Laserkeskus 20 vuotta – Edes korona ei tyrehdyttänyt yrityksen kasvua

0
Tuotantojohtaja Frans Rantapere esitteli Laserkeskuksen tuotantotiloja yhteistyökumppaneille. Rantepereä olivat kuuntelemassa Teppo Kauppila (oik.) Männistö Oy Metallituotteesta sekä Löfs Oy:n Tommy Löfs (selin).

Laserkeskus täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Kun Laserkeskus aloitti toimintansa, yritys työllisti muutaman henkilön. Tällä hetkellä Laserkeskus työllistää noin 90 työntekijää.

– Nimestäkin päätellen laserleikkaaminen on se kulmakivi, josta kaikki on lähtenyt vuonna 2003, mutta olemme lisänneet paljon jatkojalostusta laserleikkaamisen lisäksi. Meillä tehdään särmäämistä, koneistusta, hitsausta sekä erilaisia kokoonpanotöitä, toimitusjohtaja Sami Mäki kertoo.

Kasvu on ollut merkittävää aivan yrityksen alkuajoista lähtien, mutta viimeisten kahden vuoden aikana yritys on tuplannut liikevaihtonsa. Ainakaan toistaiseksi sen kummemmin korona- kuin energiakriisikään eivät ole hidastaneet kasvuvauhtia.

– Muistan korona-ajan alun, kun mietittiin, että pysähtyykö maailma kokonaan, mutta kuukauden päästä meillä oli tilauskirja täynnä, ja se on ollut täynnä siitä asti.

Mäki uskoo, että Laserkeskuksen vahvuus on se, että sen asiakkaat ovat niin monelta toimialalta.

– Rakennusala on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hiljentynyt, mutta meillä ei suoraan sinne ole kytköksiä.

Talouden ennustaminen on kuitenkin tällä hetkellä vaikeaa.

– Syksyssä mietityttää, että jatkuuko sama hurja vauhti. Korkotaso ja inflaatio varmasti voivat heijastua myös kone- ja laitevalmistajiin siten, että investoinnit voivat jäädä vähemmälle. Tällä hetkellä ei näytä, että olisi huolta, mutta tilanteet muuttuvat nykyään niin nopeasti. Jos näin käy, täytyy olla valmis reagoimaan.

Liikevaihdon kasvu on johtanut siihen, että nykyiset seinät alkavat käydä ahtaiksi. Seuraavan kahden vuoden ajalle yritys on laatinut laajennussuunnitelman. Lisää tilaa on tarkoitus hankkia 1 000–1 500 neliötä. Samalla laitekantaa on tarkoitus kasvattaa.

– Alustavat suunnitelmat on jo olemassa, ja odottelemme sopivaa aikaa laajentamiselle.

Laserkeskuksen laajennussuunnitelmiin vaikuttavat myös Laitilan lukion ja Winnovan mahdolliset yhteistyökuviot, joissa yhtenä vaihtoehtona on väläytelty uuden koulutuskampuksen rakentamista.

Laserkeskusta kiinnostaisivat Winnovalta mahdollisesti vapautuvat tilat, joissa yritys on jo nyt vuokralla.

– Meillä on selvä visio tulevaisuudesta ja kasvun jatkamisesta. Tiloja ja laitteita lisätään ja niiden myötä tietysti myös henkilöstöä rekrytoidaan.

Laserkeskus on aiemmin kipuillut työntekijäpulan kanssa, mutta Mäen mukaan yritys on nyt saanut rekrytoitua uutta väkeä.

– Autotehtaan hiljentyminen on tietyssä mielessä ollut meille positiivinen asia, ja työntekijöitä on ollut saatavilla. Toki tiettyihin työtehtäviin ei löydä suoraan ammattitaitoista väkeä, mutta kyllä me tällä hetkellä olemme pärjänneet.

Toisaalta Mäki pitää tärkeänä myös sitä, että jo olemassaolevista työntekijöistä on pystytty pitämään kiinni.

– On tärkeä muistaa, että vaihtuvuutta ei saisi olla liikaa.

Työntekijät olivat keskiössä myös yrityksen juhlapäivänä. Laserkeskus juhlisti 20-vuotismerkkipäiväänsä järjestämällä avoimien ovien päivän yhteistyökumppaneille torstaina. Torstai-illalla Laserkeskus järjestää erityisesti työntekijöiden perheille suunnatun tapahtuman.

Perheen pienimmille on hankittu pomppulinna. Halukkaille on varattu mahdollisuus kokeilla, kuinka lujaa kiekko lähtee oman mailan lavasta. Paikalla on nimittäin laukaisupaikka sekä nopeustutka. Laukaisupaikalla on mahdollisuus tavata myös laitilalaiset tähtikiekkoilijat eli Aleksi ja Antti Saarela .

  • Fakta: Laserkeskus Oy

Yritys perustettiin vuonna 2003.
Alussa yrityksen merkittävimmät asiakkaat olivat Vakka-Suomessa, suurimpina Laitilan Asennus Oy ja Laitilan Rautarakenne. Kyseiset yritykset olivat myös osakkaina uudessa yrityksessä.
Tällä hetkellä yrityksen asiakkaat ovat eripuolilla Suomea. Sen lisäksi Laserkeskuksella on jonkin verran myös suoraa vientiä ulkomaille.
Toimitusjohtaja Sami Mäki tuli Laserkeskukseen vuonna 2011.
Vuonna 2019 yrityksen alkuperäiset omistajat halusivat luopua omistajuuksistaan. Tällä hetkellä Laserkeskuksessa ovat osakkaina toimitusjohtaja Sami Mäki, myyntijohtaja Antti Koivusalo ja tuotantojohtaja Frans Rantapere. Lisäksi yhdeksi omistajaksi tuli kasvattajarahasto.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän