Pro Agria: “Näyttää siltä, että kylvötyöt alkavat toden teolla ensi viikon aikana”

0
Kylvöjen alkaminen näkyy myös liikenteessä, kun maatalousajoneuvoja on enemmän liikkeellä. Arkistokuva: Heikki Vähäkylä

Suurimmassa osassa Suomea odotellaan pellolle pääsyä, Pro Agriasta kerrotaan. Etelä-Suomessa ja maan länsiosissa pellolle on jo päästy ja ensimmäisiä kylvöjä aloitettu sokerijuurikkaalla ja kevätvehnällä.

– Viljelijöiden toiveissa on lämmin ja poutainen sää, sillä sade ja viileys hidastavat peltojen kuivumista kylvökuntoon, Pro Agria tiedottaa.

Pro Agrian mukaan hyvää sateissa on se, että ne sulattavat routaa ja tasaavat kosteutta maassa.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että kylvötyöt alkavat toden teolla ensi viikon aikana.

Pro Agrian mukaan syyskasvit ovat selvinneet koko Suomessa kohtalaisen hyvin. Etelä-Suomessa, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla on päästy lannoittamaan syyskasveja, muualla lannoitteiden levitys on kesken. Paikkauskylvöjä tullaan tekemään jonkin verran Länsi- ja Etelä-Suomessa.

Kylvöjen aloitus lähellä tavanomaista ajankohtaa


Sokerijuurikkaan kylvöt aloitettiin ensimmäisenä Varsinais-Suomessa runsas viikko sitten. Viljan kylvöt sen sijaan ovat vasta alkutekijöissään. Ensimmäisiä kylvöjä on aloiteltu eteläisessä Suomessa noin viikko sitten, tällä viikolla laajemmin Etelä- ja Länsi-Suomen alueella ja ensi viikolla myös muualla Suomessa.

– Kylvötyöt ovat toistaiseksi tavanomaisessa aikataulussa paitsi Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla, joissa aloitus on myöhässä noin viikon.

Viljoista ensimmäisenä kylvetään kevätvehnää ja kauraa. Ensimmäisten joukossa kylvetään myös kevätrapsi, herne ja härkäpapu.

– Varhaisperunoiden istutukset on tehty Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueella kokonaan.

Ensimmäiset varhaisperunat istutettiin huhtikuun puolivälissä.

– Kylmässä säässä perunan kasvu ja kehitys on hyvin hidasta. Kesäperunoiden istutuksen arvioidaan alkavan toukokuun puolivälissä, varasto- ja tärkkelysperunan kahden viikon kuluttua.

Viljan kylvöala on laskemassa koko Suomessa


Pro Agrian mukaan tänä keväänä viljan hinnat ovat laskeneet selvästi viime vuoden hintatasosta.

– Tähän kasvukauteen valmistaudutaan vuosikymmenen kalleimmilla lannoitteilla ja muilla tuotantopanoksilla, mikä ei ole hyvä yhtälö tilojen kannattavuuden näkökulmasta.

Pro Agrian asiantuntijoiden havaintojen mukaan herneen kylvöala lisääntyy.

– Siihen yhtenä tärkeänä perusteena on se, että herne kasvaa ilman erillistä lannoitusta. Lisäksi nurmien, monimuotoisuus- ja luonnonhoitopeltojen määrissä on nähtävissä kasvua.

Viljelysuunnitelmien perusteella kevätvehnän kylvöaloissa on nähtävissä laskua koko Suomessa.

– Jos kevään eteneminen jatkuu hitaasti ja myöhästyy tavanomaisesta, vehnän kylvömäärät voivat laskea vielä tätäkin enemmän tai kylvöön tulee enemmän aikaisempia lajikkeita ja kasveja, kuten ohraa, kauraa ja rypsiä.

Marjatunneleissa jo raakileita


Pro Agrian tietojen mukaan tunneleihin on jo kuukausi sitten istutettu ensimmäiset mansikat ja myös vadelmaa on jo istutettu.

– Kasvihuoneissa vadelma kukkii, ja Lounas-Suomessa mansikat ovat tunneleissa jopa raakilevaiheessa, joten ensimmäiset mansikat valmistunevat äitienpäiväksi.

Etelä- ja Länsi-Suomessa avomaalla kasvu on lähtenyt eri marjakasveilla hyvin käyntiin. Talvituhoja ei juuri ole havaittavissa, tosin tilakohtaisia eroja voi olla riippuen muun muassa taimiterveydestä.

– Myös ilman harsoa olleet kasvustot näyttävät talvehtineen hyvin. Mansikalla kasvustot etelässä on pääasiassa jo harjattu ja ensimmäisiä lannoituksia ryhdytään tekemään.

Herukoilla silmut alkavat avautua ja pistokkaiden leikkausta on käynnissä niillä, jotka lisäävät omista kasvustoista.

Varhaisvihanneksista hernettä, porkkanaa, kaalia, salaattia sekä sipulia on istutettu sekä tunneleihin että avomaalle harsojen alle. Yöpakkasten ja kolean sään vuoksi istutuksia on tehty rauhalliseen tahtiin.

– Kaikkein aikaisimmilla pelloilla on kuitenkin päästy tekemään sipuli-, herne- ja perunaistutuksia tai -kylvöjä huhtikuun lopun lämpimällä säällä.

Kasvihuonevihannesten, eli erilaisten tomaattien, paprikoiden ja kurkkujen, sato on käynnissä ja toukokuulla satomäärät lisääntyvät huomattavasti.

– Aurinkoinen huhtikuu on suosinut taimien kasvua, ja viileä sää puolestaan jarruttanut kasvintuhoojien esiintymistä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän