Rauhan Symposiumin teemana Viro – Uuteenkaupunkiin jälleen tiedemaailman huippuja puhumaan

0
Arkistokuva: Jaakko Louhivuori

Uudessakaupungissa järjestetään elokuussa jo neljättä kertaa Rauhan Symposium. Tänä vuonna teemana on Viro.

– Suomen Tiedeseura ehdotti tätä teemaa. Viime symposiumin aikaan kaksi vuotta sitten maailma näytti toisenlaiselta kuin nyt. Silloin oli jo korona, mutta Ukrainan sodasta ei tiedetty, Rauhan Symposiumin sisällöntuottaja Jaana Vasama sanoo.

Vasama toimii Tuglas-seuran toiminnanjohtajana ja on varsinainen Viro-asiantuntija, siksi Uuteenkaupunkiin saadaan nimekäs kattaus Viron tiedemaailmasta.

Symposiumissa on puhujana muun muassa Tarmo Soomere, joka on Viron Tiedeakatemian presidentti ja tunnettu meritieteilijä. Hänen tieteellistä erityisalaansa ovat tuulen, laivaliikenteen ja aaltojen tutkimus.

Virosta Uuteenkaupunkiin tulevat luennoimaan myös Naton Tallinnassa sijaitsevan kyberpuolustuksen osaamiskeskuksen johtaja Mart Noorma, Tarton yliopistossa työskentelevä maantieteilijä Tiit Tammearu, psykologian tutkija Anu Realo, pitkän linjan journalisti Raul Rebane ja Viron suurlähettiläs Sven Sakkov.

– Toivon ihmisten lähtevän rohkeasti kuuntelemaan sellaistakin aihetta, joka on itselle vieras. Kun uskaltaa mennä vieraalle maaperälle, saa paljon enemmän, Vasama vakuuttaa.

Rauhan Symposiumissa on myös suomalaisia asiantuntijoita, kuten Kestävän kehityksen toimikunnan apulaispääsihteeri Taru Savolainen, kielitieteilijä ja tietokirjailija Janne Saarikivi, Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus Taprin yliopistotutkija Anitta Kynsilehto sekä avaruusfyysikko Minna Palmroth.

Symposiumin moderoi televisiosta tuttu Jussi-Pekka Rantanen.

Rauhan Symposiumissa on tänä vuonna ensimmäistä kertaa lapsille ja nuorille oma symposium torstaina 17.8. Kulttuurikeskus Crusellissa on Kysy mitä vaan -tapahtuma, jossa professorit vastaavat lasten ja nuorten kysymyksiin. Kyselytunnilla aiheina ovat meri, avaruus ja Viro.

Symposiumissa on myös kulttuuriohjelmaa. Kulttuurikeskus Cruselliin tulee näyttely, lisäksi yleisölle tarjotaan kolme konserttia. Italialainen Gorizian kitaraorkesteri esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa, Uudenkaupungin Vanhassa kirkossa. Viron yksi rakastetuimmista bossa novan ja jazzahtavan musiikin laulajista Helin-Mari Arder esiintyy puolisonsa, kitaristi Tiit Raikin kanssa Pookin pihassa.

Rauhan Symposiumiin on tilattu myös rauhanteemainen teos virolaiselta säveltäjältä Rene Eespereltä. Tekstin teokseen on tehnyt kirjailija Sirpa Kähkönen. Teoksen kantaesitys on 19.8. Uudenkaupungin Uudessa kirkossa. Teos esitetään seuraavana päivänä Helsingin tuomiokirkossa osana Helsingin Urkukesä -ohjelmaa.

Rauhan Symposium on Uudessakaupungissa 17.–19. elokuuta. Luennot ovat maksuttomia.