Miten sävelletään herkullinen ateriakokonaisuus

0
Kitaraa 9-vuotiaasta asti soittanut Poukanvillen ruokapalvelupäällikkö Sauli Jokinen löytää helposti yhtäläisyyksiä musiikin ja ruoanlaiton väliltä. Intohimo tekemiseen on molemmissa lajeissa tärkeää.

Marko Laihinen

Alusta saakka Jazzkukon lauantain puistokonsertista tietyt alueet on varattu piknik-koreillaan varustautuneille musiikin kuuntelijoille. Koska on tunnettua yhtälöä, että hyvä seura, makoisa ruoka ja juoma sekä taidokas musiikki ovat erinomainen yhdistelmä.

Erilaisten kokeilujen myötä paikkansa Jazzkukon lauantaissa on ansainnut myös VIP-ruokailu, jonka järjestää paikallinen Poukanville. Menu vaihtelee joka vuosi, ja sen takaa pääkokkina löytyy ruokapalvelupäällikkö Sauli Jokinen. Mistä lähtee liikkeelle festivaalille tarkoitetun ateriakokonaisuuden suunnittelu?

– Oikeastaan koko kesän menukokonaisuuksien suunnittelu lähtee jo ajatustasolla heti syksyllä ja joulusesongin jälkeen alkaa niiden laittaminen paperille ja nettiin. Tarkkailen mielenkiinnolla ruokamaailman uusia tuulia ja niistä koitan aina napata meillekin jotain uutta sekä mielenkiintoista.

Saulin mielestä parasta on se, kun saa tarjota asiakkaille uusia makukokemuksia. Jazzkukon menu on hänelle erityisen mieluinen suunnitella sekä toteuttaa, koska siihen on annettu täysin vapaat kädet.

Suomalaiset raaka-aineet saavat pääkokilta suurta suitsutusta.

– Suomen kesän sesongin raaka-aineet ovat niin huippuja, että parhaiten niille antaa kunniaa kun korostaa vain niiden luonnollisia omia makuja. Laitilassa on paljon huipputuottajia, joten varsinkin cateringtarjontaan hankimme runsaasti raaka-aineita heiltä.

Hyvin lämmin kesäpäivä tuo ulkokattaukseen ja tarjoiluun omia haasteitaan, mutta ammattilaisten käsissä ja hyvillä välineillä ne ovat melko helposti selätettävissä.

Sauli Jokinen on itse soittanut kitaraa 9-vuotiaasta asti ja yhtenä opettajana musiikkiopistossa aikanaan on ollut Kari Antilakin. Saulin omia varhaisia suosikkeja ovat olleet Beatles ja Hurriganes, ja iän karttuessa musiikkimaku on maustunut juurevampaan bluesiin ja raskaampaan rockiin.

Entä löytyykö jotain samankaltaisuutta onnistuneesta ateriakokonaisuudesta ja erinomaisesta musiikkikappaleesta?

– Yhtäläisyyksiä löytyy, sillä hyvässä musiikkikappaleessa on oltava hyvä intro, kertosäe sekä lopetus kun taas ruoassa alkuruoka, pääruoka sekä jälkiruoka. Kun kaikkia näitä asioita tehdään suurella innolla ja kunniahimolla, niin se takuulla näkyy lopputuloksessa.

Kasitori ja Jazzkukko tekevät molemminpuolista yhteistyötä

Vuonna 2018 Untamalassa aloittanut Kasitori on lunastanut paikkansa monipuolisena kauppapaikkana ja tapahtumajärjestäjänä. Toukokuun lopusta syyskuun puolelle jatkuva kesäkausi vetää kävijälukeman jo 10 000 tietämille. Kasitori järjestää ja hoitaa myös Jazzkukon puistokonsertin juomapuolen ja anniskelun.

– Se on ainut työkeikka, minkä teemme oman paikan ulkopuolelle, kertoo Jari Seikola.

Yhteistyö vierailee myös toiseen suuntaan, sillä tänä vuonna festivaalia lämmitellään Untamalassa viikkoa ennen perjantaina. Silloin Kasitorilla esiintyvät pianisti Lassi Kouvo, 76Notes Duo sekä Vuoden yhtye, jonka riveissä näkee ja kuulee Kari Antilalta sitä rockimpaa kitarointia.

– Kasitori ja Kieku sponsoroivat ja tuohon iltaan yleisöllä on vapaa pääsy, Jari Seikola sanoo ja toivottaa tervetulleeksi.

Samalla reissulla voi ostaa maistiaiseksi Kasitorin hyvinkin laitilalaista uutuutta, Munakasbaarin tarjoomuksia.