Kesäpäivä on puutarhalla pitkä – Puutarhurin loma on vasta talvella, hyvin eksoottisissa maisemissa

0
Toke ja Tiia ovat pitäneet Salosen puutarhaa 43 vuotta. Sinä aikana puutarha on laajentunut moninkertaisesti.

Touko “Toke” Salonen on herännyt tänä aamuna neljän maissa, kuten aina kesäarkisin. Jo puoli viideltä hän on lähtenyt ajamaan kohti Turun toria.

– Siellä juon aamukaffet ja sitten laitan myyntipöydän kuntoon. Siitä se päivä lähtee, Salonen kertoo hymyillen. Toke on Turussa varmasti tunnetuimpia laitilalaisia. Turussa puhutaan siitä torikauppiaasta, jolla on aina kukkopaita päällä.

– Hankin joka kevät uuden kukkopaidan Wirvoitusjuomatehtaalta. Pitäähän sitä Laitilaa mainostaa.

Toke tunnetaan myös hyvistä jutuistaan. Kun Hannu Jortikka käy Turun torilla, hän nostaa jo torin toisella laidalla käden ja huutaa: Toke, moi!

Ei ole mikään ihme, että Toke viihtyy torilla. Saloset aikovat tehdä sukupolvenvaihdoksen tilallaan vuodenvaihteessa. Salosen puutarhasta ottaa vastuun heidän poikansa, Timo, ja hänen puolisonsa Mimmi Ruusunen. Toke on silti luvannut jatkaa torikauppiaana Turussa.

– Kyllä minä kahdeksankymppiseksi torilla käyn, hän lupaa. Mies on siinä kunnossa, että lupaus varmasti myös pitää. 43 vuotta puutarhatöitä, jääkiekkoilijatausta, safarit ympäri maailmaa ja nykyiset jääkiekkotuomarin hommat ovat pitäneet fysiikan kunnossa.

Toke ja hänen puolisonsa Tiia Salonen ottivat vastuulleen Token vanhempien maatilan vuonna 1980. Toukon vanhemmat olivat pitäneet lehmiä ja lampaita sekä viljelleet porkkanaa ja kaalia.

Kun nuoripari ryhtyi tilan isäntäpariksi, eläimet oli jo laitettu pois. Tilalla oli yksi pieni kasvihuone. Puutarhan laajentaminen alkoi todenteolla 2000–luvulla. Ensin vuonna 2001 Salosen tilalle Padolle rakennettiin yksi iso kasvihuone, sitten vuosina 2005–2006 kolme suurta kasvihuonetta lisää. Mitä suuremmaksi puutarha kasvoi, sitä enemmän oli työtä.

– Kesällä Toke ja Tiia tekevät 14–15-tuntisia työpäiviä, tytär Tuuli Mäkiranta kertoo. Tuuli asuu Turussa, mutta huolehtii puutarhan some-markkinoinnista.

Äiti, Tiia, vastaa taimien istutuksesta, kukkien hoidosta ja kastelusta sekä hallimyynnistä Laitilassa. Kun Toke tulee Turusta torilta, hän alkaa tehdä seuraavan päivän torikuormaa. Puuhaa siis riittää. Puutarhalla kasvaa yli sata eri lajiketta, määrä on siis valtava. Siitä 70 prosenttia myydään suoraan tilalta, 30 prosenttia Turun torilla.

– Meidän asiakaskunta tulee laajalta alueelta. Meidän kukkia näkee Helsingissä, eri puolilla Varsinais-Suomea ja Satakuntaa. Yli 40 vuoteen ei ole pidetty yhtään lomapäivää kesällä. Vain juhannuspäivä on vapaa. Meidän lomat ajoittuvat marraskuulle tai joulun jälkeiseen aikaan, Toke kertoo.

Ennen joulua hän käy myymässä joulukuusia Rauman Paroalhossa, mormonikirkon vieressä.

Saloset viettävät lomat eri kohteissa, jotta kumpikin pääsee sinne, minne mieli halajaa. Tiia käy Välimeren maissa nauttimassa lämmöstä. Toke haluaa päästä viidakoihin ja eksoottisiin paikkoihin.

– Yksi tuttava totesi, että nuorena kannattaa matkustaa mahdollisimman kauas, kun vielä jaksaa. Vanhempana ehtii nähdä läheisemmät kohteet.

Tätä neuvoa Toke on noudattanut. Hän on matkustanut 48 eri maassa, käynyt Intiassa, Kamputseassa, Malesiassa, Vietnamissa, Sri Lankassa, Costa Ricassa, Burmassa, Laosissa ja useassa Afrikan maassa. Viimeksi hän kävi joulun jälkeen Etelä-Afrikassa. Se olikin ikimuistoinen matka.

– Etelä-Afrikassa on kärsitty kaksi vuotta kuivuudesta. Järvet ovat liettyneet, hän kuvailee.

Yhtenä päivänä Toke oli uimassa osin kuivuneessa järvessä. Uintireissulta tuli kiire pois, kun maisemaan ilmestyi 27 norsun lauma. Niillä oli jano ja ne suunnistivat suoraan järvelle. Afrikannorsut ovat isokokoisia, keskipaino niillä on noin 5 000 kiloa.

Jännittäviä hetkiä oli muitakin. Yhdellä safarilla ryhmä nukkui teltassa viidakossa.

– Olihan se yö, kun kuuli leijonien karjuntaa ja hyeenojen ääntelyä, Toke naurahtaa.

Varsinainen elämys oli vierailla alkuasukaskylässä. Heimopäällikön vaimo teki ruokaa turistiryhmälle. Opas oli neuvonut, että kaikkea pitää maistaa, se kuuluu kohteliaisiin tapoihin. Toke kertoo syöneensä hyvällä ruokahalulla maissikakkuja, antiloopin ja krokotiilin lihaa.

– Mutta sitten näin, kun rouva alkoi paistaa semmoisia viiden sentin matoja. Se pikkaisen laittoi vastaan, mutta kyllä minä yhden madon söin. Se ei muuten maistunut juuri miltään.

Kaukomatkoilla on sattunut vuosien varrella monenmoista. Kerrankin yksi nainen astui merisiilin piikkiin. On ollut sairastumisia ja vähältä piti -tilanteita.

– Itse olen sairastunut vatsatautiin ja kerran reissun jälkeen jouduin sairaalaan sydänlihastulehduksen takia.

Silti yhtään matkaa Toke ei kadu. Ne ovat antaneet niin paljon kokemuksia, ymmärrystä maailmasta ja muistoja. Jokainen matka on ollut mahtava. Suurimman vaikutuksen Tokeen on tehnyt Brasilian luonto, myös Vietnam oli hänestä kiehtova.

– Uusi-Seelanti ja Australia ovat vielä kokematta, hän listaa.

Työt kasvihuoneella alkavat kylvöillä tammikuussa ja siihen loppu puutarhaperheen lomakausi. Talvikaudella vapaa-aikaa jää sentään enemmän kuin kesällä. Toke Salonen toimii jääkiekkotuomarina. Hän on aikanaan itse pelannut Rauman Lukossa A-junioreissa.

– Padon kylästä kertyi silloin huippuporukka jäälle, hän kertoo.

Tokelle Laitila ja Padon kylä ovat maailman rakkaimmat paikat. Hän on tyytyväinen, kun poika palaa kotitilaa pitämään, vaikka hänen puolisollaan Mimmi Ruususella on tila myös Paattisilla Turussa.

– Saapa nähdä sitten, miten nuoret tilaa kehittävät. Itse olen pitänyt siitä huolen, että joka vuosi puutarhalle tulee uusia lajikkeita.

Siitä asiakkaat ovat tykänneet. Tänä keväänä Salosten puutarhalla kasvaa uusina lajikkeina muun muassa suklaaminttua, appelsiinitimjamia ja petunialajiketta nimeltä Ukkosmyrsky. Tuuli esittelee tummanvioletin petunian, jonka kukassa on pieniä valkoisia pilkkuja. Kukka näyttää pienikokoiselta tähtitaivaalta.

– Vuodesta toiseen suosituimpia ovat sekoitusamppelit, joissa on petuniaa, maahumalaa ja hopeaputousta, Tuuli kertoo.

Myös koristesalviat, laventelit ja keijunmekot ovat kysyttyjä, ja pelargonialla on aina ostajia. Kukista ostopäätöksen tekee yhä yleensä perheen nainen.

– Torilla sen näkee, kun pariskunta tulee ostoksille. Nainen valitsee kukat ja maksaa ne, mutta mies kantaa autoon, Toke kertoo.

Token seurassa ei hiljaista hetkeä tule. Se on ehkä yksi syy, että asiakkaat tulevat yhä uudestaan hänen pakeilleen torille ja puutarhalle. Asiakkaat tietävät, että saavansa Salosilta aina laadukkaat kukat ja vihannekset sekä hyvän mielen. Siitä Toke ja Tiia pitävät huolen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän