Edes yksi roskapussi – On helpompaa kerätä murut pöydältä kuin lattialta

0

Marja-Liisa Mutka

Suomen ilmastoteot ovat kuin itikan k***a niin kauan kuin Kiina ja Yhdysvallat jatkavat saastuttamista! Tämä lausahdus tulee usein esiin, kun puhe kääntyy ilmastopäästöihin ja tekoihin, joita Suomi on asettanut tavoitteekseen tehdä.

Tämä sisältää ajatuksen, että yhden ihmisen teoilla ei ole mitään merkitystä. Tähän sisältyy myös oletus, että kukaan muu missään muualla ei tee yhtään mitään. Miksi sitten suomalaisten pitäisi?

Totta on, että Suomi on pieni maa ja meitä on täällä vähän verrattuna Kiinaan tai Intiaan. Meillä on korkea elintaso ja me surutta ja ilman tunnontuskia käytämme tuotteita, joiden ilmastopäästöistä kantaa vastuun tuottajamaa eli joku muu.

On siis vähän epäreilua osoitella ja etsiä syyllisiä. Jos tai kun Kiinassa aletaan tuottaa hyödykkeitä ekologisemmin, se näkyy tuotteiden hinnoissa Suomessa. Ehkä se saisi meidät vaatimaan pitkäikäisempiä ja kestävämpiä tavaroita.

Suomi tai Suomen kansa koostuu ihmisistä, jotka tekevät valintoja ja päätöksiä. Entisen työhuoneeni ilmoitustaululla oli kuva, jossa sanottiin jotenkin tähän tapaan: ”Jokainen uudistus on kerran ollut yhden ihmisen mielipide.”

Kuva oli peräisin Laitilan paloasemalta. Valtiolla ei ole mielipidettä, se ei tee aloitteita ja päätöksiä – ihmiset tekevät.

Parhaillaan on menossa Miljoona roskapussia -kampanja. Miljoona on paljon, se on kunnianhimoinen tavoite.

Kukaan ei voi yksin saavuttaa tuota tavoitetta annetussa kahdessa kuukaudessa. Yhdessä tekemällä on mahdollisuus onnistua. Jos jokainen tai moni kerää edes yhden roskapussin, tavoite ei enää ole niin iso, että ei kannata edes yrittää.

Miksi minun pitäisi välittää roskista? Siksi, että jonkun pitää se kuitenkin tehdä. Jonkun ne on kerättävä, muuten meidän elinympäristömme muuttuu epäsiistiksi ja epäterveelliseksi.

Roskia tulee jatkuvasti lisää, ellei tapahdu muutosta. Se, joka perheessä siivoaa tietää, että on helpompaa kerätä murut pöydältä kuin lattialta.

Minä en pidä siitä, että joku tulee sanomaan minulle, mitä minun pitää tehdä tai mitä en saa tehdä. Harvat meistä pitävät!

Oma valinta ja oma päätös johtavat kestävään tapaan muuttaa totuttua käytöstä. Jos on tahtoa, löytyy myös vaihtoehtoja.

Elämän ei tarvitse kurjistua, kun valitset ne tavat, jotka tuntuvat sinusta helpoilta. Tietoa ja niksejä on saatavana runsaasti. Voihan olla, että uusi tapa näkyy myös säästönä rahapussissa.

Kirjoittaja lupaa kerätä edes yhden pussillisen roskia.