Laitila on kirppistelijän taivas – Samoilla hoodeilla huutokauppa ja monta kesäkirpputoria

0
Katja Lintula pitää Romu & Rätti -kirpputoria pihaladossa.

Kun aurinko alkaa lämmittää, kirppistelijän jalat käyvät levottomiksi. Intohimo herää ja on päästävä penkomaan kesäkirpputoreja.

Tähän himoon löytyy lääke läheltä, sillä Välimetsässä on kiva kirpputorirypäs.

– Kun Lasse Lemmetti pitää huutokauppaa, silloin meidänkin kannattaa raahata tienkylttiin kirpputorikyltti, Katja Lintula kertoo ja Sirkku Anttila-Jalo nyökkää vieressä.

Katja pitää kesäisin Kostiaistentiellä Romu & Rätti -kirpputoria. Siitä parin minuutin kävelymatkan päässä on Sirkun Runo ja Roina -kirpputori. Kun kaksi kirpputoria sijaitsee näin lähekkäin, molemmat hyötyvät.

– Jos asiakas kyselee tavaraa, jota minulla ei ole, niin kysyn, että oletkos käynyt naapurikirpputorilla katsomassa, Katja kertoo. Sirkku sanoo, että myös hän ohjaa asiakkaita Katjan kirpputorille.

Kirpputorit toimivat samalla periaatteella: ne ovat auki silloin, kun on hyvä sää, väkeä liikkeellä ja emännällä tilaisuus avata kirpputorinsa. Kirpputorien aukiolot löytyvät niiden Facebook-sivulta. Katja ja Sirkku myyvät molemmat omaa irtaimistoaan ja sitä onkin uskomattoman paljon.

– Muutimme kahdesta isosta talosta yhteen 90 neliön taloon, niin onhan se selvää, että tavaraa on liikaa, Katja nauraa istuessaan vuonna 1934 rakennetun päärakennuksen tuvassa. Kirpputori on sen pihapiirissä sijaitsevassa ladossa.

– Tätä tavaraa on pakko myydä. Minä ja mies olemme molemmat keräilijöitä. Sitten on vielä äitini, joka harrastaa keräilyä, niin myytävää riittää. Pelkästään mattoja on monta metriä liikaa, Katja sanoo.

Lisäksi Katja kertoo, että heillä on vieläkin iso kasa muuttolaatikoita purkamatta, eli tavaraa tulee kirppikselle koko ajan lisää.

Sirkku on perheensä ainoa keräilijä, mutta hän on aina rakastanut kauniita esineitä, niin niitä on kertynyt.

– Myyn pois, jotta voin ostaa uutta, hän paljastaa.

Hänen kirpputorinsa sijaitsee kotitontilla autotallissa.

– Mies tyhjensi sen minulle kirpputorikäyttöön. Hän sanoi, että minun mielenterveyteni vaatii sitä, Sirkku hymähtää.

Sirkku on viime vuodet sairastellut. Välillä kivut valvottavat öisin niin, että hän tekee käsitöitä, kun ei pysty nukkumaan. Kirpputorilta löytyykin myös hänen käsitöitään.

– Ompelen, tuunaan ja kudon, hän kertoo.

Kirpputorin nimi viittaa runoihin, mutta niitä Sirkku ei myy kirpputorilla. Niitä hän kirjoittaa ja mieluiten Valamon luostarin residenssissä, jonne hän on lähdössä kesällä jälleen pariksi viikoksi.

Molemmat kirpputorit ovat varsinaisia keitaita. Tavaraa on paljon ja hyvin monenlaista. On kirjaa, peliä, kuppia, kippoa, ryijyä, raanua, taulua ja lusikkaa. Katjan kirpputorilla on myynnissä jopa kullalla paikattu hammas.

– Äitini osti yhdestä huutokaupasta peltirasian. Rasiassa oli nappeja sekä tämä irtohammas, Katja kertoo.

Hän muistaa tarkalleen, mistä jokainen esine on hänelle päätynyt. Hän pitää huutokaupoista, joissa meklari osaa kertoa tavaran tarinan.

– Se on osa tätä harrastusta, että tietää, mistä esine on lähtöisin.

Hänen oma isänsä oli hyvä veistämään huumoria esineistä. Vanha pyykkikori on tietenkin se, jossa Mooses-lapsi laskettiin virtaan tai maalaustelineessä on maalattu Monan kuva.

Katja ostaa välillä tavaran mielijohteesta, kuten puolisolleen kirjan, joka kertoo itsepäisistä miehistä. Kaikkea muuta Katja voi myydä eteenpäin, mutta kirjoista hänen on vaikea luopua. Niitä hän on keräillyt aina.

– Minulla on noin 3 000 kirjanidettä, enkä omista yhtään sellaista kirjaa, jota en olisi itse lukenut.

Sirkkukin on heikkona kirjoihin. Hänelle tärkeää on kirjan aihe.

– Mieluiten luen runoja ja filosofiaa.

Mutta erityisesti hän nauttii kaikesta kauniista. Nyt hän keräilee muun muassa samovaareja.

– Viime kesänä yksi asiakas kysyi, että olenko horoskoopiltani neitsyt. Kummastelin kysymystä. Hän perusteli sitä sillä, että minun kirpputorilla kaikki tavarat ovat viivasuorassa.

Sirkku nauttii tavaroiden järjestelemisestä ja jopa pölyjen pyyhkimisestä.

Katjan kirppiksellä kaikki ei ole niin pilkulleen. Tärkeintä on tunnelma. Miehen kanssa he harrastavat yhdessä rompetoreja. Jännitys syntyy siitä, ettei voi tietää, mitä tulee vastaan.

Sirkku kertoo, miten hän viime kesänä sai ostettua huutokaupasta Laitilan kansallispuvun.

– Olen purkanut sen liivin ja aion muokata sen itselleni sopivaksi, hän kertoo.

Kirppistelijällä on aina aarteita hyppysissä.