Ei mikään tuiki tavallinen torstai – Odessalla tänään edessään jännittävä huippuhetki

0
Odessa Laivoranta on soittanut pianoa pian vuosikymmenen ajan. Soittoharrastuksen hän aloitti 5-vuotiaana ja nelisen vuotta sitten toiseksi soittimeksi valikoitui harmonikka.

Tänä iltana laitilalaisella Odessa Laivorannalla, 14, on edessään yksi elämänsä jännittävimmistä hetkistä: hän nimittäin nousee lavalle yhdessä Pori Sinfoniettan kanssa, vieläpä solistina. Eittämättä kyse on myös yhdestä hänen tähänastisen elämänsä huippuhetkestä.

Hänet valittiin kahden koesoiton perusteella mukaan Nuoret solistit -konserttiin yhdessä kymmenen muun nuoren muusikon kanssa. Heistä jokainen soittaa orkesterin kanssa yhden teoksen tai teososan. Odessan instrumentti on piano, ja hänen esittämänsä kappale on Joseph Haydnin Pianokonsertto in C, 1. osa Allegro.

Odessa kirjoitti Pori Sinfoniettalle esittelytekstin valitsemastaan kappaleesta ja kuvasi tekstissään sen olevan energinen ja nopea, mutta sisältävän myös kohtia, jotka rauhoittavat niin soittajan kuin yleisönkin.

– Siksi pidän siitä. Nauttikaa musiikista!, hän päätti esittelytekstinsä.

Miten hieno kiteytys: Nauttikaa musiikista.

“Kyllä meillä piano soi kotona usein, oudompaa on, jos se ei soi.”

ODESSA on soittanut jo pian kymmenen vuotta Vakka-Suomen musiikkiopistossa pianoa ja harmonikan soittoakin hän opiskelee jo neljättä vuotta.

Laitilan valtuustosalissa oleva flyygeli soi Odessa Laivorannan käsissä upeasti.

Vaikka olennainen osa soittoharrastusta on myös konsertoiminen, niin sinfoniaorkesterin kanssa soittaminen on hänelle aivan uusi kokemus.

– Ihan hyvillä mielin olen konserttiin menossa, mutta tietenkin se jännittääkin, hän kertoi tunnelmiaan ennen konserttia.

Laivorannan perheessä eletään musiikin ympäröimänä: piano on myös musiikkipedagogin koulutuksen saaneen Erika-äidin instrumentti, Adele-sisko, 12, soittaa sekä pianoa että viulua ja piano on niin ikään Daniel-veljenkin, 9, soitin.

– Kyllä meillä piano soi kotona usein, oudompaa on, jos se ei soi, Erika-äiti naurahtaa ja lisää pianon olevan siitä kiitollinen soitin, että se antaa hyvän pohjan muidenkin soittimien soittamiseen sekä yleisesti musiikkiharrastukseen.

“Toivon kyllä, että musiikki pysyisi jossakin muodossa mun elämässä.”

ODESSA kertoo soittavansa mielellään monenlaista musiikkia, kaikkea nykypopista klassiseen, josta mieluista soitettavaa ovat esimerkiksi Sibeliuksen sävellykset.

Pianonsoitto on kuulunut Odessan elämään jo 5-vuotiaasta lähtien, mutta ainakaan toistaiseksi hänellä ei ole yksityiskohtaisia musiikillisia haaveita.

– En ole esimerkiksi ajatellut, että musiikista täytyisi tulla ammatti. Mutta toivon kyllä, että musiikki pysyisi jossakin muodossa mun elämässä, hän sanoo.

Odessa Laivoranta soittaa mielellään monenlaista musiikkia, nykypopista klassiseen.

MITÄ SIIS musiikillisesti seuraavaksi, sen näyttää aika. No, se on jo varmaa, että musiikin perustason opinnot Odessa saa suoritettua valmiiksi tänä keväänä. Sitten alkavat syventävät opinnot.

Niin jännittävää, arvostettavaa ja upeaa kuin sinfoniaorkesterin solistina konsertoiminen onkin, on kahdeksasluokkalaisen elämässä paljon muutakin mielenkiintoista meneillään. Iso juttu oli esimerkiksi viikon ulkomaanmatka, kun Odessa oli koulun kautta Erasmus-vaihdossa. Ja kesällä hänellä on edessä rippileiri.

Vapaa-aika täyttyy soittamisen lisäksi monenlaisesta muustakin, mistä hän pitää:

– Vietän aikaa kavereiden kanssa, ja harrastan esimerkiksi balettia, uimista ja lukemista.

Nauttikaa musiikista, kirjoitti Odessa esittelytekstissään ja jakoi samalla hienon elämänohjeen: tee asioita, joista pidät.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän