Wanha koulu avattiin Untamalassa kymmenen vuotta sitten – Museoluokan tavarat ovat kulkeneet monen mutkan kautta

0
Laitilan Senioriopettajat ovat pitäneet Wanhaa koulua auki tarvittaessa, muun muassa Munamarkkinaviikonloppuisin. Kuva: Ville Juuti

Untamalan koulun yhteyteen avattiin museoluokka Wanha koulu kymmenen vuotta sitten. Sunnuntaina 23. huhtikuuta kello 13 Untamalan koululla juhlitaan museoluokan kymmenvuotista historiaa. Tilaisuus on kaikille avoin.

– Wanha koulu antaa oivan mahdollisuuden herättää omat lapsuusajan koulumuistot tähän päivään, Wanhaa koulua ylläpitävät Laitilan Senioriopettajat vinkkaavat.

Juhlassa ohjelmaa järjestävät sekä Untamalan koulun nykyiset että entiset oppilaat. Omasta koulupolustaan kertovat Harri Seikola, Hannu Salvi ja Mika Rantanen. Nykyiset opetusneuvokset ovat käyneet Untamalan koulua 1960–1970-luvuilla.

10-vuotisjuhlassa myös lauletaan yhdessä, tutustutaan Wanhaan kouluun ja käydään läpi Wanhan koulun polveilevaa historiaa. Alun perin museotavarat on koottu 50 vuotta sitten, kun Laitilassa juhlittiin satavuotista Laitilan koululaitosta.

Satavuotisjuhlaan koottuja tavaroita on myöhemmin säilytetty kansalaiskoulun vintillä, Mudaisten koululla ja Rukoushuoneella, jossa oli tulipalo vuonna 2008. Palopaikalta koulutavarat vietiin Kauppilan suuliin. Laitilan Senioriopettajat puhdistivat ja entisöivät nokiset tavarat ennen kuin ne löysivät paikkansa Untamalan koulun yläkerran entisestä veistoluokasta, nykyisestä Wanhasta koulusta.