Keväänvihreä voitti sittenkin

0
Lapasorsa ei ole harvinaisuus, mutta sopivien vesistöjen vähyyden ja niille näkemisen vaikeuden takia sitä ei Laitilan–Pyhärannan järvillä todeta edes joka vuosi.

Juha Kylänpää

Kuluneen parin viikon aikana tulleet uudet muuttajat on tietyistä syistä havaittu lähestulkoon vain kahtena eri päivänä.

Keskiviikkona 3.5. souteli vesi- ja rantalinnustolaskennan tekijä Otajärvellä. Hänen ilmoittamistaan havainnoista löytyi kahdeksan keväälle uutta lajia.

Näistä osa oli aivan varmasti tullut aiemmin. Niistä vaan ei ollut tietoa, koska lintutornia ei enää ole järvelle näkemistä mahdollistamassa eikä järvellä juurikaan soutele lintuhavaintojaan eteenpäin ilmoittavia. Taatusti tuoreita tulijoita olivat nuolihaukka, valkoviklo, pikkukuovi, lapintiira ja ruokokerttunen.

Samana päivänä Untamalassa minä osuin löytämään pensastaskupariskunnan ja Varppeessa oli huilutellut mustapääkerttu.

Viikkoa myöhemmin, keskiviikkona 10.5. tuli seuraava ryntäys. Tähän ei vaikuttanut retkeilymäärän kasvu, vaan tuulen suunnan muuttuminen eteläiseksi ja yölämpötilan pysyminen selvästi plussan puolella.

Käkiä kuului eri suunnilla kolme. Leppälintu oli laulellut Meijerin tienoilla. Haarapääskyjäkin oli vihdoin saapunut yli kolme viikkoa aiemmin tehdyn ensihavainnon jälkeen.

Osallistumiseni Lehtoniemen pihatalkoopäivään kannatti linnustollisestikin. Vuodarilistaan (=vuoden aikana havaitsemani lintulajit) sain lisätyksi mehiläishaukan, räystäspääskyn ja sirittäjän. Iltayöstä kuulin vielä Sirpunpuistosta satakielen.

Näiden kahden mainitun päivän ulkopuolelle ei monta tulokasta jäänyt. Varppeessa saivat paluumuuttopäiväkseen hernekerttu 8.5. ja lehtokerttu 11.5. Seuraavana päivänä kertuista viimeinen eli pensaskerttu palloili Liesjärvellä, jossa tavattiin myös liro.

Harvinaisuuksilta toukokuun alkupuolella vältyttiin. Mainita kuitenkin pitää 3.5. lintulaskennan yhteydessä Otajärvellä nähdyt heinätavi, harmaasorsa ja lapasorsa.

Ampuhaukka on lähinnä pohjoisen laji, joka satunnaisesti pesii täällä etelässä. Liesjärvellä 12.5. viilettänyt saattaakin olla pesimäpuuhissa. Toukokuun ehdottomasti hienoin havainto on Otajärven rantametsässä lintulaskijan yllättänyt pikkusieppo, josta alueeltamme on vain viitisen aiempaa havaintoa.

Puut ovat kohta lehdessä ja vielä puuttuvat muuttolintulajimme palaavat parin viikon kuluessa. Katsottavaa ja kuunneltavaa riittää.

Juttu perustuu omiin havaintoihini sekä BirdLife Suomen ylläpitämästä Tiira-havaintotietokannasta hakemiini tietoihin, joiden käyttöön olen saanut luvan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän