“Mitään konkurssiaaltoa Laitilassa ei toistaiseksi ole”– Uusia yrityksiä perustettin seudulla tuplasti enemmän kuin vanhoja lopetettiin

0
Laitilan keskustassa on joitain liiketiloja tyhjillään. Yksi näistä tiloista on vanha Nordean tila Keskuskadun ja Vihtorinkadun kulmassa.

Peräkkäiset ja osittain päällekkäiset kriisit kuten korona- ja energiakriisi näkyvät valtakunnallisesti siten, että Suomen Asiakastieto Oy:n mukaan konkurssien määrä on Suomessa kasvussa. Asiakastiedon tilastojen mukaan 676 yritystä on asetettu konkurssiin maaliskuun loppuun mennessä. Määrä on korkein 15 vuoden tarkastelujaksolla ja peräti 30 prosenttia suurempi kuin vuonna 2022.

Elinvoimapäällikkö J uha-Matti Päivölän mukaan edellisen kaltaista kehitystä ei ole suuressa määrin havaittavissa Laitilassa, vaikka täälläkin on lopettanut alkuvuoden aikana 10 yritystä. Paikkakunnalla on hänen mukaansa ollut yllättävän vähän suoranaisia konkursseja.

– Mitään konkurssiaaltoa meillä ei toistaiseksi ole.

Tällä hetkellä valtakunnallisestikin asuntojen heikentyneen kysynnän vuoksi rakennusalan odotetaan hiipuvan. Tähän ovat vaikuttaneet kustannus- ja korkotason nousu sekä materiaalipula. Päivölän mukaan suuria rakennusalan yrityksiä ei ole paikkakunnalla.

– Pienempiä rakennusalaan keskittyneitä yrityksiä on sen sijaan sopivasti. Lisäksi paikallisten yritysten tilauskirjoissa on toimialasta riippuen vielä hyvät näkymät lähitulevaisuuteen.

Päivölä kertoo, että esimerkiksi elintarvikesektorilla ja metallialan yrityksillä menee kuitenkin hyvin ja investointitarpeita on.

– Investointeja tulee varmasti tulevaisuudessa näkymään. Siinä mielessä näen tilanteen aika positiivisena.

Päivölän mukaan laitilalaisyrityksillä menee tällä hetkellä yleisesti ottaen hyvin.

– Viime vuosi oli monelle laitilalaisyritykselle huippuvuosi eikä tällä hetkellä tietyillä toimialoilla näy hiipumisen merkkejä. Sumussa eletään kuitenkin siinä suhteessa, että mihin maailma on menossa, Päivölä sanoo.

Epävarmuutta tuovat niin inflaation kasvu kuin maailmanpolitiikkakin. Heikko ennustettavuus ei kuitenkaan ole markkinoilla mitenkään uutta.

– Ainahan se on sellaista, ettei voi ennustaa esimerkiksi sitä, mikä tilanne laukaisee seuraavan kriisin.

Koronan jälkeisestä kriisistäkin Laitilan elinkeinoelämä selvisi Päivölän mukaan yllättävän hyvin.

– Se otti aika kovaa tietyille toimialoille ja yrityksille, mutta sieltä on noustu aika hyvin ja jopa vauhdikkaastikin.

Ukipoliksen yrittäjyysneuvoja Esa Kerkolan mukaan seudun tilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä. Hän kuitenkin muistuttaa, että vuonna 2008 talousongelmat saapuivat Vakka-Suomeen viiveellä.

– Selvitystilat ja konkurssit eivät vielä näy meidän tilastoissa, mutta emme tiedä, mitä esimerkiksi syksy tuo tullessaan.

Myöskään Laitilan-Pyhärannan Yrittäjien puheenjohtajan Päivi Saaren korviin ei ole kantautunut, että laitilalaisyrityksissä olisi tällä hetkellä suurempaa hätää.

Laitilan pitkäaikainen haaste eli kivijalkamyymälöiden katoaminen ja paikallisten palveluiden karsiutuminen on edelleen valitettavan ajankohtainen.

– Se on huolenaihe. Olin koronakriisin aikana toiveikas. Hetken ajan näytti siltä, että ihmiset huomasivat, mitä kaikkia palveluita omalta paikkakunnalta löytyy. Nyt innostus on kuitenkin hiipumassa, Saari kertoo.

Myös Raikas koti -siivousyritystä pyörittävä Saari on luopumassa Salen vieressä sijaitsevasta myymälätilastaan kesän aikana.

– Se on minulle liian iso tila ja nyt kun teen töitä yksin, ei minulla ole aikaa olla siellä.

Päivölän mukaan keskustan liiketiloja on saatu melko hyvin uudelleen käyttöön. Kiinteistöt eivät ole kaupungin omistuksessa, mutta Päivölä kertoo ohjanneensa tarpeen mukaan kiinnostuneita yrittäjiä ottamaan yhteyttä kiinteistöjen ja toimitilojen omistajiin.

– Totta kai on aina ongelma, jos paikkakunnalta lähtee jotain tiettyä palvelua tai erityisiä tuotteita myyvä yritys pois. Sen takaisin saaminen on aina ongelma, mutta esimerkiksi palveluille joita ei voi ostaa verkosta, on edelleen tarvetta, kun vain kysyntää ja tarjonta kohtaa.​

Saari kannustaa kaikkia innokkaita nuoria yrittäjyydestä kiinnostuneita olemaan yhteydessä paikkallisiin yrittäjiin. Vertaistukea ja sparrausta on mahdollista saada kokeneilta konkareilta. Saari haaveilee myös ideapankista.

– Minulla kuten muillakin yrittäjillä syntyy jatkuvasti ideoita, joita ei itse ehdi millään toteuttaa. Ideapankista joku voisi käydä hakemassa itselleen idean ja perustaa yrityksen. Harmittaa, kun ideoita syntyy niin paljon, eikä niitä saa toteutettua. Ne voivat olla ihan hullujakin, mutta hulluista ideoista syntyy parhaat asiat.

Seutukunnan yritysrekisterin mukaan Ukipoliksen talousalueella lopetti viime vuonna 79 yritystä. Yrittäjyysneuvoja Esa Kerkolan mukaan näistä 10 oli fuusiota, yksi toimintamuodon muutos, seitsemän poistettiin kaupparekisteristä, 10 asetettiin selvitystilaan ja 48 on lopettanut.

– Selvitystilan lopputuloksenahan on usein konkurssi, Kerkola kertoo.

Kerkolan mukaan varsinaista lopettamisen syytä ei useimmiten kirjata, joten ei ole tiedossa onko 48 lopettamispäätöksen taustalla ollut koronan tai muiden kriisien tuomia haasteita.

Kerkolan mukaan myös Ukipoliksen alueella yrityksiä on lopettanut alkuvuoden aikana enemmän kuin esimerkiksi viime vuonna samaan aikaan. Lopettaneista yrityksistä 10 on Laitilasta ja 12 Uudestakaupungista. Kolme alkuvuoden aikana lopettanut yritystä on ajautunut selvitystilaan.

– Jos sama jatkuu niin lopettaneita yrityksiä tullee tänä vuonna 100. Trendi on kyllä nouseva, jos sitä vertaa vuosiin 2020 ja 2021.

Pelkkä lopettaneiden yritysten määrä ei kuitenkaan kerro kaikkea. Lisäksi täytyy tarkastella myös uusien yritysten määrää. Kerkolan mukaan uusia yrityksiä syntyy hänen käsityksensä mukaan tällä hetkellä enemmän kuin vanhoja lopetetaan.

– Näppituntumalta sanoisin, että olemme plussalla.

Tilastot vahvistavat Kerkolan ”näppituntuman”. Viime vuoden aikana Ukipoliksen alueella perustettiin 162 uutta yritystä, joista 47 syntyi Laitilaan. Tämä merkitsee sitä, että uusia yrityksiä syntyi viime vuonna yli tuplasti enemmän kuin vanhoja lopetettiin.

Myös tämän vuoden aikana uusia yrityksiä on syntynyt hyvin. Koko seudulla on perustettu 33 yritystä ja näistä 10 Laitilaan.

– Tämän vuoden aikana perustetuista yrityksistä noin kolmannes on laitilalaisyrityksiä.

Laitilalaisten yritysten osuus uusista yrityksistä on kasvanut, kun sitä vertaa viime vuoden alkujaksoon. Vuonna 2022 tammi–huhtikuun aikana perustetuista yrityksistä 26 prosenttia oli laitilalaisia. Myös vuoteen 2021 verrattuna määrä on kasvussa.

Yrityksen lopettamisen aikana kysytään harvoin apua Ukipolikselta. Kerkolan mukaan näin käy ehkä 1–2 kertaa vuodessa. Yrityksen lopettamista harkitsevien kannattaa Kerkolan mukaan pyrkiä pitämään yritys myyntikunnossa, aloittaa jatkajan etsiminen ajoissa ja kertoa myynnistä avoimesti.

– Lopetuksen suunnittelu kirjanpitäjän tai muun asiansa osaavan asiantuntijan kanssa on välttämätöntä. Myös verottajaan kannattaa olla yhteydessä, jotta ei tule seuraamuksia.