29 yötä Munamarkkinoihin – Laitilan suurin kesätapahtuma luottaa tuttuun runkoon

0
Laitilan Munamarkkinat ry:n hallituksen jäsen Jukka Alkio, ohjelmasta vastaava Piia Allén, työvaliokunnan puheenjohtaja Tiina Vuoti ja Laitilan Munamarkkinat ry:n puheenjohtaja Lauri Kattelus

Hieman vajaan kuukauden kuluttua Laitilan kadut täyttyvät jälleen markkinakojuista ja ihmisistä. Markkinat levittäytyvät muun muassa Keskuskadulle ja Vihtorinkadulle.

Laitilan kaupunki tiedotti aiemmin tässä kuussa, että Vihtorinkadulla on aloitettu korjaustyöt, joiden aikana vaihdetaan vesi-, viemäri- ja hulevesiputket uusiin. Nämä työt eivät tule järjestäjien mukaan vaikuttamaan markkinoiden kulkuun.

Työt nimittäin rajoittuvat Vihtorinkadun siihen päähän, jossa markkinakojuja ei ole.

– Se ei haittaa markkinoita, työvaliokunnan puheenjohtaja Tiina Vuoti sanoo.

Laitilan Munamarkkinat juhli viime vuonna 50. markkinoitaan. Tänä vuonna, kun laitilalainen markkinaperinne astuu uudelle puolivuosisadalle, hyväksi todettu runko pysyy, mutta tarkkasilmäinen huomaa ohjelmassa paljonkin uusia elementtejä. Ohjelmassa on muun muassa hyväntekeväisyyshuutokauppa, jollaista ei ole markkinoilla ennen pidetty. Huutokaupan tuotto menee seudun junioritoiminnan hyväksi.

Ohjelmasta vastaava Piia Allén kuvailee tämän vuoden markkinaohjelmaa todella monipuoliseksi. Luvassa on kulttuuria, tunnettuja esiintyjiä sekä monipuolinen valikoima oheisohjelmaa.

Avajaispäivänä torilla on luvassa on muun muassa trubaduuri Tuomas Salminen, Vuoden kukon palkitseminen sekä Kake Randelinin tähdittämät toritanssit.

– Ohjelma on valtavan monipuolinen ja ihan varmasti siellä on kaikille jotakin, Allén kertoo.

Sunnuntaina torin lava on perinteiseen tapaan pyhitetty lapsille ja nuorille suunnatulla ohjelmalle. Sunnuntain ohjelmistossa on muun muassa koko perheelle sopivaa teatteria ja musiikkia. Yksi päivän pääesiintyjistä on tubettaja ViliChili2.

– Kyllähän tämä tapahtuma peittoaa monipuolisuudellaan monet vastaavat tapahtumat, Laitilan Munamarkkinat ry:n puheenjohtaja Lauri Kattelus kertoo.

Viime vuoden juhlamarkkinoilla koettiin tuulahdus menneestä, kun aikoinaan markkinoilla suuren suosion saavuttanut samba-kulkue teki paluun. Koska markkinoiden järjestäjät kuuntelevat herkällä korvalla saamaansa palautetta, Samba Carioca rytmittää myös tänä vuonna markkinalauantain menoa.

– Munamarkkinoilla lava ei ole yksistään tapahtumapaikka, vaan ohjelmaa rantautuu ympäri tapahtuma-aluetta. Tästä ovat esimerkkinä sambakulkue sekä teatteriesitykset. Tämä tekee Munamarkkinoista elävän tapahtuman, Kattelus sanoo.

Munamarkkinoiden vuosittainen budjetti on noin 50 000 euroa, josta valtaosa menee ohjelmasta aiheutuviin kustannuksiin. Iso osa markkinoiden eteen tehtävästä työstä tapahtuu talkoilla. Vouti kertoo, että talkoilla muun muassa pestään ja käydään kiinnittämässä markkinaviirejä ja huolehditaan tienvarsimainoksista.

– Talkoiden avulla saadaan se iso näyttävyys, Kattelus sanoo.

Talkootyön lisäksi markkinoiden onnistuminen on kiinni paikallisista yhteistyökumppaneista.

– Markkinat eivät olisi mahdollisia ilman näitä yrityskumppaneita, Kattelus sanoo.

Yksi markkinoiden isoista yhteistyökumppaneista, 120 vuotta täyttävä Osuuskauppa Keula, on tänä vuonna mukana myös järjestämässä ohjelmaa. Heillä on oma Keulapäivä, jossa esiintyvät Jannika B ja Ramses II.

– Munamarkkinat ovat tällainen kokoava elementti eli se kokoaan monet eri toimijat yhteen, Kattelus sanoo.

Moni hämmästelee sitä, miten Laitilaan onnistutaan vuosi vuoden jälkeen järjestämään niin iso kesätapahtuma kuin Munamarkkinat. Järjestäjien mukaan yksi Munamarkkinoiden salaisuuksista on se, ettei se ota itseään liian vakavasti.

– Tässä saa iloitella ja hullutella monilla tavoilla. Tätä tehdessä ei tarvitse fiinistellä. Markkinat ovat markkinat ja ne ovat hyvin karnevaalihenkiset, Alkio kuvailee.