaa ja vetreyttä kuminauhoilla – Laitila lahjoittaa jumppakuminauhat ja -ohjeet

0
Vapaa-aikapäällikkö Emilia Anderssonin vetämässä seniorijumpassa on otettu jumppakuminauhat käyttöön.

– Huomenta, onko teillä kuminauhat mukana, huikkaa kaupungin vapaa-aikapäällikkö Emilia Andersson Finnlamex-hallin ovista sisään pelmahtaneelle naiskolmikolle ja heiluttaa kädessään keltaista jumppakuminauhaa.

On eläkeiän ylittäneille tarkoitetun tuolijumpan aika ja viime kerralla käyttöön on otettu jumppakuminauhat, joita käyttäen jumpataan nytkin.

Laitilan kaupunki kannustaa liikuntahankkeellaan ikäihmisiä omatoimiseen liikkumiseen ja sen tiimoilta kaikille tänä vuonna 65 vuotta täyttäville sekä sitä vanhemmille laitilalaisille jaetaan jumppakuminauhat ja ohjevihkonen jumpan tekemiseen.

– Kuminauhan ja ohjevihon voi hakea kirjastosta tai uimahallilta niiden aukioloaikoina. Kuminauhoja on kahta eri vahvuutta, keltainen on kevyempi ja liilalla saa vastusta enemmän. Ohjeissa taas on kolme erilaista jumppaa, kertoo kuminauhajumpat suunnitellut kaupungin vapaa-aikapäällikkö Emilia Andersson.

“Kaikessa pitää huomioida, että tehdään omaa kroppaa kuunnellen ja jos on jotain kremppaa, niin se huomioiden.”

JUMPPAVIHOSSA on monenlaisia liikkeitä, joilla saa harjoitettua sekä voimaa että vetreyttä.

– Kokonaisuudet ovat sellaisia, että on sekä ylä- että alavartaloon suunnattuja liikkeitä. Kaikessa pitää huomioida, että tehdään omaa kroppaa kuunnellen ja jos on jotain kremppaa, niin se huomioiden.

Andersson vinkkaa, että jumppavihon voi myös ottaa mukaan, jos on käyntiä lääkärin, hoitajan tai vaikkapa fysioterapeutin luona.

– Silloin voi käydä läpi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, sopivatko kaikki liikkeet itselle. Ja jos on jokin, mitä ei suositella, niin vetää vaikka rastilla sen kuvan yli.

Andersson toivoo, että kuminauha ja ohjevihkonen tulevat kovaan käyttöön.

– Tavoitteena on, että tästä lähtien joka vuosi kaupunki lahjottaisi kaikille juuri sinä vuonna 65 vuotta täyttäville vastaavan paketin.

Kaupunki lahjoittaa kaikille tänä vuonna 65 täyttäville ja sitä vanhemmille laitilalaisille jumppakuminauhat sekä vihkosen, jossa on kolme erilaista jumppaohjelmaa.

KAUPUNGIN tuolijumpassa kuminauhat ja jumppavihkosen ohjeet on nyt testattu.

– Tässä on vähän sellainenkin tavoite, että kun liikkeet ehtivät jumppaajille tulla tutuksi, niin kuminauhat toivottavasti ovat käytössä kotona jumpan kesätauollakin, Andersson naurahtaa.

Laitilassa on mahdollisuus osallistua senioriliikuntaan joka arkipäivä; tarjolla on erilaista jumppaa sekä vesiliikuntaa. Kaupungin järjestämä torstain tuolijumppa on niistä yksi vaihtoehto.

– Tämä on sellainen matalan kynnyksen jumppa, jossa osa käy joka kerta ja osa muiden menojen mukaan. Osallistujia meillä on hyvin, ei ole kertaakaan tainnut olla alle 30 ihmistä. Keskimäärin osallistujia taitaa olla lähes 40, Andersson muistelee.

Tänä keväänä tuolijumppaan kokoonnutaan vielä kolmesti, kunnes on kesätauon paikka.