Yhä useampi jää vaille tätä hellyttävää kokemusta, joko lapsettomuuden tai oman valinnan seurauksena. Syntyvyys on romahtanut Suomessa. Laitilassakin lapsia syntyy reilusti vähemmän kuin takavuosina. Laitilassa on viimeisen viiden vuoden aikana syntynyt vuosittain 60–70 lasta, kun 1990–2017 syntyi vielä 80–100 lasta vuosittain.
Tuntuu siltä, että lasten hankinnasta on tullut yhä vaikeampaa. Lasten hankintaa lykätään yhä pidemmälle ja kun olisi lasten hankinnan aika, se ei olekaan enää välttämättä helppoa. Raskausmahdollisuudet huononevat jo jopa 30–32 ikävuoden jälkeen. Tätä moni nuori nainen ei tule ajatelleeksi.
Kaikki naiset eivät edes unelmoi äitiydestä. Tammikuussa julkaistiin perhebarometri, jossa 20–34-vuotiaat perustelivat lapsettomuuttaan. Yleisin vastaus oli, että muut asiat elämässä menevät perhehaaveiden edelle. Vapaasta elämäntyylistä luopuminen sai myös monet viivyttelemään perheen perustamista.
Nuorten naisten elämään liittyy paljon paineita. Pitää opiskella, menestyä työelämässä, hankkia lapsia, olla hyvä äiti, hoitaa omaa kuntoa ja näyttää hyvältä. Työelämässä pitäisi edetä, joustaa työajassa ja järjestellä lapsen sairastumiset niin, että ne eivät haittaa uraputkea. Kun näitä paineita ajattelee, on ymmärrettävää, että äitiys voi pelottaa.
Meidän äitien pitäisi kertoa enemmän siitä, miten mahtavaa äitiys on.
Teija Uitto