Muodissa kirkkaat ja iloiset värit – Toimelan nuoret tutustuivat työelämään muodin ja sanomalehtijutun kautta

0
Kuvan neidillä on yllään Vilan sinikukallinen mekko (Studio 25), Marco Tozzin laukku (Jonnahanna) ja Toni Pons-merkkiset kengät (Jonnahanna). Herra on pukeutunut Jack&Jones -merkkiseen pukuun ja Guide Londonin juhlapaitaan (Studio 25).

Viime syksynä alkanut eri vuodenaikoihin ja eri tilanteisiin sopivat vaatteet -teema saatiin loisteliaaseen päätökseen, kun Kappelimäen koulussa toimivan Toimelan yläkoululaiset tutustuivat toimittajan työhön haastattelemalla Maamme-kaupan, Studio 25:n ja Jonnahannan yrittäjiä.

Ajankohtaisen muodin lisäksi he kysyivät yritysten kestävän kehityksen toimista. Toimittajan ammattiin tutustumista helpotti haastattelujen tallentaminen.

Liikkeistä nuoret valitsivat kauppiaiden avustuksella vaatteita, jotka he saivat ottaa mukaan. Kappelimäen koululla tulevat mallit stailattiin kuvauskuntoon: kampaajat tekivät ihanat kampaukset ja kosmetologi meikkasi säihkyvät silmät. Herramallimme taisi silmämeikiltä välttyä.

Mallin vaativaan työhön nuoret ottivat tuntumaa kuvauksissa koulun käytävillä. Välillä oli vaikea keskittyä suorassa seisomiseen, kameraan katsomiseen ja hymyilemiseen luonnollisesti, ohikulkijoiden katsellessa.

Valokuvaajan homma olikin tehtävistä helpoin, sen kun nappia painoi. Kuvausten jälkeen nuoret palauttivat vaatteet liikkeisiin.

Toimittajan työllä jatkettiin koulussa: kuvista nuoret valitsivat mieleisensä, haastattelutallenteista he etsivät kesämuodin syvintä olemusta sekä liikkeiden kestävän kehityksen toimia.

Nuoret myös kirjoittivat kuvatekstit valitsemiinsa kuviin. Loppuhuipennukseksi he pääsivät Laitilan Sanomiin vierailulle ja katsomaan miten sanomalehti syntyy.

Toimelan väki kiittää Minnaa, Tiinaa ja Elinaa mallien stailaamisesta.

– Erityiskiitokset Johannalle Jonnahannaan, Jarkolle Maamme-kauppaan ja Markulle Studio 25:een. Te teitte unelmista totta!

Kesämuodin värit

  • Kirkkaat värit: oranssi, keltainen, fuksia, sininen, vihreä (esimerkiksi Suomen Euroviisuedustajana esiintyvän Käärijän puku). Myös oranssin ja aniliinin yhdistelmät. Eli kirkkaat ja iloiset värit.

Takkimuoti

  • Hyvin sporttista. Naisille vuorittomat villakangastakit. Miehille popliinipusakka.

Paitamuoti

  • Aika löysät paidat, tunikamalliset. ei trikoota vaan kudottua. Yksivärisiä paitoja naisilla, miehillä kuosipaitoja. Kukkien lisäksi geometrisiä kuvioita.

Housumuoti

  • Tiukat keinonahkahousut, leveälahkeiset housut, löysät housut, farkut, hiphoppareille, rokkareille, klassiset suorat housut, väljät housut. Eli lähes kaikki housut on muotia.

Kestävä kehitys huomioidaan yhä useammin

Maamme-kauppa:

– Kestävän kehityksen, luonnon ja kukkaron kannalta on paras, että muotivaatteet eivät ole kertakäyttöisiä, vaan pyritään siihen, että vaate olisikin muodikas pitkään. Esimerkiski Ehta-tuotemerkki ostaa takaisin omia vaatteita ja myy ne käytettyinä.

Jonnahanna:

– Tänä keväänä on tullut kaksi uutta merkkiä joissa on sertifikaatti. Eli pystytään selvittämään valmistusmaa ja – paikka sekä valmistusolosuhteet.

Studio 25:

– Enemmän kuin joka toisen tuotteen valmistukseen on tuotu kestävä kehitys. Käytetään vettä vähemmän, tehdään muovipullojätteistä takkeja ja vanhoista pyörän renkaista tehdään kenkiä. Myymättä jääneet vaatteet laitetaan kierrätyslaatikoihin muutaman kerran vuodessa.

Suomessa tehtyjä vaatteita:

Maamme-kaupassa kaikki tuotteet ovat Suomessa tehtyjä. Studio 25:n kotimaassa tehtyjä ovat Sidostesukat ja ylioppilaslakit. Jonnahannassa ei ole myynnissä kotimaisia vaatteita tällä hetkellä.

Teksti ja kuvat: Projektissa mukana olleet Toimelan yläkoululaiset

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän