Poliisi: Mopomiiteissä voi lähteä mopo käsistä

0
Arkistokuva

Poliisi pyytää vanhempia keskustelemaan miiteistä nuortensa kanssa ja tutustumaan miiteistä kuvattuihin videoihin sosiaalisen median kanavissa tai käymään miitissä. Nuorten kokoontumisajoissa on jo tapahtunut useita läheltä piti -tilanteita.

Viime vuosina niin kutsutut mopo- ja automiitit ovat yleistyneet koko maassa nuorten tapana kokoontua viettämään aikaa ja tapaamaan toisiaan. Useimmiten miitit ovat nuorten keskenään koollekutsumia ja järjestämiä, jolloin miitin turvallisuutta ei ole suunniteltu käytännössä lainkaan.

Yhteen mittiin voi osallistua satoja, jopa tuhat nuorta. Poliisin mukaan miiteissä on sattunut useita vaaratilanteita ja lieviä loukkaantumisia, mutta vakavimpia loukkaantumisia ei ole tullut poliisin tietoon.

– Miiteissä muun muassa ajetaan kovilla nopeuksilla keula pystyssä teillä tai parkkipaikoilla, ja katsojat ovat hyvin lähellä seuraamassa. Samaan aikaan monet nuoret myös ylittävät kyseistä tietä tai aluetta, kertoo komisario Teemu Karhunen.

Poliisin mukaan monesti mopot ovat viritettyjä.

Nuori vastaa itse turvallisuudestaan

Vanhemmilla voi olla luulo, että poliisi olisi paikalla vastaamassa miittien turvallisuudesta. Näin ei kuitenkaan ole. Niitä ei ole asianmukaisesti etukäteen suunniteltu yhdessä viranomaisen kanssa eikä poliisilla ole niistä tietoa.

– Monesti tieto tulee poliisin omien havaintojen perusteella tai hätäkeskukseen tulleiden järjestyshäiriösoittojen kautta.

Poliisi pystyy puuttumaan tapahtumien kulkuun rajallisesti ja melko hitaasti, kun osallistujia on satoja. Myös pelastusviranomaisten pääsy alueelle on hidasta, kun mitään pelastusteitä ei ole suunniteltu.

Laittoman kokoontumisen järjestäjää voidaan epäillä kokoontumisrikkomuksesta, josta seuraa sakkoa. Viritetyllä kulkuneuvolla sattunut kolari voi käydä kalliiksi esimerkiksi siksi, että vakuutus ei välttämättä korvaa vakuuttamattomalla, laittomalla kulkuneuvolla aiheutettuja vahinkoja.

Miitti edellyttää yleisötilaisuusilmoitusta

Miitti on kuitenkin mahdollista järjestää myös suunnitelmallisesti ja viranomaisten kanssa yhdessä.

– Miitit ovat laadultaan sellaisia, että ne vaativat aina ilmoituksen. Se tulisi tehdä viimeistään viittä vuorokautta ennen tapahtumaa. Poliisi käsittelee ilmoituksen ja varmistaa, että tapahtuman lainmukaista järjestämistä varten on tehty tarvittavat suunnitelmat ja hankittu tarvittavat muut luvat. Niitä voi olla esimerkiksi alueenkäyttölupa, turvallisuus- ja pelastussuunnitelma, vastuuvakuutus, liikenteenohjaussuunnitelma ja melupäätös, kertoo komisario Sari Pöntinen.

Vanhempi, keskustele asiasta nuoresi kanssa

Poliisi pyytää vanhempia keskustelemaan miiteistä nuortensa kanssa ja tutustumaan miiteistä kuvattuihin videoihin sosiaalisen median kanavissa tai käymään miitissä. Huoltajien tehtävänä on muun muassa varmistaa, että heidän nuorensa kulkuneuvot ovat turvallisia.

Poliisi toivoo aiheesta keskustelua, jotta vältyttäisiin vakavilta seurauksilta

– Yhdenkään nuoren tai täysin sivullisen ei pitäisi joutua terveyden tai hengen vaaraan miiteissä, toteaa Teemu Karhunen.