Laitilan laboratorio ja vuodeosasto kesällä kiinni viikkoja – Sote-päällikkö Susanna Niemi: Syynä työvoimapula

0
Laitilan terveyskeskuksen vuodeosasto ja laboratorio joudutaan kesällä sulkemaan useamman viikon ajaksi, koska työntekijöistä on pulaa.

Laitilan terveyskeskuksen osasto aiotaan sulkea kesällä reilun kuukauden ajaksi ja laboratorio reilun kahden viikon ajaksi. Muiden terveyskeskuksen toimintojen osalta kesäsulkua ei suunnitella, kertoo sote-aluepäällikkö Susanna Niemi.

Vuoden alusta Varhan alaisuuteen siirtyneessä terveyskeskuksessa sijaitsee perusterveydenhuollon palvelujen, laboratorion sekä terveyskeskusosaston lisäksi myös esimerkiksi Laitilan ainoa kunnallinen ympärivuorokautista vanhusten hoivaa ja hoitoa tarjoava asumisyksikkö.

– Laitilan sosiaali- ja terveyskeskuksen toimintoihin ei suunnitella kesän vuoksi sulkua eli terveyspalvelut palvelevat normaalisti, Niemi kertoo.

“osaston sulun suunnitellaan alkavan 22.6. kello 18 ja päättyvän 24.7. klo 7.”

Terveyskeskuksen osasto on pyörinyt täydellä kapasiteetilla ja hoidettavana on ollut runsaasti myös ulkopaikkakuntalaisia, joille ei heidän kotikunnissaan ole ollut osoittaa osastopaikkaa.

VAIKKA esimerkiksi lääkärinvastaanotot on tarkoitus järjestää kesällä normaaliin tapaan, Niemi myöntää, että epävarmuustekijöitäkin on:

– Laitilassa erityisesti lääkäriresurssi on pieni ja se voi aiheuttaa ongelmia. Mutta mitään sulkua ei suunnitella, hän painottaa.

Laitilan terveyskeskuksen lääkäritilanne on ollut jo pidempään huolestuttava, ja etenkin kiireettömiä lääkäriaikoja joutuu odottamaan pitkälle. Niemi vahvistaa, että kesän sulkuihin vaikuttaa henkilöstövaje.

– Osastolla on lääkärivaje ja laboratoriopalveluissa on vajetta näytteenottajista.

Terveyskeskusosaston sulun suunnitellaan alkavan 22.6. kello 18 ja päättyvän 24.7. klo 7. Laboratorio puolestaan on suljettuna 7.7.–23.7. välisenä aikana.

“Laboratorio on suljettuna 7.7.–23.7. välisenä aikana.”

TÄLLÄ HETKELLÄ Varsinais-Suomen hyvinvointialueella ei ole vielä tehty palvelustrategiaa ja sen on määrä valmistua vasta syksyllä. Palvelustrategiassa linjataan hyvinvointialueen tarjoamat palvelut ja esimerkiksi se, keiden kanssa tätä palveluvalikoimaa tuotetaan. Silloin selviää sekin, mitä palveluja jatkossa esimerkiksi Laitilassa tarjotaan.

– Siinä määritellään muun muassa se, missä ja mitä palveluita tuotetaan ja mitkä palvelut määritellään lähipalveluiksi. Tämä kaikki on poliittista päätöksentekoa ja aluevaltuuston tehtävä, sote-aluepäällikkö Susanna Niemi muistuttaa.