Kujalta kirkon viereen – Kievarista ovat alkaneet lukuisat rakkaustarinat

0
Hanna ja Markku Mäki-Jouppila kertovat tuntevansa helpotusta. - Ainakin sitten, kun vanhat tilat saadaan tyhjennettyä, he sanovat.

Yli puolen vuosisadan ajan Kievari tarjosi Keskuskujalla laitilalaisille ja vieraspaikkakuntalaisille ruokaa, yöpymistä ja illan rientoja. Nyt Laitilan Kievari on muuttanut kirkkoa vastapäätä, Keskuskadulle. Vaikka monet Kievarin palvelut jatkuvat uudessa paikassa, on muutossa haikeutta.

Vuonna 1970 aloittanut Kantakievari oli Laitilan ensimmäinen “märkä” ravintola, kuten asian Laitila 1900-luvulla -historiikki ilmaisee. Kantakievari oli Laitilassa merkittävä juhla- ja kokouspaikka.

– Lauantait olivat usein varattuja yksityistilaisuuksiin. Keskiviikkoiltoina, perjantai iltoina sekä vapaina lauantai-iltoina oli elävän musiikin tanssia, kertovat Kievarin yrittäjät Hanna ja Markku Mäki-Jouppila.

Laitilassa esiintyi tähtinimiä kuten Danny, Markku Aro, Kirka, Vesku Loiri ja Irwin Goodman, Mäki-Jouppilat muistelevat.

– Krouvi oli alakerrassa. Merkille pantavaa on se, että 1970-luvulla Krouvissa oli vain miesten vessa. Naiset joutuivat kiertämään vahtimestarin kautta Kievarin puoleiseen naisten vessaan, Hanna ja Markku kertovat.

Kievarin muuton taustalla on yrittäjien Hanna ja Markku Mäki-Jouppilan työmäärän keventäminen, mutta kokonaan paikkakunnan viihde-elämästä Kievari ei ole vetäytymässä. Pihalle on suunnitteilla 100-paikkainen terassi.

– A-oikeudet on eli samat kuin ennenkin, Hanna Mäki-Jouppila kertoo.

Sosiaalisessa mediassa on muisteltu entisissä Kievarin tiloissa elettyä nuoruutta ja kerrottu jopa kolmen sukupolven ehtineen juhlia samoissa tiloissa.

Kievarista ovat alkaneet lukuisat rakkaustarinat. Yhdestä työpaikkaromanssista alkaneesta avioliitosta Mäki-Jouppiloilla on omakohtaista kokemusta.

– Hanna tuli Kievariin töihin 1975 ja minä 1976, Markku kertoo.

Omakseen Mäki-Jouppilat ostivat Kievarin liiketoiminnan vuonna 1991. Entisissä Kievarin tiloissa Mäki-Jouppilat ovat olleet vuokralaisina.

– Emme tiedä, mitä vanhoille Kievarin tiloille seuraavaksi tapahtuu, Markku kertoo.

Nykyinen ravintola- ja majoituskiinteistö on heidän omansa. Vuonna 2008 Mäki-Jouppilat ostivat kiinteistön ja alkoivat pyörittää siinä Juhlahelmi-nimistä juhla- ja majoituspaikkaa.

– Olemme aina aloittaneet huonoon aikaan. 1990-luvulla tuli lama ja velka kasvoi miljoona markkaa yhdessä yössä. 2008 tuli taantuma, Markku sanoo.

– Kaikesta on kuitenkin selvitty, Hanna lisää.

Nyt Mäki-Jouppilat tyhjentävät entisen Kievarin tiloja. Moni huonekalu tavara on siirretty uuteen Kievariin.

– Esimerkiksi jokaiseen nykyiseen majoitushuoneeseen saadaan vanhoista hotellihuoneista televisiot, joten palvelutaso täällä paranee.

Silti vuosikymmenten aikana kertynyttä tavaraa on valtavasti.

– Ravintolan tuolit on uusittu kolme kertaa, Hanna sanoo.

Nostalgianälkäisten kannattaa suunnata Mäki-Jouppiloiden huutokauppoihin. Myyntiin on tulossa ravintolakalusteita eri vuosikymmeniltä valaisimista sängynpäätyihin ja minibaareihin. Mäki-Jouppiloiden mukaan tavaraa riittää ainakin kahteen huutokauppaan.

– Kukaan ei jaksaisi enää huutaa, jos kaikki tavarat myytäisiin yhdessä huutokaupassa, Markku sanoo.

Entisiä tiloja siivotessa vastaan on tullut muun muassa tilikirjoja, jotka kertovat Laitilan vauhdikkaasta yöelämästä.

– On ollut vuosia, jolloin on ollut valtavia myyntejä, kun talo on ollut täynnä, Markku sanoo.

Viime vuodet ovat olleet ravintola- ja yökerhoyrittäjille haastavia. Mäki-Jouppilan mukaan pubit ja yökerhot Suomessa ovat hiipuneet. Korona oli oma lukunsa, mutta myös baareissa notkuminen on vähentynyt.

– Nuoret elävät suhteellisesti terveellisempää elämää kuin ennen, Markku sanoo.

Hautausmaalla käynnin jälkeen kahville

Uusi sijainti tuo Kievarin asiakkaiksi entistä laajempaa asiakasryhmää. Nyt lounaspaikkaan, kahvilaan, juhla- ja kokoustilaan on helppo kulkea, kun tilat ovat ensimmäisessä kerroksessa.

– Moni tulee hautausmaalla käynnin jälkeen kahville. Rollaattorillakin pääsee kätevästi, Hanna Mäki-Jouppila kertoo.

Majoittujille Kievarissa on 17 huonetta kolmessa kerroksessa.

– 40-paikkaisen linja-autollisen ihmisiä pystymme majoittamaan, Markku Mäki-Jouppila sanoo.

Yrittäjät Hanna ja Markku Mäki-Jouppila ovat uusista tiloista innoissaan.

– Kyllä se on kiva laittaa uutta, Markku sanoo.

Nykyinen Kievari on heidän mukaansa todella helppo löytää, kun kirkko on vastapäätä ja tori vieressä.

Nykyisessä Kievarissa tiloja voidaan jakaa osiin väliseinien avulla, joten samaan aikaan voidaan järjestää kolme eri tilaisuutta.

– Sisäänkäyntejä on kolme, Markku Mäki-Jouppila kertoo.

Muistotilaisuuksiin paikassa osallistuneet ovat kiitelleet sitä, että auto saa olla samassa parkissa sekä siunauksen että muistotilaisuuden ajan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän