Auringonpaistetta ja iloisia säveliä vapunpäivänä

0
Pihlavat nauttivat Poukan talon simatarjoilusta.

Tinja Jalonen

Vapunpäivänä Laitilan torilla raikui reipas musiikki ja laulu. Lempeä auringonpaiste houkutteli paikalle lähes 200 ihmistä kuuntelemaan soittokunnan ja mieslaulajien esityksiä.

Kappaleiden välissä kuultiin aina aplodit. Moni yleisössä keinui tarttuvien melodioiden tahtiin.

Ilmassa oli iloista tunnelmaa, kun ihmiset kerääntyivät porukoihin vaihtamaan kuulumisia ja ylioppilaslakit päässään muistelivat menneitä. Esitettäviä kappaleita olivat muun muassa Saunanrakennuslaulu, Anttilan keväthuumaus sekä Muurari.

Tuttujen kappaleiden aikana osa yleisöstäkin liittyi mukaan laulamaan. Soittokunnalla oli myös hauskoja vappupalloja sekä serpentiiniä kiinni nuottitelineissään.

– Nyt vappu on, nyt vappu on, taas veikot laulakaa, lauloi Mieskuoro niin, että tori raikui.

Torin ohjelman päätyttyä vappukansa siirtyi Poukan talolle nauttimaan simatarjoilusta. Tupa tulikin pian täyteen ja simalasit tyhjenivät silmänräpäyksessä. Jonoa oli jopa ulos asti.

Mukeja täyttämässä ja jakamassa oli Lea Koskinen. Talon pihalla oli myös perinteinen sitikkaletka tuomassa väriä ja ihmeteltävää. Aurinko lämmitti mukavasti talon punaista seinää ja osa kävijöistä tuli myös ulos simamukinsa kanssa.

Laitilalainen Eija-Liisa Vuoremaa sekä vantaalainen Mia Puntila tulivat myös maistamaan simaa. Puntila tuli sitikkaletkassa Turusta, mikä on ollut hänellä jo kauan perinteenä.

Vuoremaa taas tuli paikalle ystävänsä kutsumana, eikä ollut aikaisemmin käynytkään vappusimalla Poukalla. Muita vappuperinteitä ystävyksillä on avannossa käynti sekä ulkoilu.

– Luettiin lehdestä näistä vappumenoista ja satuttiin olemaan kotosalla niin tultiin käymään, kertovat puolestaan  Pia ja Petri Pihlava.

Pihlavat ovat silloin sun tällöin piipahtaneet Laitilan vapputapahtumissa, jos ovat vain ehtineet. He olivat hyvin tyytyväisiä ohjelmatarjontaan ja iloisia hyvästä säästä.

– Kiva, että ihmisiä on näin paljon lähtenyt liikkeelle, kun jotain järjestetään, Pia lisää.

Särpin pituus lähes 90 metriä

Iida Kauppi

Poukan talolla vappuna esillä ollut särppi eli kaulahuivi on jo 88 metriä ja 51 senttiä pitkä.

– Siitä saa sata metriä, kun venutetaan, kertoo Poukan talon emäntä Lea Koskinen.

Särpin erikoisuus on, että sitä saa kuka tahansa tehdä Poukan talolla eteenpäin. Korona-aikana käsityö on pidentynyt hitaasti, mutta välillä huiville tulee pituutta nopeastikin.

Niin nytkin ennen vappua, sillä joku oli jättänyt Poukan talon oven taakse kolmisen metriä kudottua särpiä.

– Lahjoittajasta on tuntematon.

Käsityöstä on löydettävissä satoja eri käsialoja, mutta värimaailma on kirjava.

– Särppi on tehty pienistä langanpätkistä ja lahjoituslangoista, Koskinen kertoo.

Reilulla kolmasosalla yleisöstä oli ylioppilaslakit päässään.