Negatiivisiin korkoihin tuskin enää palataan– Säästöpankin Kalanti-Pyhärannan pankinjohtaja Sinikka Sarin jäi eläkkeelle

0
Säästöpankki Kalanti-Pyhärannan pankinjohtajan tehtävästä eläkkeelle jäänyt Sinikka Sarin sulki työpaikkansa oven viimeistä kertaa pankinjohtajan ominaisuudessa toukokuussa.

Säästöpankki Kalanti-Pyhärannan pankinjohtaja Sinikka Sarin jäi eläkkeelle toukokuun alussa. Ensimmäiset eläkepäivät ovat sujuneet mukavasti.

– Tämä tuntuu vielä lomalta, mutta sitten tulee mieleen, että tämä loma ei lopukaan, Sarin kertoo.

Koko 19-vuotisen pankkiuransa ajan Sarin työskenteli erilaisten pankkiasioiden parissa. Suurin osa lainahakemuksista on koskenut henkilöasiakasrahoitusta, mutta hän on työskennellyt myös yrityslainojen parissa. Liki 20 vuoteen mahtuu jos jonkinmoista talouden heilahtelua. Mieleen on jäänyt muun muassa se, miten 90-luvulla asuntolainaa myytiin 16 prosentin korolla.

Siihen verrattuna viimeaikaiset korkojen nousut ovat olleet maltillisia, vaikka monelle nollakorkoihin tottuneelle ne ovatkin olleet shokki.

– En ole taloustieteilijä, mutta en usko, että palaamme enää negatiivisiin korkoihin. Joku viisaampi sanoi, että terveen talouden korkotaso on jossain kahden ja kolmen prosentin paikkeilla. Minustakin se käy järkeen.

Jos asuntolainaa ottaessa ei ole riittävästi ottanut huomioon hintojen ja korkojen nousun mahdollisuutta, saattaa nyt tuntua siltä, että talous rakoilee. Samaan aikaan ruuan ja energian hinta ovat kasvaneet.

Yllättävistä ja muuttuvista olosuhteista johtuen hankinnat, kuten asunnon ostaminen, kannattaa tehdä oman taloudellisen tilanteen mukaan. Pankit tarkastelevat asiakkaan talouden kokonaistilannetta lainaa myönnettäessä.

– Kannattaa myös rakentaa puskuri pahojen päivien varalle. Myös tulevaisuudessa voi tulla vastaavia tilanteita ja niihinkin pitäisi olla varautunut.

Toinen asia, josta hänen mukaansa kannattaisi huolehtia, on edunvalvontavaltuutus. Moni osaa jo nykypäivänä varautua kuolemaan, mutta siihen, että syystä tai toisesta ei olekaan kykeneväinen huolehtimaan omista asioistaan, ei osata varautua.

Aina asioista puhuminen ei ole helppoa, mutta pankin toimihenkilöiden on käytävä asiakkaan kanssa läpi myös vaikeampia asioita. Tästä tulee usein myös kiitosta jälkeenpäin.

– Pankit suosittelevat edunvalvontavaltuutuksia asiakkaille ja meidän pankkijuristikin tekee näitä paljon. Pyrimme siihen, että käydään asiakkaiden kanssa myös tämä keskustelu ja katsotaan yhdessä ihmisen koko elinkaari läpi.

Viime aikoina monet pankit on vähentänyt konttoreitaan. Myös Säästöpankki Kalanti-Pyhärannan palvelupisteverkostoa on supistettu, ja muun muassa Pyhärannan Ihoden konttori on suljettu. Pankilla on edelleen useita konttoreita Vakka-Suomen alueella. Uudessakaupungissa ja Laitilassa onnistuvat myös käteisnostot, ja Sarinin mukaan niitä tehdään vielä.

– On tärkeää, että meillä on edelleen asiointipisteitä, sillä osa ihmisistä haluaa edelleen asioida konttoreissa.

Se käsitys, että nuoret hoitavat pankkiasiansa verkossa ja vanhemmat ihmiset tulevat paikan päälle pitää osittain paikkansa, mutta niin konttorissa kuin verkossakin asioi kaikenikäisiä.

– On nuoriakin, jotka haluavat asioida konttorissa. Toki tuo verkkoneuvottelutekniikka on kehittynyt valtavasti ja ne ovat myös tosi käteviä. Iso osa asiakirjoista allekirjoitetaan nykyään sähköisesti.

Sarin on asunut koko ikänsä Laitilassa. Työura alkoi aikanaan Laitilan Postissa. Vaikka työt veivät sittemmin esimerkiksi Turkuunkin, hän ei ole tuntenut tarvetta muuttaa kotipaikkakunnaltaan. Lähellä asuva perhe on ollut tärkeä tukiverkko.

– Tämä työ on ollut sellaista, ettei se olisi onnistunut ilman isovanhempien apua, hän kiittää.

Laitilan konttorissa vietettiin Sarinin viimeistä työpäivää toukokuun alussa 19 säästöpankkivuoden päätteeksi. Päivä oli hänelle ikimuistoinen. Sen aikana konttorilla vieraili niin tutuksi tulleita asiakkaita kuin Sarinille läheisiä ihmisiäkin.

– Ihanaa kun sai tavata ihmisiä ja tunsi, että varmaankin on asioita tehnyt oikein kun tällä tavalla muistettiin.

Nyt kun työpaikan ovi perässä on sulkeutunut Sarin suhtautuu tulevaan avoimin mielin.

– Nyt on aikaa itselle, kun työt on tehty ja jälkikasvu on jo aikuisia. Jos ei nyt niin sitten ei koskaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän